Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

brak wizyty w ciazy u ginekologa

Polecane posty

Gość gość

co mam zrobic jezeli robilam testi jestem w ciazy nie wiem w ktorym miesiiacu ale okolo 2-3 miesiecy nie mam okresu, nie mam ubezpieczenia a na prywatną wizyte mnie nie stac co mam zrobic ? zarejestrowac sie szybko do urzedu pracy i miec ubezpieczenie wtedy i szybko isc do lekarza? bo wiadomo martwie sie chce zobaczyc czy wszystko ok z dzieckiem . nie bedzie to za pozno jezeli teraz pojde do tego lekarza ? mam dopiero 18lat.

Gość gość
ciężarne mają prawo do darmowej opieki w czasie ciąży i połogu.

Gość gość
Nie trzeba miec teraz ubezpieczenia

Gość gość
A wcześniej czemu nie robiłaś testu -skoro tyle czasu nie masz okresu?

Gość gość
do lekarza umow sie juz teraz, bo na wizyte i tak bedziesz musiala poczekac a w miedzyczasie idz do urzedu.

Gość gość
W ciąży jest się ubezpieczonym zawsze.

Gość gość
Masz 18 lat i już się nie uczysz? Nie masz nawet legitymacji ważnej? Bo dopóki się uczysz, masz ubezpieczenie ze szkoły. A co do wizyty- ciężarne mają prawo do darmowej opieki zdrowotnej, sama tak teraz korzystałam, przychodnie i szpitale mają zwykle gotowe formularze które tylko podpisujesz i tyle, nikt nie robi z tego problemu bo oni pieniądze i tak dostają, po prostu NFZ ma inne źródła finansowania wtedy. Więc się zapisz jak najszybciej, najlepiej jakbyś poszła przed 12-13 tc żeby zrobić pierwsze usg i wykryć ewentualne wady u dziecka, a jeśli pójdziesz przed końcem 10 tc (liczonego od ostatniej miesiączki) to załapiesz się na becikowe, też warto w twojej sytuacji. Wiek ciąży obliczysz sobie na kalkulatorze ciążowym.

Gość gość
Do lekarza zapisz się już dziś. Jako kobieta ciężarna jesteś możesz chodzić normalnie do lekarza jak osoba ubezpieczona, o ile nie masz ubezpieczenia ze szkoły, jak ktoś już wspomniał. Tak czy inaczej, przysługuje Ci darmowa opieka medyczna. Pośpiesz się, bo jeśli nie pójdziesz na pierwszą wizytę odpowiednio wcześnie, nie dostaniesz becikowego, bo po porodzie lekarz wypisze odpowiedni formularz właśnie na podstawie dat wizyt w karcie ciąży.

Gość gość
Tylko jak bedziesz dzwonic do przychodni powiedz ze chcesz potwierdzic ciążę.

Gość gość
Czasami zdarza się, że rejestratorki medyczne są niedoinformowane, że ciężarna ma opiekę medyczną za darmo (w czasie ciąży i połogu), ale nie daj się zbyć. Nikt nie ma prawa wystawić ci rachunku za wizyty na nfz czy pobyt w szpitalu, jest odpowiednia ustawa, która to reguluje. Nie musisz się rejestrować w urzędzie pracy.

Gość gość
No autorka bo nie załapiesz się na becikowe ,bo żeby otrzymać becikowe pierwszą wizytę trzeba odbyć przed 10 tygodniem ciąży i przynajmniej raz w miesiącu zgłaszać się na wizytę aż do końca ciąży.

Gość gość
Niestety autorka najprawdopodobniej nie załapie się na becikowe .Skoro jesteś 2 miesiące w ciąży to licząc od ostatniej miesiączki jest to z pewnością dziesiąty tydzień, bo zawsze dodaje się dwa tygodnie. Nie uczysz się i nie jesteś zarejestrowana w urzędzie pracy, to co robisz? Najlepiej idź i się zarejestruj do UP,ja się zarejestrowałam przedwczoraj rejestracja trwa 10 minut.

Gość gość
Ale po co do UP, co ciężarna ma tam zrobić? Wątpię czy pójdzie do pracy teraz, nie mówiąc o tym że nie słyszałam jeszcze żeby UP komuś pracę znalazł, a ubezpieczenie ma z mocy ustawy i nigdzie nie musi tego załatwiać. Ale, autorko, jeśli jesteś pewna ciąży, to nie mów że chcesz ja potwierdzić, tylko po prostu mów że w ciąży jesteś. Obdzwoń wszystkie przychodnie, może w niektórych rano są wolne numerki na bieżący dzień.