Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Anitka gość

Egzamin zawodowy opiekun medyczny 2017

Polecane posty

Gość hali123
witam! czy mogłabym prosić o dwa zestawy z opiekuna medycznego na emaila?? bardzo proszę! :(( jutro zdaje o godzinie 8:00... moj email: hgondek8@gmail.com

Gość gość
cofnij się i prześledź strony jest wszystko jak na tacy.Powodzenia!

Gość gość
najpierw zalozyc koszule nastepnie umyc konczyny dolne tak nas uczyli ale mysle ze jakbys zrobila odwrotnie to tez nie byloby bledem wazne aby wykonac te czynnosci co maja podane

Gość gość
w jaki sposób dezynfekujemy szczoteczkę do rąk i nożyczki?

czy może mi ktoś powiedzieć czy jeśli do mycia plecow i oklepywania obracam pacjenta na bok to twarzą w moją stronę....i czynności wykonuję przez niego? czy może zamykam barierkę i idę na drugą stronę...gnębi mnie to. A może obracam go od siebie?

Gość gość
szczoteczkę do środka dezynfekującego na odpowiedni czas potem płuczemy i suszymy(do wyschnięcia) a nozyczki spryskujemy środkiem do dezynfekcji tylko i odkładamy

Gość gość
Zestaw 2. 53-lenia kobieta Zofia Małecka od kilku dni przebywa na oddziale intensywnej terapii kardiologicznej, z powodu zaburzeń rytmu serca, jej stan się pogorszył po odtrzywaniu informacji że rozwiązano z nią stosunek pracy, zdenerwowała się. Występują zaburzenia rytmu serca podczas wykonywania czynności samoobslugowych i wysiłku fizycznego. Skarży się na ból całego ciała, spowodowany leżeniem. Lekarz poinformowal panią że za kilka dni będzie ur*******ne poza łóżkiem. Pani zaniedbana higieniczne ma długie i brudne paznokcie u rąk. Z wywiadu choruje na chorobę wrzodowa żołądka i nerwicę. Ma zgagę i odbija się jej, skarży się na ból w nadbrzuszu, godzinę po spożyciu posiłku. Kontakt słowny zachowany, chodź rozmowy z panią często kończą się jej płaczem. Ciśnienie tętnicze 150/100, temp ciała 36,8. Podczas spożywania posiłku, wylała na siebie zupę budząc koszule i podkład polcienny. Wykonaj mycie klatki piersiowej, rąk z obcienciem paznokci i mycie pleców. Zmień koszule nocna i podkład polcienny. Przewlekła obturacyjna choroba płuc (POChP) Zestaw 1. Pacjentka lat 74 z POChP. Umycie oklepanie i nasmarowanie plecow oraz konczyn dolnych wraz z obcieciem paznokci. Profilaktyka p. Odlezynowa (ułożenie wysokie z udogodnieniami, Pani z nadciśnieniem tętniczym, niewydolnością krążeniowo-oddechowa i stanem podgoraczkowym pani Krystyna lat 74 wczoraj przywieziona na oddział wewnętrzny z pochp spowodowana rozedma pluc przez długo letnie palenie tytoniu,ostatnio nasiliły się duszności i kaszel napadowy po wysilku pacjentka zaniedbana higieniczne ma brudne i długie paznokcie u stóp leżąca ale będzie ur**********.pisało jeszcze chyba ze jest nie wydolna krążeniowo-oddechowa, ma nadciśnienie tętnicze i jest podane tylko nie pamiętam jakie i stan podgoraczkowym 37.3. trzeba wykonać mycie pleców masowanie i oklepowanie i mycie kończyn dolnych z szorowania paznokci i obcieciem następnie ułożyć pacjentka w pozycji wysokiej i zastosować udogodnienia krążki ,dwa koce i dodatkową poduszke )/// Odma płucna ..niewydolność oddechowa_krazeniowo,kaszel podwyższona temperatura,podwyższone ciśnienie..profilaktyka przeciwodlezynowa...pacjentka w pozycji wysokiej Rozedma płuc

