Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Ktory termin porodu brany pod uwage?

Polecane posty

Gość gość

Witam 1 dziecko urodzilam 4 lata temu Wowczas od pierwszego dnia wizyty gdzie zostala potwierdzona ciaza wh OM ustalono termin porodu na 14 lutego Z czasem po 6 mies termib wg usg zaczal sie zmieniać dziecko wychodzilo wg usg male waga niska itp... I termin z usg sie prZyciągał njapier 16 potem 18 potem 20 a na koncu nawet 3 Marca Dr zadecydowala że 18 lutego mam wstawic sie do szpitala bo. Odnosi sie do tego 18 lutego jako terminu i kazala tego dnia aby wywolywali porod. Bylam mldoa wystrasozna moze za malo pytan zadawalam itp Po 2 dniach oxy wkoncu urodzialm czyli 20 lutego. Wage dziecka obstawiano na 2800 a byla 3700 urodzilam z trudnem Teraz po wielu latach jestem ponownie w ciazy Termub od OM to 11 kwietnia Ale juz znow od 6 mies zaczal sie wg usg wydłużać i aktualnie jest 22 kwietnia Czy u was kierowano sie terminem porodu z usg czy OM

Gość gość
U mnie było tak że termin z pierwszego usg pokrywał się praktycznie dokładnie z terminem z ostatniej miesiączki, różnica kilku dni, i wtedy w jednej ciąży miałam w karcie ten z pierwszego usg, w drugiej z OM. Na kolejnych usg zawsze wychodzą rózne rozbieżności, nawet w pomiarach różnych części ciała i nigdy nie słyszałam żeby ktoś wyliczał nowy termin porodu na podstawie usg z drugiego czy trzeciego trymestru. Na tej podstawie można co najwyżej mówić np. o hipotrofii, wodogłowiu czy innych odstępstwach od normy. A ustalenie terminu już na początku jest istotne bo zawsze na tym samym etapie zaczyna się rozwijać łożysko i można z dużym prawdopodobieństwem przeywidywać kiedy mogą być problemy z jego wydolnością (i głównie dlatego wywołuje się poród przy ciąży przenoszonej).