Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zakochanastudentka96

Asperger, pomocy

Polecane posty

Poznałam niedawno na uczelni chłopaka. Przystojny, ułożony i bardzo inteligentny - spodobał mi się. Chciałam z nim pogadać, ale dowiedziałam się od znajomego, że ma zespół Aspergera. Trochę mnie to przestraszyło, nie powiem. Takie osoby mają problemy z rozumieniem emocji, intencji i konwenansów społecznych, kierują się czystą logiką. Poczytałam trochę, ale nadal nie bardzo wiem jak postępować, żeby dać mu wyraźny sygnał, że mi się podoba. Czy ktoś tutaj ma doświadczenie z takimi ludźmi i mógłby mi podpowiedzieć, jak powinnam mu dać do zrozumienia, że mi się podoba?(nie chcę go odstraszyć) Z góry dziękuję, to dla mnie ważne.

Gość gość
Lepiej daj sobie spokój. Nie będzie Ci łatwo dojść do ładu z taką osobą. Tak jak mówisz Ci ludzie inaczej postrzegają świat, są do bólu logiczni, nie umieją prowadzić niezobowiązujących konwersacji, mają kiepskie poczucie humoru, nie łapią przenośni, metafor. Jednym słowem mają inny świat. Może nie gorszy ale na tyle inny że chyba lepiej się w to nie pakować

Ale wiele takich osób ma rodziny, dzieci i ich partnerzy są szczęśliwi. A jak nie spróbuję, to czuję, że będę żałować. Nie chcę go skreślać tylko z tego powodu.

Gość gość
Jeśli jednak jesteś zdeterminowana to nie gadaj z nim o niczym tylko o konkretnych sprawach, nie plec za dużo byle by mówić, na pewno taka osoba ceni spokój i opanowanie rozmówcy. Nie gestykuluj za dużo i nie zmieniaj ciągle mimiki twarzy, nie przerywaj mu gdy mowi