Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

przedłużenie umowy do dnia porodu

Polecane posty

Gość gość

mam umowę na czas określony do konca lutego, rozwiązanie ciązy będe miec w marcu. Czy moze wiecie jak to jest z przedłuzeniem, czy taka umowa jest automatycznie przedłużana czy trzeba stawić się w firmie i cos podpisywać? Nie było mnie w pracy kilka miesiecy i jakos nie mam ochoty pokazywac sie z brzuchem:)

Gość gość
Pracodawca pewnie wysle Ci umowe listem poleconym i tyle.ale zadzwon do zus i sie upewnij, ja poszlam do mojego dyra i bez problemu, przy okazji zaproponowal mi awans jak wroce po macierzynskim.:-)

Gość gość
mam sprawdzac w zusie czy jestem nadal ubezpieczona? przeciez pracodawca ma obowiazek przedluzyc mi umowe i zglosic urlop macierzynski do zusu

Gość gość
szef wysle ci info o przedluzeniu umowy do dnia porodu, jak urodzisz musisz wyslac akt ur i zas ze szpitala do firmy, szef bedzie musial poniesc kolejna strate przez ciebie i wyplacic ci ekwiwalent za niewykorzystany urlop i wysle ci swiadectwo pracy listem bo tez na ciebie patrzec pewnie nie moze po tym jak poszlas na l4 pewnie w dniu zrobienia testu majac umowe na czas okreslony...pewnie tylko po to sie zatrudnilas zeby naciagac na zus

Gość gość
pracodawca ma obowiazek odprowadzac tak jak pracownik ma obowiazek przyznac sie ze jest w ciazy przed podpisaniem umowy albo byc poprostu uczicwy...wiec szef moze byc tak samo nieuczciwy jak ty i nie odprowadzac za ciebie skladek

Gość gość
pracuje w duzej korporacji, gdzie pojscie na zwolnienie nie jest problem, tak samo jak znalezienie osoby na moje miejsce, wiec to nie jest tak ze szef nie moze na mnie patrzec i ze ponosi strate w zwiazku z moja osoba, pracowalam tam 1,5 roku a potem zaszlam w ciaze, nie bede sie poswiecac dla firmy przy umowie o prace na czas okreslony skoro i tak wiem ze mi jej nie przedluza! to tyle w temacie, dzieki za odp. Dodam jeszcze ze mam prywatna opieke medyczna oplacana przez moja firme, wiec nie moge narzekac na sluzbe zdrowia w ciazy! polecam prace w korporacji to tyle!

Gość gość
Wszystkich boli, ze kobieta pracujaca zachodzi w ciaze.

Gość gość
No wlasnie ja tez poszlam do pracy tylko po to zeby miec umowe, popracowalam 2.5 roku zaszlam w ciaze i mam placone l4, bede miec macierzysnki, bede miec wychowawczy i po tym chce zeby mnie zwolnili i chce zasilek i w nosie mam ze bedzie ktos musial na to pracowac.

Gość gość
"Wszystkich boli, ze kobieta pracujaca zachodzi w ciaze." boli jak sie pracuje w małej firmie, a nie w duzej korporacji gdzie jest rotacja ludzi, jedni przychodza a inni odchodza, nie kazdy ma odrazu umowe na czas nieokreslony, zreszta trzeba tez umiec byc egoista a nie patrzec kogo boli a kogo nie czyjas ciaza

Gość gość
17,30 i wlasnie przez takie panie, mlode dziewczyny nie moga znalezc pracy mimo ze chca uczciwie pracowac, bo takie jak ty psuja rynek i opinie....ty chcesz tobie sie nalezy ty masz w nosie...parszywa egoistka i naciagara....zus powinien takie sprawdzac na kazdym kroku

Gość gość
To kobieta w wieku rozrodczym ma siedziec w domu i czekac na ciaze ? Nie powinna pracowac ? Zal mi takich ludzi jak Wy... w pewnym momenie kobieta chce miec dziecko.

