Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość biernota

gotowanie z pomocą butli

Polecane posty

Gość biernota

Mam dość chyba dziwne pytanie jak na te czasy ale jak to moja mama mówi " Jesteś Panikara" Czy bezpiecznie jest używać butli na gaz w mieszkaniu? Coś mi się wydaje, że w przepisach prawa budowlanego zapisek jest o dodatkowych wentylacjach w pomieszczeniu, jeżeli decydujemy się na butlę. Czy to jest prawda, czy jednak tak jak mama mówi panikuję i takich zapisów ani obowiązku nie ma ?

Gość gość
Panikujesz :o

Gość telisate
Butla jest bezpieczna jeżeli spełnia kilka kryteriów, zawsze musi być innego koloru niż czerwony, musi mieć tabliczkę znamionową z ważnymi informacjami, zaślepkę na zawór, zasady bezpieczeństwa na naklejce oraz folię termokurczliwą która świadczy o nabiciu butli i nieużywaniu jej od momentu nabicia. Warto pamiętać że ta folia musi mieć logo firmy takie samo jak na butli. Co wo wentylacji, ważne by była oddolna ponieważ gaż jest cięższy od powietrza, to w sumie jedyny wymóg wentylacyjny odnośnie bezpieczeństwa. Ja pobieram butle z firmy konkretnie się tym zajmującej AmeriGas, i Tobie też proponuję pobierać z legalnego źródła, bo do takich punktów jak stacje gazu to trzeba mieć ograniczone zaufanie. Sumując korzystanie z butli jest równie bezpieczne jak korzystanie z gazu sieciowego, także spokojnie - nie panikuj i słuchaj mamy.

Gość gość
telisate dziś X Ale żeś zaje/bała tekstu zanim zareklamowałaś :D

Gość gość
Jest bezpieczne jesli stosujesz sie do zasad bezpieczeństwa, masz sprawne ,szczelne instalacje ( przegląd minimum raz w roku przez fachowców) ja mam butle w mieszkaniu od lat

Gość gość
Bezpieczne a pozniej ludzie wylatuja w powietrze...

Gość morwa2c
Nie rozumiem, niektórych opinii.. To już jak prosisz o pomoc ktoś Ci odpowiada to jakaś reklama? ..Telisate, czy butlę z gazem w domu mogę sobie sama podpiąć czy jednak musi zrobić to fachowiec. Jeżeli fachowiec, to ile bierze za usługę ?

Gość bogusiaz
Słuchajcie ja też się wzbraniałam przed butlą gazową u siebie w domu ale nie oszukujmy się. Cały mój blok korzysta z butli więc co zmieni to, że ja się przerzucę na prąd. Nic. A butle gazowe są naprawdę tańsze w eksploatacji niż kuchenka na prąd. Poza tym na przykład te od AmeriGas są dodatkowo lekkie więc wnoszenie ich na trzecie piętro nie jest problemem.

Gość normanos
panikujesz, dodatkowe wentylacje potrzebne są przy gazie z sieci, jeżeli masz na przykład junkers w łazience.W przypadku butli z gazem nie musisz mieć wentylacji, jeżeli masz ją w szafce, to dobrze jakbyś zrobiła takie kułeczka lufciki w niej. Jak kupisz butle z pewnego źródła, najlepiej legalnego, gdzie na butli masz plomby, naklejki, instrukcje to nie masz co się obawiać że coś się stanie.Ja mam butlę, szczerze nawet nie wiedzialem z jakiej firmy, bo kupuje w jednym miejscu, ale mam z Amerigas także widzę po postach że są popularni, więc bezpiecznie u nich kupować.

Gość gość
u nas ogrzewanie za pomocą butli gazowych sprawdza się od lat - bezpiecznie z zgodnie z zasadami użytkowane butle gazowe nie stanowią zagrożenia, polecam zagłębić się w temat, sporo informacji można znaleźć na http://gal-gaz.pl/butle-gazowe/