Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gośćgośćgośćgośćgośćgośćgośćgo

Kiedy pierwsze USG na na NFZ?

Polecane posty

Gość gośćgośćgośćgośćgośćgośćgośćgo

Jak wygląda u Was pierwsza wizyta u ginekologa po pozytywnym teście ciążowym? Na mojej pierwszej wizycie w 8 tygodniu, lekarz zlecił mi tylko zbadanie poziomu beta hcg we krwi i mam iść z wynikiem ponownie. W gabinecie był aparat USG, ale lekarz stwierdził, że czas na pierwsze USG jest do 10 tygodnia. Zawsze wcześniej (u innego lekarza) miałam na wizycie badanie USG (jeśli był aparat w gabinecie), a wtedy nie byłam w ciązy, Potwierdzeniem ciązy i tak jest chyba badanie USG? bo potwierdza, bicie serca, właściwe umiejscowienie ciązy, wyklucza ciąże pozamaciczną... Kiedy miałyście pierwsze USG?

Gość gość
Na nfz najpewniej pierwsze od 11 tygodnia albo jak lekarz ma kaprys. Dlatego chodziłam prywatnie. Ciąża to zbyt poważna sprawa.

Gość gość
Byłam w 5tc na pierwszej wizycie po teście u lekarza na nfz. Lekarz zrobił mi USG na którym było widać zarodek. Nie zlecił żadnych badań, bo stwierdził, że nie ma sensu, za wczesna ciąża. Kazał przyjść po 8tc. Ale ja po kilku dniach po pierwszej wizycie poszłam prywatnie. Od razu dostałam skierowanie na morfologię, mocz, grube krwi, tarczycę, kiłe i HIV.

Gość gość
Ja na nfz byłam w 7/8 tyg i od razu miałam usg, zlecone badania i założona kartę ciąży. Jaki lekarz takie podejście

Gość gość
Ginekolog który nie miał aparatu usg wysyłał mnie na te trzy standardowe tylko, pierwsze zalecał ok. 11- 12 tc. Jak coś go niepokoiło, to do szpitala. Drugi który przyjmował też na NFZ ale miał już sprzęt lepszy, robił usg na każdej wizycie, pierwsze w 8 tc kiedy się zgłosiłam. Potem róznie, mniej i bardziej dokładne badania, ale na każdej wizycie chociaż tętna słuchał.

Gość gość
Dwie ciaze prowadzone na nfz. Usg w 6-7 tc a potem 13, 20 i 30 tc.