Gość gość
Zestaw 2. 53-lenia kobieta Zofia Małecka od kilku dni przebywa na oddziale intensywnej terapii kardiologicznej, z powodu zaburzeń rytmu serca, jej stan się pogorszył po odtrzywaniu informacji że rozwiązano z nią stosunek pracy, zdenerwowała się. Występują zaburzenia rytmu serca podczas wykonywania czynności samoobslugowych i wysiłku fizycznego. Skarży się na ból całego ciała, spowodowany leżeniem. Lekarz poinformowal panią że za kilka dni będzie ur*******ne poza łóżkiem. Pani zaniedbana higieniczne ma długie i brudne paznokcie u rąk. Z wywiadu choruje na chorobę wrzodowa żołądka i nerwicę. Ma zgagę i odbija się jej, skarży się na ból w nadbrzuszu, godzinę po spożyciu posiłku. Kontakt słowny zachowany, chodź rozmowy z panią często kończą się jej płaczem. Ciśnienie tętnicze 150/100, temp ciała 36,8. Podczas spożywania posiłku, wylała na siebie zupę budząc koszule i podkład polcienny. Wykonaj mycie klatki piersiowej, rąk z obcienciem paznokci i mycie pleców. Zmień koszule nocna i podkład polcienny. Przewlekła obturacyjna choroba płuc (POChP) Zestaw 1. Pacjentka lat 74 z POChP. Umycie oklepanie i nasmarowanie plecow oraz konczyn dolnych wraz z obcieciem paznokci. Profilaktyka p. Odlezynowa (ułożenie wysokie z udogodnieniami, Pani z nadciśnieniem tętniczym, niewydolnością krążeniowo-oddechowa i stanem podgoraczkowym pani Krystyna lat 74 wczoraj przywieziona na oddział wewnętrzny z pochp spowodowana rozedma pluc przez długo letnie palenie tytoniu,ostatnio nasiliły się duszności i kaszel napadowy po wysilku pacjentka zaniedbana higieniczne ma brudne i długie paznokcie u stóp leżąca ale będzie ur**********.pisało jeszcze chyba ze jest nie wydolna krążeniowo-oddechowa, ma nadciśnienie tętnicze i jest podane tylko nie pamiętam jakie i stan podgoraczkowym 37.3. trzeba wykonać mycie pleców masowanie i oklepowanie i mycie kończyn dolnych z szorowania paznokci i obcieciem następnie ułożyć pacjentka w pozycji wysokiej i zastosować udogodnienia krążki ,dwa koce i dodatkową poduszke )/// Odma płucna ..niewydolność oddechowa_krazeniowo,kaszel podwyższona temperatura,podwyższone ciśnienie..profilaktyka przeciwodlezynowa...pacjentka w pozycji wysokiej Rozedma płuc

Gość gośćMysza01
Gośćibiza1 -wszystko jest od str 24 sprawdz.pozdrawiam.

Gość Jonaszek
Witam

Gość gość
Drogie panie, piszecie że w zestawie jest dzbanek.My się uczyliśmy że do mycia jest potrzebna miska woda i myjka z mydłem.Wiec do czego dzbanek.

Gość gość
Szczególne podziękowania za obszerne dane w/g mnie należą się: 1.Żnin (17.06.godz 22.32) - oraz inne 2. Bibiasta (21.06.) 3.Gość (21.06, godz 19.41) 4. Krysia i przyjaciele Sp oo (21.06. godz 14.57) 5.Gość (19.06. godz 21.41) Dzięki WAM jestem spokojniejsza przed czekającym mnie egzaminem! Jeszcze raz wielkie DZIĘKI !

Gość gość
dzbankiem przynosiliśmy wodę do miski która stała przy łóżku pacj.

Gość gość
Mam egzamin we wtorek o 8 rano i dziekuje za super opisy zadania numer 1 .Teraz jestem spokojniejsza .Pozdrawiam wszystkich i życzę powodzenia wszystkim którzy maja jeszcze egzamin przed soba.

Gość gość
Przyłączam się do tych szczególnych podziękowań. Chodź w moim przypadku szkoda, że nie pojawiły się dzień wcześniej :-) ,ale i tak byliście wszyscy wielkim wsparciem. Dzięki wszystkim. Dobrze, że jesteście.

Gość gość
Zdawałam dzis praktyczny i babka z komisji egzaminator powiedziala ze mam ok. 45punktowz czesc***isemnej opisowej ale nie powiedziala ile z czesci przy pacjencie. Powinna Pani zdac tak skfitowala. Tzn ona nie wie ile zdobylam z praktyki skoro ona to ocebia?

Gość gość0123
Dzisiaj czyli w piątek jaki był zestaw o 8 o 12 i o 16 z góry dzięki

Gość gość0123
Tzn znam cały ezgamin i pierwsze zadanie i drugie tylko chce wiedzieć jaka była kolejność :) abym mogła sobie obliczyć co jutro mi wypadnie na 8 rano

Gość gość
ja dopiero czytam ale mniejwięcej mi sie juz coś rozjaśnia

Gość gość0123
Ja wolałabym doznać oświecenia więc sobie to oblicze tylko potrzebuje pomocy ludzi którzy mi udziela informacji na temat zestawów o danej godzinie

Gość gośćAnuska
Ja dziś tj. 23.06 zdawałam o 12.00 i był zestaw 2 tzn pani Zofia że zmiana koszuli i podkładu, myciem klatki piersiowej pleców i tak. Ale nie nastawiajcie się konkretnie na jeden zestaw bo komisja może zmienić kolejność.

Gość gość0123
I o taką odpowiedź mi chodziło :) dzięki bardzo

Gość KasCzy
Wysłałam na poczte wszystkim to co mam :) Sorry, że tak poźno

Gość gość
Podpisuję się obiema rękami pod podziękowaniami za opisy.DZIĘKUJĘ!!!

Gość KasCzy
POSZŁO

Gość gość
KasCzy proszę wyślij to co masz moj email slawkus.b@wp.pl

Gość gość
ja też poproszę fox567_098@int.pl