Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Anitka gość

Egzamin zawodowy opiekun medyczny 2017

Polecane posty

EveEvelinda jesteś kochana ze wspomagasz innych. Przygotowoje się solidnie ale zawsze sa jakieś watpliwośći

Gość gość
Może ktoś w końcu dokładnie napisze, co bierzemy z magazynu przy zad, 1 i przy zadaniu 2

zadanie 1 jest o Krysi z pochp itd. wykonac trzeba : -mycie pleców -masowanie i oklepywanie -mycie kończyn dolnych z szorowaniem i obcięciem paznokci -ułozenie w pozycji wysokiej z udogodnieniami . 1.zgoda pacjentki ,zamykamy okno ,drzwi itd. 2.bierzemy zestaw(2 ręczniki,mydło,szczoteczka do paznokci,nozyczki,lignina do paznokci obcietych,oliwka,koszula,miska,dzbanek z woda,termometr,rękawiczki 2 pary,fartuch foliowy,miska nerkowata i fartuch na plwociny ale to nie wiem czy trzeba ) 3.stawiamy parawan i zakladamy rekawice 4.obnizamy węzgłowie łózka ,zostawiamy jaśka bo ma problemy z oddychaniem,zdejmujemy koszulę 5.podnosimy barierke łóżka z przeciwnej strony 6.ukladamy na bok pacjentke ,ma byc przykryta ,chodzi o zachowanie intymnosci 7.ukladamy ręcznik wzdłuż pleców lub podklad i myjemy plecy 8.osuszamy ,nacieramy oliwką i oklepujemy 9.chyba można teraz włozyć koszule 10.układamy ja w pozycji pół-wysokiej i myjemy nogi 11zaczynamy od nogi dalszej ,podginamy ,wsadzamy stope do miski i myjemy od podudzia ,udo i pachwine a potem stope ,szorujemy szczotka paznokcie ,osuszamy po myciu każdą część,obcinamy paznokcie po wyjęciu z miski na ligninie 12 noga druga tak samo 13 po myciu łóżko ustawaimy w pozycji wysokiej tzn.łóżko i mówimy ,że idziemy odłozyc sprzęt i wrócę w celu zmiany pozycji ciala czy jakos tak 14 segregujemy brudy i dezynfekujemy sprzet ,rekawiczki i fartuch foliowy zdejmujemy do czerwonego worka 15 myjemy ręce ,dezynfekcja 16 czysty fartuch bierzemy i rekawice i na zdezynfekowany wozek bierzemy udogodnienia :2 poszwy na koce,klin,walek,2 krażki małe,2 krażki średnie,1 duzy 17.podchodzimy do pacjentki,fartuch,rekawice nakladamy 18 układamy udogodnienia : -poduszka pod plecy -jasiek pod kark -pod posladki duże kołko -wałek pod uda -srednie krążki pod piety -mał.e krażki pod łokcie -z kocy robimy wałki owijamy w poszewki i pod przedramiona -miedzy stopy a koniec łózka wkładamy poduszkę (kąt prosty stóp) 19.poprawiamy łóżko ,posciel itd.,odstawiamy parawan ,pytamy Krysię czy pasuję wsio ...uśmiech i idziemy 20 sćiagamy rękawice i fartuch (worek czerwony )myjemy ,dezynfekcja i piszemy ...Finito

Gość gość
Który zestaw będzie 30 czerwca na 12 ?? Plissss

zestaw 2 Zofia z problemem sercowym,żołądkiem itd. musimy wykonać : mycie klatki piersiowej -mycie kończyn górnych z szorowaniem paznokci i obcieciem -mycie pleców -zmiana podkładu plóciennego -zmiana koszuli zzgoda pacjenta,zamykanie okna itd. -zestaw (ręczniki,podklad plócienny,podklad jednorazowy (chyba),lignina na obciete paznokcie,koszula,nozyczki,szczotka do paznokci,mydło,termometr,2 pary rekawic,fartuch foliowy,dzbanek z wodą ,miska) --mycie i dezynf,rąk --mówimy co bedziemy robic i zkaładamy rekawice i fartuch --parawan --ustawaimy łóżko do swojego wzrostu --obnizamy węzgłowie --wyciagamy poduszki --zdejmujemy koszulę --zabezp,ręcznikiem klatkę piersiową i myjemy i osuszamy .sprawdzamy pod piersiami i ewentualnie balsamujemy --stawaimy barierke łóżka i odwracamy pacjentkę na bok --kładziemy recznik lub podklad wzdłuz pleców --myjemy plecy i osuszamy --zmieniamy podkład plócienny wymiatajac okruchy --stawiamy barierkę z drugiej strony ,z tamtej opuszczamy ,wyciagamy stary podkład i poprawiamy drugi --odwracamy na plecy pacjentkę i nakladamy koszulę ,zaczynajac od reki z wenflonem,glowa i druga reka ...koszule obciagnąc i wyrownać polozyć poduszki i uniesc węzgłowie -poprawic pościel -porzadkować sprzet itd

Gość gość
Gosiunia 71 zapomnialas o konczynach

Gość gość
jutro zdaje w Solcu nad Wisłą napisze rano jaki był temat ja mam na 16 egz ale mam blisko więc przyjadę i zobaczę co się dzieje chyba będę miał 1 temat

