Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

smartfon internet nie bardzo rozumiem

Polecane posty

Gość gość

w końcu przeszłam z tradycyjnego telefonu komórkowego na smartfona ale nie wszystko do końca ogarniam. starej daty jestem:-) zanim włożyłam kartę SIM (nie miałam wymienionej u operatora na micro) przez około tydzień od czasu do czasu używałam smartfona do neta. mam w domu router. wczoraj wlozylam wreszcie karte SIM aby normalnie korzystac ze smartfona i po jakiejs chwili dostalam smsa od operatora sieci (konkretnie T-mobile) "kozystaj z internetu w telefonie bez obaw o koszty. nie zaplacisz wiecej niz 9 zl miesiecznie( 3 zl za 10 MB potem 6 zl za 90 MB. po wykorzystaniu tego limitu twoj internet zwolni ale nie zaplacisz wiecej. limit wazny przez 30 dni. Po jakiejs chwili (router byl juz chyba wyloaczony) a ja cos porobilam natelefonie(chyba odswiezylam pogode) i zauwazylam pozniej ze z konta zniknelo mi 3 zl. mam telefon na stara karte a nie na abonament.

Gość gość
up

Gość gość
Wg mnie te 3zł zostało pobrane z góry, czyli w momencie gdy uruchomiłaś internet w telefonie.../

Gość Josh
Zanim włożyłaśSIM smartfon łączył się z routerem przez WiFi a router z internetem. Stąd sam smartfon łączył się za darmo. Gdy router się wyłącza to smartfon przełącza się na 4G (czyli LTE), lub 3G, lub EDGE, lubGPRS. I wtedy ciągnie pieniądze z konta (przypisanego do numeru karty SIM). Stąd zeszło 3zł. Powinnaś móc to dowolnie ustawić w opcjach lub ustawieniach telefonu.

Gość Josh
Gdybyś włączyła pakiet internetowy za 9zł (za pomocą krótkiego kodu - podobnie jak przy doładowaniu konta) to byś miała 100MB na internet i łączenie z internetem nie pobierałoby Ci pieniędzy z karty SIM przez zagwarantowane 30 dni. Dopiero po tych 30 dniach. Chyba że zaraz wykupiłabyś kolejny pakiet np. na 100MB. A po każdym zużyciu wykupionego pakietu (np. 100MB) internet po prostu zwalnia ale nadal działa przez ilość wykupionych dni.

Gość Josh
Po prostu nie włączyłaś, no nie uruchomiłaś internetu na telefonie, tj. nie wykupiłaś żadnego pakietu. Tego za 9zł też nie (są też większe i droższe pakiety).

Gość Josh
Poza tym telefon możesz ustawić tak by zawsze w pobliżu WiFi przełączał się na korzystanie z WiFi. Acz przy darmowych punktach dostępowych na mieście to musisz uważać na to czy taki punkt oferuje połączenie szyfrowane (minimum WEP2) czy nie. W domu też je włącz. Najlepiej z hasłem dostępowym. Tylko hasła nie zapomnij. Może zapisz sobie np. w domu np. na kartce.

Gość Josh
Poza tym coś drogi ten pakiet w T-Mobile. Poszukaj lepszego, bo już np. Nju Mobile ma 250MB za 7zł na 30 lub 31 dni. Chyba że T-Mobile ma lepsze pakiety. Zwłaszcza że za staż powinnaś coś dostać przy rejestracji (ustawowy obowiązek do 01.02.2017) numeru telefonu (np. w PLAY potrafią dać sporo przy rejestracji, ale tylko na 30dni, pozostali operatorzy też dawali). W ogóle to poczytaj coś np. w internecie na ten temat.

Gość gość
Ja place 9 zl I mam 2 giga neta

Gość Josh
@gość00:10 Ale jak już tak piszesz to możnaby podać gdzie taka oferta, i czy to dodatkowy pakiet, prócz podstawowego, czy coś takiego jak całościowy pakiet w Mobile Vikings.

Gość gość
skomplikowane jak dla mnie te wszystkie oferty. Ale jak dla mnie to take dziwne,ze bez zadnego ostrzezenia wzielo sobie 3 zl z konta . dobrze,ze nie wiecej :-) dodam,ze karte jakis miesiac temu zarejestrowalam ale na poczcie a nie w salonie T-mobile wiec zadnej ofertty nie dostalam. W ustawieniach telefonu- licznik danych- siec komorkowa- te opcje zrobilam nieaktywn a i wtedy jak mam router wylaczony to nie laczy mnie z netem. A o co chodzi z tym darmowym wi-fi i polaczeniem szyfrowanym to wogole nie kumam. kurcze czlowiek troche nieszczesliwy jak taki zacofany w tej dziedzinie :-(

Gość gość
jesteś upośledzona,oddaj smratfon i kup sobie telefon stacjonarny

Gość gość
Masz dziewictwo ?

Gość gość
@gość13:48 Nie jest upośledzona. Jest starej daty. Tak ciężko zrozumieć? xxxx Darmowe WiFi to internet bezprzewodowy udostępniony poprzez router, ustawiony np. w czytelni miejskiej albo w urzędzie. Korzystanie z internetu kosztuje tak jak z telefonowania. Chyba że wykupisz pakiet na internet, tak jak na minuty na rozmowy (w obu sytuacjach masz miesięczny limit do wykorzystania). Póki się nie nauczysz wszystkiego dokładnie to nic nie kupuj przez internet, ani nie loguj do banku.

Gość gość
A dzięki połączeniu przez router masz darmowe połczenie które nie ciągnie kasy z telefonu. Oczziście internet w domu na samym routerze kosztuje. Ale jeśli ustawisz smartfon tak by łączył się w domu przez router to takie połączenie nie drenuje z karty SIM.

Gość gość
dzieki za pomoc