Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czym sie wycierać po porodzie?

Polecane posty

Gość gość

Zawsze używam chusteczek nawilżanych takich dla dzieci. Do szpitala spakowałam takie chusteczki oraz specjalne do higieny intymnej. Czy po porodzie takie chusteczki nie podrażnią? Można ich używac?

Gość gość
Ręcznik papierowy jest zalecany, a takie chusteczki to raczej nie. Ja używałam zwykłego ręcznika.

Gość gość
po porodzie najpierw odpoczynek a potem prysznic. Do przemywania roztwor tantum rosa (mozesz kupic w rossmanie specjalne plastikowe buteleczki takie jak do samolotu, w ktorych bedziesz mogla ten plyn przygotowac). Ja bym nie wycierala sie zadnymi chusteczkami. Raz ze naszpikowane chemia, dwa- dotyk boli, o wiele lepiej jest delikatnie przemyc woda i plynem a potem delikatnie osuszyc recznikiem papierowym. Dotkniesz sie taka chusteczka i bedziesz wyc z bolu

Gość gość
Tantum rosa jest za droga. Wystarczy szare mydło albo żel do higieny intymnej np z ziaji. Jak będziesz miała dużo szczęścia, to dotykanie i mycie w " tamtym miejscu" nie będzie Cię bolało, a jeśli ciut mniej, to nie dotkniesz się w ogóle, tak będzie bolało, tylko strumieniem wody będziesz się podmywała. Ja niestety należałam do tych drugich i nie życzę nikomu tego bólu.

Gość gość
No tak, ale po każdym wysiusianiu podmywać sie woda? tym bardziej, że nie ma łazienek w sali, a przy kiblu nie ma przecież umywalki. My kobiety mamy jednak przechlapane :-( tantum rosa kupiłam, ale trochę cackania z tym jest, za każdym razem chodzić z butelką..

Gość gość
A zamiast ręcznika mogą być delikatne chusteczki higieniczne, np. regina? czy też podrażniają?

Gość gość
Tantum rosa moze i nie jest najtanszym srodkiem ale warto zainwestowac, zwlaszcza na pierwsze dni po porodzie. Potem sobie mozna kombinowac z innymi srodkami, ale ja osobiscie nie wyobrazam sobie przemywania intymnych okolic czymkolwiek innym w ciagu pierwszego tygodnia po porodzie. Ogromna ulge mi przynosilo. I chlodna woda z prysznica to zbawienie. Zadne tam wilgotne chusteczki nasaczane chemia. To juz lepiej wziac recznik papierowy, namoczyc go w zwyklej chlodnej wodzie i delikatnie przylozyc do cipki zeby poczuc ulge

Gość gość
Ja akurat mialam kibel z umywalka wiec sie podmywalam woda. Ale jakbym nie miala to bym miala w jakims zakrecanym pojemniczku przegotowana wode albo zwykla kranowe i zabierala ze soba do kibla na kazde sikanie/kupe. Nie ma sensu uzywac chemii na obolale narzady. Latwo wtedy o jakies zapalenie, uczulenie czy inne dziadostwo i bedziesz sobie wyrzucac ze moglas tego uniknac

Gość gość
Zwykły ręcznik po każdym użyciu musialabyś prać, zaraz za brudzi się wydzielinami a na początku jest ich sporo gdy macica się oczyszcza. Ja sikalam pod prysznicem przy odkreconej wodzie, potem przeplukalam to miejsce i osuszalam ręcznikiem jednorazowym. Są idealne dobrze wsiakaja, od razu wrzucasz -nie ma bakterii. A poco ci zapachowe chusteczki? Pełno chemii i będziesz nimi rozcierać odchody połogowe

Gość gość
Sama woda i ręcznik papierowy wystarczy.

Gość gość
Ja używałam mydła w płynie biały jeleń a potem ręcznik papierowy. na szczęście przy sali była łazienka z prysznicem więc po każdej wizycie w toalecie bez problemu można było się podmyć.Jest też żel do higieny intymnej bj ale mnie podrażniał.

Gość gość
Ja robilam sobie roztwor tantum rossa z wodą w tych takich buteleczkach ze smoczkiem i tym sie podmywalam i osuszalam delikatnie recznikiem papierowym . polozna odradzila mi recznik z materiału . szwy psikalam dodatkowo oceniseptem.warto kupic sobie taką mała buteleczke tego preparatu bo przyda sie tez do poelegnacji pępusia.

Gość gość
Zamiast ręcznika można dmuchnąć suszarką do włosów ale to raczej w domu.

Gość gość
Tylko tantum rosa. Po porodzie byłam rozcięta, nie nacięta i tylko to mi pomogło, dodatkowo pryskałam tam octaniseptem. Koszty się dla mnie nie liczyły, bo ból był straszny.

Gość gość
O ludzie moze nie za tanio wychodzi ale warto kupic tantum rose, niektórzy to sa dziwni zeby w takich chwilach oszczędzać. TAntum jest nieocenione i zbawienne, łagodzi ból i przyspiesza gojenie.

Gość gość
papierem ściernym najlepiej