Gość gość
Mialam dzisiaj egzamin na 12 zestaw 1 i powiem szczeze zrobilam mycie oklepywanie nacieranie plecow mycie konczyn dolnych profilaktyka przeciwodlezynowa. W magazynie bylo wszystkiego pelno nawet niepotrzebne rzeczy... nie bylo mowy o dezynfekcji przyborow bo nie bylo nawet srodka dezynfekujacego i nie bylo na to miejsca nie mialam zadnego wozka jedynie krzeslo przy lozku choreg i stolik przylozkowy ... byla na krzesle poduszka duza poduszka nie wiem po co... przy zlewie zero polek nie bylo brudownika... wiec slownie powiedzialam ze dezynfekuje wszystko... ogolnie sala do egzaminu tragedia nie byla przygotowana.Zaoytalam sie na koncu egzaminatorki jak mi poszla praktyka ogolnie nie chciala mi powiedziec ale pozniej mowila ze nie mam sie martwic wiec mysle ze dobrze... ogolie duzo mowilam do 'CHOREJ" zobaczymy co to bedzie

Gość gośćOla
Gosiunia 71 świetnie wszystko opisałaś, w zadaniu pierwszym dodałabym tylko dezynfekcję stolika przy łóżku, a w drugim oprócz "kończyn górnych":) jeszcze nasmarowanie oliwką i oklepanie pleców, bo to jest integralna część mycia pleców. Poza tym-rewelacja!

Gość EveEvelinda
Dokładnie, wystarczy jak Gosia zwyczajnie zebrać wszystkie napisane już wcześniej informacje. Co prawa w łóżkach a których ja robiłam nie było barierek, ale to nie znaczy, że nie trzeba tego zapamiętać na wszelki wypadek. Dziękujemy Gosiu za pomoc :) Ja już mam to za sobą, ale na pewno nie jednej osobie pomożesz zdać egzamin:)

Gość EveEvelinda
NENA386 Najważniejsze to podejść na spokojnie, nie ma się czym denerwować. Dasz sobie radę, jak każdy na tym forum. Trzymam mocno kciuki i daj znać jak poszło :)

Gość EveEvelinda
GOSIA wkradł Ci się błąd. Koszule zakładamy po umyciu pleców, przed zmianą podkładu :)

Gość gość
Dziewczyny jak zdezynfekowac nozyczki? Czy tylko po obcinaniu paznokci i czy wkładamy je do środka dezynfekujacego czy spryskujemy?

Hej w zestawie 2 po umyciu klatki piers.myjemy kończyny górne ,chyba pominęłam to ,a co do tego podkładu to myslę,że skoro myjemy plecy i leży na boku to można go zmienić od razu a potem nałozyć koszulę ,gdyż potem znowu trzeba bedzie ją przewracać:) co o tym myslicie? i nie dodałam jeszcze ,że przed myciem mierzymy temp.wody ! no i oczywiscie przed przystąpieniem do czynności obluzowujemy pościel :) chyba jakoś tak Kochane :)

Gość gość
gosiunia choroba wrzodowa jaka potrzeba jaki problem

problem:choroba wrzodowa,zgaga potrzeby :zmniejszenie dolegliwości żołądkowych,dieta lekkostrawna cel:zlikwidowanie dolegliwosci żołądkowych działanie:kontrola spozywanych posilków,wyeliminowanie posiiłków smazonych,wędzonych ,ostrych,konsultacja z gastrologiem i dietetykiem

Gość gość
dziękuję:), ja właśnie zaczynam przygotowania mam 1 lipca egzamin

Gość gość
gosiunia, jeszcze tylko jak byś mogła zaburzenia rytmu, niewydolność krążeniowo- oddechowa, pochp co przy tym rozpisać

Gość gość
stres jest, wynika z tych waszych notatek że niewiele nas nauczyli, ale jesteście boscy za te wpisy

Gość gość
Gosiunia iEVE jestescie Wielkie z serca Wam dziekujemy

pochp,duszności,kaszel,niewyd,krąż-oddech potrzeby :wentylacja.odkrztuszanie wydzieliny ,swobodne oddychanie , cel:poprawa funkcji ukł.oddechowego dzialania:nacieranie i oklepywanie pleców pacjenta,wietrzenie sali ,wysokie ulożenie z udogodnieniami ,przeprowadzenie ćwiczeń oddechowych ,edukacja o szkodliwosći palenia papierosów

Gość gość
Podpisuje się pod tym dwoma rękami, dzięki dziewczyny

problem: pochp,duszności ,kaszel,niewydol.krażeniowo-oddech. potrzeby:wentylacja ,odkrztuszanie wydzieliny ,swobodne oddychanie, cel:poprawa funkcji ukł.oddechowego dzialania:nacieranie i oklepywanie pleców,wysokie ułożenie z udogodnieniami ,przeprowadzenie ćwiczeń oddechowych,wietrzenie sali,edukacja o szkodliwośc***alenia papierosów

Gość EveEvelinda
GOSIUNIA Niestety mimo, że jest to bezsensowne, ale trzeba ją najpierw obrócić na plecy, a dopiero potem zmienić podkład, żeby nie leżała gołym ciałem a podkładzie i nie swiecila posladkami. Prywatność, etc. :)

Gość gość
nożyczki u nas po zakończeniu wszystkich czynności trzeba było dokładnie spryskać środkiem do dezynf. szczoteczkę też (bo nie było poj. z rozrobionym środkiem)

Gość gość
Jestem po egz., czytam te wasze wpisy i rzeczywiście widać kolosalną różnicę i rozbieżności / wykluczającą się wiedzę na temat poprawności, zasad... itp. itd./ naszej wiedzy. Ja chodziłam na zajęcia i myślę, że niektórzy tzw. wykładowcy powinni się wstydzić, że podjęli się tego zadania. Myślę, że wielu z nas by oblało, gdyby nie te wpisy. Pomagać - tę cechę mamy. :-) Gratuluje tym którzy już zdali. Powodzenia tym którzy będą zdawać.