Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy jest sens spisywania darowizny?

Polecane posty

Gość gość

Mieszkam z mama i mamy wola jest zeby mieszkanie bylo przepisane na mnie ale gdyby mama umarła to ustawowo rodzenstwo ma i tak prawo do ustawowego zachowku.

Gość gość
Do zachowku wchodzi majątek posiadany w dniu śmierci, a nie darowizna sprzed wielu lat.

Gość gość
Ja mialam darowizne zapisana u notariusza za zycia mamy i od razu akt notarialny.sama wola nie wystarczy

Gość gość
ale mama nie jest młoda osoba i ma bardzo zly stan zdrowia

Gość gość
A czy ty rozumiesz różnicę, pomiędzy DOKONANĄ darowizną, ze skutecznym przeniesieniem tytułu własności, a testamentem, w którym matka wydziedziczy resztę swoich dzieci ?

Gość gość
Nie wiem czy sa postawy do wydziedziczenia odwiedzaja na swieta, nie wyzywaja itd. nie pija alkoholu. Mama chce przepisac mieszkanie na mnie, mieszkam z mama. Jako tako same sobie radzilysmy do tej pory, mama jest samowystarczalna i jak na chwile obecna nie potrzebuje opieki ale ma choroby krazeniowe i boje sie ze moze umrzec w kazdej chwili a przy okazji stane sie bezdomna albo beda chcieli bym poszla do lokalu socjalnego.

Gość gość
jeszcze ktos sie wypowie?

Gość gość
Dziewczyno: czy ty nie rozumiesz tego, co już napisali ? Przecież wyjaśnili ci już wszystko, jak krowie na rowie.

Gość gość
dobre wsparcie w zakresie doradztwa, jak i sporządzenia stosownego dokumentu może dać także dobra kancelaria notarialna, jak np http://www.szczecin-kancelaria-notarialna.pl/ - w naszym wypadku o wiele szybciej to poszło i przynajmniej ma się pewność, że wszystko będzie rzetelnie i zgodnie z prawem.