Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Najlepszym lekarstwem na wszystkie smutki i

Polecane posty

Gość gość

rozterki jest dla człowieka drugi człowiek, którego darzymy miłością, a on ją odwzajemnia. Wszelkie inne spekulacje na ten temat, nie mają sensu

Gość gość
Jakim najlepszym? Wszyscy ludzie zawodzą. Lekarstwa na wszystkie smutki szuka się gdzie indziej.

Gość gość
14.36 Nie jest to równoważne, ale dobrze mieć przyjaciół (oczywiście w dokładnym tego słowa znaczeniu, a nie wciskających w nasze sprawy swoje trzy grosze mędrków).

Gość gość
14.39 Funkcjonujesz w jakimś patologicznym środowisku, że masz takie doświadczenia?

Gość gość
Nie, mam dookoła siebie wiele kochających osób. Wszystkich smutków i rozterek jednego człowieka nie jest w stanie wyleczyć żaden drugi człowiek. Może myślę w zbyt dosłowny sposób i dlatego z wami dyskutuję.

Gość gość
Są na świecie sprawy, których nie uleczy drugi człowiek, więc nie będzie żadnym lekarstwem na smutki i rozterki z nimi związane. Może być pocieszeniem.

Gość gość
14.55 Tyle kochających i wszyscy Cię zawiedli? Niesamowite!

Gość gość
14.57 Nie jest napisane, że rozwiązuje.

Gość gość
Do 15.00 Leczy ból. W takim razie pocieszenie, to jak ukojenie bólu.

Gość gość
14:59 A Ty nigdy nikogo nie zawiodłaś? Zawsze byłaś wsparciem dla każdego swojego bliskiego w trudnych chwilach? Wiesz, że czasem człowiek musi wybierać, bo się nie rozdwoi, a bardzo wiele osób dookoła ma poważne problemy i potrzebuje wsparcia, a czasu zawsze za mało? Mniej obłudy, proszę. Im więcej osób dookoła człowieka, tym trudniej nad tym zapanować. Jakbyś miała np. ośmioro dzieci, to byś wiedziała, że jeden człowiek to za mało, a każde dziecko się kocha.

Gość gość
15.05 Argumentum ad personam świadczą o prostactwie i prymitywiźmie. Nie dyskutuję z takimi postaciami.

Gość gość
15:10 W postach 14:45 i 14:59 są cynizm, uszczypliwość i obłuda, i taka osoba pisze o argumentum ad personam? Podwójna obłuda. Najpierw przeczytaj własne posty ze zrozumieniem.

Gość gość
Problem na tym forum jest taki, że nieokrzesani ludzie uczą się tu nowych pojęć, a nawet nie myślą logicznie i samokrytycznie, więc oskarżają innych o to, co sami robią i stosują.

Gość gość
15.16 Przeczytaj swoje 14.39 i 14.55, odnośnie treści zawartych w tych wpisach zadawałem pytania, nie zarzucalem obłudy. Kończę wymianę zdań.

Gość gość
A okrzesana 15.23 zna znaczenie tego określenia? Ciekawe.

Gość gość
15:28 Twoje wypowiedzi nie wnoszą niczego do dyskusji. Daruj sobie uczestnictwo, jeśli potrafisz tylko obrażać innych, a nawet nie rozumiesz tego, co czytasz.

Gość gość
"Tyle kochających i wszyscy Cię zawiedli? Niesamowite!" to nie jest przykład normalnie zadanego pytania, tylko ukryta słowna agresja.

Gość gość
15.33 Nie ma to jak w zaparte! W błocie po kolana i dalej i głębiej. Nie użyje określenia "wszyscy"...

Gość gość
15.37 To było wykazanie całkowitej sprzeczności 14.55 z 14.39. Można nawet pokusić się o określenie krętactwem.

Gość gość
15:37 Kolejny przykład obrażania i utrzymywania, że wcale to nie ma miejsca.

Gość gość
15:41 Nie ma w tym żadnej sprzeczności. Może jeszcze zaraz usłyszymy, że nigdy nie zawiodły Cię osoby, które Cię kochają, ani Ty żadnej z nich nie zawiodłeś, a na niebie latają same różowe słonie. Niektórych po prostu zawodzi pamięć, a inni wtedy nazywają to obłudą.

Gość gość
Tak, autorze masz rację. Gdy czujemy, że ktoś nas kocha, świat nie jest tak uciążliwy...choćby nie wiem co się działo...

Gość gość
15.46 Tu nikt nie usłyszy, ale będzie można przeczytać. Nie zawiodłem osób, które kocham i nie zawiodły mnie osoby, które mnie kochały. Zawiodły mnie fałszywe osoby, które składały fałszywe deklaracje.

Gość gość
Twoje otoczenie powiedziałoby o Tobie co innego, ale każdy zawsze może się oszukiwać, że jest bez skazy i nigdy nikogo nie zawiódł ani nie skrzywdził. Ja wiem wtedy tyle, że taka osoba albo kłamie, albo ma problemy z pamięcią, bo nie ma ludzi idealnych, a nawet gdyby istnieli, to by się nie rozdwoili. Obłuda to najczęstsza ludzka przypadłość, nikt nie chce myśleć źle o sobie samym.

Gość gość
To, czy składałeś fałszywe deklaracje, wie tylko Bóg. Fałsz niejedno ma imię. Fałszywą deklaracją jest np. każda deklaracja miłości, w której nie chodzi o bezwzględne dobro drugiej osoby, a tylko o siebie samego.

Gość gość
15.05 Argumentum ad personam ośle! I Himalaje chamskich, prymitywnych insynuacji. Wychodzę z tego gnoju.

Gość gość
16:09 Krzyżyk na drogę, obłudny insynuatorze. Obyś odzyskał własną duszę i samokrytyczny umysł. Bez tego człowiek jest żywym trupem.

Gość gość
To na koniec będzie bardzo niegrzecznie i brutalnie. Życzenie za życzenie. Obyś przestała być bydlęciem, które gdzie stanie, tam nasra.

Gość gość
16:16 Nawet teraz agresywnie paskudzisz w temacie, w którym ludzie wypowiadają się szczerze i kulturalnie. Niczyja to wina, jeśli w domu nazywano Cię bydlęciem, które gdzie nie stanie, tam nasra. Jeśli sam się wychowałeś w patologicznym domu, to otocz się dobrą literaturą, zrozum, co złego Cię w życiu spotkało, i postaraj się od tego odciąć. Jeśli nie wychowałeś się w takim, to zupełnie nie rozumiem podłoża Twojego braku kultury. Na dobre życzenie odpowiadasz złym. Nie ma w Tobie miłości bliźniego, więc bardzo wątpliwe są Twoje twierdzenia o własnej nieskazitelności i niezawodności.