Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Urlop wychowawczy i dodatek z tego tytułu.

Polecane posty

Gość gość

Hej:) W czerwcu 2016r urodziłam synka. Obecnie jestem na urlopie macierzyńskim. Niestety zmienila sie moj sytuacja życiowa i prawdopodobnie na po wykorzystaniu urlopu bede zmuszona isc na 6miesiecy urlopu wychowawczego. I stad moje pytanie. Jaka jest kwota dodatku do uropu wychiwaczego? Maz ma umowę za najniższą krajowa. czy z jego umowa + dodatkiem wychowawczym bedzie nam przysługiwało swiadczenie 500+ (maz, ja i dziecko)?

Gość gość
Dodatek do rodzinnego z tyt. Urlopu wych. To 400 zl. 500+ nie jest zalezne od swiadczen rodzinnych. Przy 500+ brali chyba pod uwage wasz dochod z innego okresu niz w przypadku swiadczen rodzinnych. Poczytaj na stronie Waszego Mopsu lub Gopsu/ zaleznieod tego gdzie mieszkasz. Jesli maz ma minimalna to sie zalapiecie .

Gość gość
Hmmmm no wlasnie czyli jezeli biora pod uwage poprzedzajacy rok to moj dochód jest uwzględniany czy nie? Bo ja do 11.2015 pracowalamn a umowe o pracę na pełen etat. Pozniej poszlam na l4 i od czerwca 2016 jestem na macierzyńskim. Na stronie mopsu jest ogolne rozporządzenie dotyczace 500+. A czy dodatek do wychowawczego przysługuje każdemu?

Gość gość
Tez sa kryteria dochodowe

Gość gość
A wiecie jakie sa kryteria? I czy dochód bedzie liczony od momentu rozpoczęcia wychowawczego czy obejmie okres l4 i macierzyńskiego?

Gość gość
Dochod polocza z pita za 2014 rok. Twoj bedzie jako utracony.

Gość gość
Dokładnie tak dodatek to równe 400zł .przy męża najniższej dostaniesz również 500zł na dziecko no i ja bym:jeszcze złożyła wniosek o rodzinne ,czyli w granicy 95zł na maluszka .Twój dochód biorą pod uwagę za 2014lub już 2015nie wiem teraz dokładnie ale chyba jeszcze 2014rok ,ale skoro przejdziesz na wychowawczy to dochód będzie jako utracony,czyli nie będzie brany pod uwagę w liczeniu. Jak mąż tak mało zarabia w co mi się wierzyć nie chce ,pewnie reszta wypłaty jest podawana pod stołem to może jeszcze zalapiesz się na jakaś żywność z mopsu poczytaj na stronie internetowej jak jest u was

Gość gość
Slrawdz na stronie te kryteria.

Gość gość
A co ci się takiego zmieniło że zamiast zarabiać chcesz pobierać zasiłki?

Gość gość
Fakt ze procz umowy ma jeszcze premie ktora nie jest uwzgledniana. Dostaje ja za brak chorobowych i.....brak urlopu (uroki pracy u prywaciarza) :/ Jest to 500 zl ale jest to dochod ktory moze byc a może go nie byc. Ja mam ok 2000zl netto i planowałam wrócić do pracy ale stało sie nieszczescie i umarł moj tata ktory te pol roku mial z malym zostać. Teraz musialabym wynajac nianie ale płacąc jej pensje zostanie mi podejrzewam mniej niz ww dodatkow. Narazie przeliczam co bedzie bardziej oplacalne dla mojej rodziny bo jezeli mialabym 1000zl dodatkow o siedzieć z dzieckiem w domu to bez sensu zostawiać dziecko z obca osoba i miec mniejszy dochód.

Gość gość
6:44 Czekałem na taki komentarz:)

Gość gość
Jeżeli spełnisz kryteria dochodowe to możesz mieć 500+ na jedno dziecko oraz dodatek rodzinny w wysokości około 90 zł i do tego jeszcze możesz pobierać dodatek dla kobiet przebywających na urlopie wychowawczym w wysokości 400 zł czyli łącznie jakieś 990 zł

Gość gość
Jestescie dobre :) Ciagle jej piszecie ze jak spelni warunki to sie zalapie a laska juz 2x sie pyta jakie sa te kryteria. A swoja droga autorko to do roboty a nie zasilki pobierać!

Gość gość
Dzieki za informacje :) Na stronie mopsu pisze ze do zasilku rodzinnego nie mozna przekroczyc 647zl ma osobe. Mam rozumiec ze netto?. Czyli minimalna wypłata meza + moj utracony dochód i zalapiemy sie na świadczenia?

Gość gość
oni nie beda patzec na to ile teraz zarabia maz . Tylko na pit z 2015 roku.,

Gość gość
No to najnizsza krajowa x12 miesiecy no maz os zawsze miał taka umowe.

Gość gość
Jak mial najniższa to bez problemu dostaniesz 400 zł wychowawczy, 500 + i 98 zl rodzinne .

Gość gość
"Ciagle jej piszecie ze jak spelni warunki to sie zalapie a laska juz 2x sie pyta jakie sa te kryteria. A swoja droga autorko to do roboty a nie zasilki pobierać! " bo te kryteria to najlepiej to urzędnik ci przeliczy, bo co z tego ze ktoś ci poda jakieś zasłyszane kryteria jak potem sie okaże że źle ktoś przeliczył i urzędnik to liczył wg innych kryteriów. Ja tak miałam jak urodziło mi się dziecko i chcieliśmy sie starać o bodajże jakieś becikowe które tak zmieniono że zależało od dochodów. Już nie pamiętam bo to było lata temu. Według naszych obliczeń nie kwalifikowaliśmy się z powodu zarobków wyższych o jakąś śmieszną kwotę. Tymczasem babka w urzędzie po czasie i namyśleuznała że nam się należy. Jak to liczyli to szło się już pogubić, papierów było zamotania i od cholery. Zaczęłam mieć wrażenie że oni sami w urzędzie też chyba nie do końca to wiedzieli ale nie chciałam już dyskutować z urzędem. cieszyłam sie że w ogóle mi przyznali. Ty autorko złoż po prostu papiery. Najwyżej ci powiedzą że się nie kwalifikujesz

Gość gość
Jak ma najnizsza to dostaniesz 500, rodzinne ok 80 i dodatek 400. Twój dochód się w ogóle nie liczy bo jest jako utracony a składa się w tym roku za 2015 ale i tak biorą pod uwagę aktualna sytuacje

Gość gość
Co wy pierdzielicie?! Autorko tak będziecie musieli zlozyc zeznanie podatkowe z 2015roku ale wezma pod uwage nie tylko przychod twojego meza ale takze twoj. Takze pozegnan sie z kaska bo na dwoch pitach napewni sie nie zalapiecie na dodatki!

Gość gość
Mam.najnizsza maz nic....znacY ze mna nie mieszka czadem cos da rozw.nie mamy..pracuje na czarno zagranica.chce zlozyc o wychowawczy..on mi.nie da zadnych papierow..ustalic separacje?

Gość gość
"gość dziś Co wy pierdzielicie?! Autorko tak będziecie musieli zlozyc zeznanie podatkowe z 2015roku ale wezma pod uwage nie tylko przychod twojego meza ale takze twoj." Jej będzie jako utracony . Niewazne ile zarabiała w 2015 teraz będzie liczył sie jako 0.

Gość gość
Do roboty nierobie!!!!!!