Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Plamki na serduszku

Polecane posty

Gość gość

Hej. Moja bratowa 2 tyg byla na wziycie na usg i lekarz wykryl u jej coreczki plamke w jednej komorze serduszka. Teraz poszla do swojego lekarza i na usg jest juz w drugiej komorze dwie podwojne :-/ lekarz za bardzo nie mowil nic ma miec echo serca ale pierwszy rsz spotykam sie z czym takim? Ktos wiecej cos wie na ten temat? Z czego to powstaje? Ktos mial?

Gość gość
Tak napisałaś, że nie wiadomo o co chodzi? Bratowa jest w ciąży i miała USG i dziecko miało to USG? Jeśli jest w ciąży, to możliwe, że to przetoka, co nie jest takie znowu rzadkie. Przetoki (w zależności od ich wielkości i lokalizacji) operuje się najczęściej kiedy dziecko ma kilka lat (czasami wcześniej, jeśli wymagają natychmiastowej interwencji).

Gość gość
* czy dziecko miało to USG (dziecko, w sensie już narodzone)?

Gość gość
Przepraszam rzeczywiscie nie napisalam, tak bratowa jest w ciazy i usg rutynowe dziecka to wykazalo. No dl mnie rzadkie, nawet sama operacja jest przerazajaca u malego dziecka.

Gość gość
Cz te plamki to tzw ogniska hiperechogeniczne? U mojego synka w 20 tyg ciąży sir pojawila. Bylam na echo serca znanej lekarki i powiedziała ze to zanika do urodzenia ku do pierwszego roku zycia i absolutnie sir tym nie przejmować. Pozdrawiam i powodzenia

Gość gość
Chyba tak to sie dokladnie nazywa, a czym to jest spowodowane? Czy niewlasciwy tryb zycia jakos na to wplywa? Jestem ciekawa bo juz sama jestem drugi raz w ciazy i nic takiego nie mialo u mnie miejsca a tu o.

Gość gość
Tak czasem sie dzieje i tyle. Wg lekarki u której robila echo serca i de facto robila mi cale badania polowkowe raz jeszcze stwierdzila ze kiedys plamki na serduszku byly jednym z chyba 20 wytycznych które mogly wplywac na zd, ale juz sie z tego dawno wycofali. Mi kazała się absolutnie nie przejmować i mój gin to potwierdził. Wśród moich znajomych i dwóch maluchów tez byly plamki na serduszku i dzieci tez zdrowe.

Gość gość
Zależy jakie to plamki. Jeśli białe to zwapnienia prawdopodobnie - nic groźnego.

Gość gość
Dokladnie nie wiem ale bratowa mowila ze biale, dostala skierowanie na echo serca dzidziusia.

Gość gość
pewnie lekarz przewrazliwiony, ale jesli chodzi o małą istotke to lepiej sie zbadac niz zignorowa. Mój też miał zwapnienie na serduszku i również nic nie kazali robic. Nawet nie zalecali echa serca, ani moj lekarz prowadzacy ani ten co wykonywał prenatalne.