Gość gość
17.43 pracowalam w dwoch firmach, z poprzedniej odeszlam na takiej samej zasadzie. W czasie mojej pracy szef przed zajsciem w ciaze zaproponowal mi wyzsza kwote na umowie zebym dostawala wiecej z zusu i tak sie stalo. Teraz w obecnej firmie przy ostatniej wyplacie przed l4 dostalam najwieksza premie z calego okresu pracy, szef rowniez powiedzial ze jest bardzo zadowlony z mojej pracy i liczy na moj powrot. Malo tego rowniez mielismy podpisac nowa umowe z wieksza wyplata zebym miala wiecej na l4 i macierzynskiego, niestety musialam ze wzgl zdrowotnych isc wczesniej na zwolnienie i bylo za pozno na takie manewry. Moich dwoch pracodawcow rowniez nie obchodzilo ze zus bedzie musial zaplacic mi wiecej choc tyle nie mialam, wiec nie mow mi ze to trzeba zglosic. Nie mow tez ze przez takie jak ja nie chca zatrudniac dziewczyn, zawsze bylam oddanym lojalnym i sumiennym pracownikiem, nigdy nie zmienialam firm z byle powodu, dostawalam awanse i bylam doceniania i nigdy nie uslyszalam ze jestem zla bo zaszlam w ciaze. W drugiej pracy przychodzily mlode dziewczyny do pracy roszczeniowe, najlepiej nienarobic sie, usiasc kawe wypic i pomarudzic jak one musza pracowac i szef wlasnie takich nie chcial zatrudniac. Wiec ani mnie ani mojego szefa nie obchodzi kto wylozy teraz na l4 i reszte.

Gość gość
Autorko przedluza do dnia porodu. Nastepnie doataniesz swiadectwo pracy. Zasilek macierzynski wyplaci ci zus.

Gość gość
gość dziś Maść na ból d**y dostępna w aptece bez recepty :)

Gość gość
Po co teksty w stylu " pewnie zatrudniłaś się by wziąć od razu zwl" ? Przecież pracodawca za to nie płaci... tylo zus. Oracodawca placi tylko przez pierwszy mc zwolnienia przez....

Gość gość
Tak piszą osoby co nie mają pojęcia jak funkcjonuje zus i jak działa prawo pracy i dodatkowo nie mają pojęcia o kadrach

Gość gość
Skoro zus wypłacal emerytury po 19 tys pln pewnej grupie osób to dlaczego ma nie płacić kobietom w ciąży, im bardziej się należy niech siedzą w domu na zwolnieniu zamiast pracować bo potem są poronienia, pobyty na patologi ciąży i porody przedwczesne

Gość gość
18:46 rozwiń proszę :)

Gość gość
gość dziś szef wysle ci info o przedluzeniu umowy do dnia porodu, jak urodzisz musisz wyslac akt ur i zas ze szpitala do firmy, szef bedzie musial poniesc kolejna strate przez ciebie i wyplacic ci ekwiwalent za niewykorzystany urlop i wysle ci swiadectwo pracy listem bo tez na ciebie patrzec pewnie nie moze po tym jak poszlas na l4 pewnie w dniu zrobienia testu majac umowe na czas okreslony...pewnie tylko po to sie zatrudnilas zeby naciagac na zus X Hahaha padłam :D X Autorko, też mam umowę do lutego, a termin na maj. W kadrach powiedzieli, że przedłużą na podstawie L4 i aneks do umowy przyjdzie do domu.

Gość SlowianskaLala
Nic nie trzeba podpisywac. Automatyczmie ci sie przedluza do dnia porodu. Wiem bo.mialam tak samo. Pozniej tylko idziesz do firmy macierzymskie zalatwic

Gość gość
Sama się przedłuża automatycznie. Po porodzie idziesz z aktem urodzenia i wnioskiem o rocznym macierzyński i oni to do zusu dają a Tobie świadectwo pracy i ekwiwalent za urlop