Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Olga18

jest ktoś z wyznawców prawosławia

Polecane posty

Gość Olga18

na forum, jeśli tak, to jak przygotowania do świąt?.

Gość gość
Akurat ja nie prawoslawna,ale z checia dowiem sie jak u Was wygladaja Swieta

Gość Olga18
Ja też jestem katoliczką (chrzest i inne sakramenty), ale obchodzimy też święta prawosławne, moja babcia jest prawosławna i dlatego też celebrujemy te święta. Ja sama uważam się bardziej za chrześcijankę , nie jakąś fanatyczkę, rzecz jasna. Jest trochę różnic, na wigilię (soczelnik, nawieczernie) nie ma opłatka, jest prosfora, post jest bardziej radykalny, niektórzy nawet nie nic piją, część dań jest taka sama. Oczywiście kutia. Pytaj może jak chcesz się więcej dowiedzieć, będzie mi łatwiej. Ja nie mam w pobliżu nigdzie cerkwi, ich jest więcej na wschodzie Polski.

Gość gość
prawosławni to też chrześcijanie ignorantko

Gość Olga18
Po pierwsze nie jestem ignorantką. Wiem, w 1054 była schizma. Pisząc, że jestem chrześcijanką, mam na myśli, że nie identyfikuję się tak bardzo z wyznaniem (katolicyzm, prawosławie), ale z religią chrześcijańską jako całością. Może zamiast kogoś wyzywać można zwrócić uwagę w inny sposób?

Gość gość
Nie wyzywac mi tu Olgi! To porządn i mądra dziewczyna.

Gość obecny
nie znam się na tych Waszych Świętach Prawosławnych i co tam 'obchodzicie[' , prośba do Was Prawosławnych o więcej wpisów na temat kulinarnych , czy już szykujecie kluski z makiem , kiedy jest smażenie karpia lub innego Dorsza albo Amura , nic nie wiemy o tych Waszych Świętach Prawosławnych , u Nas jest Święto Trzech Króli , bardzo zimno jest i mróz potworny , co to oznacza dla Prawosławnych , czy pójdą się w zamarzniętej rzece wykąpać ?

Gość gość
katoik moze uczestniczyc w mszach prawosławnych nawet było transmitowane w radiu maryja i trwam katolik nie moze chodzic na nabozenstwa protestanckie i ich odmiany luteranizm kalwinizm zielonoswiadkowcy adwentysci dnia trzeciego i jak beda jakies dziwne nazwy to też zapewne beda protestanci w Ameryce jest około 40 tysięcy protestanckich denominacji - ja i mój najlepszy przyjaciel moglibyśmy od nowa założyć Kościół w moim salonie. Mógłbym powiedzieć: „W porządku, ja będę głową Kościoła". W ten sposób powstały wszystkie denominacje. W Ameryce są ich tysiące i w każdym przypadku jest albo jeden człowiek, albo grupa mężczyzn i kobiet, którzy zainicjowali cos nowego, którzy powiedzieli: „Teraz my założymy Kościół i zrobimy to właściwie". Są tysiące rodzajów prezbiterianów, tysiące rodzajów baptystów. Nie ma zaś magisterium, które mogłoby rozstrzygnąć jakikolwiek problem.

Gość gość
mieszkam w USA i co piszesz to slysze po raz pierwszy. Skad te wiadomosci dostalas.W mojej rodzinie mamy wiecej wiar niz ty palcow. Musisz wiedzic ze katolicy maja duzo tradycji jak i oni.To tylko zalezy gdzie mieszkasz.

Gość gość
A co to ciebie cipcio obchodzi:D

Gość gość
Niedługo Małanka :D

Gość Olga18
To się nie pokrywa ze świętem Trzech Króli. Szóstego stycznia jest wigilia. Boże Narodzenie jest siódmego Potrawy są dość podobne, ryby, kapusta, barszcz z grzybami, albo uszkami, racuchy (bez tłuszczu). Jest też owsiany kisiel, ale ja go nie lubię, Takie pierogi makowe, nie pamiętam nigdy ich nazwy Jest też czosnek, sól, miód.

Gość Olga18
Świętujesz Małankę?

Gość gość
Jeden syf pochodzi z tego samego źródła więc z chrześcijaństwem nic wspólnego nie ma, a wy się kłócicie jak stare baby przez płot.

Gość Arecki446
ja byłem wychowany w katolickiej, ale obrzędy prawosławnego kościoła podobają mi się lepiej. Byłem raz na ślubie i o niebo lepiej to wygląda. Z całego serca życzę wam wesołych świąt.