Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość E gość

Dwulatek nie woła siku

Polecane posty

Gość E gość

Poradzicie? Dwulatek od kilku miesięcy !! robi kupę na sedes, woła że chce kupę, już nie pamiętam kiedy mu zmieniałam pieluchę z prezentem. A teraz sprawa siku. Od dwóch tygodni jestem z nim w domu, zakładam majtki, chodzę z nim siku co godzinę mniej więcej, robi i na nocnik i na sedes ale nigdy nie zawołał. Pytam czy chce, mówi nie, a potem sika w majtki jeśli z nim nie pójdę. Co teraz, skoro jutro wraca do żłobka? Czy dać spokój, uznać że nie jest gotowy i czekać aż sam zacznie wołać? Boję się że panie w żłobku nie będą miały czasu co chwilę z nim chodzić. Czy może iść dalej, licząc na to że załapie i zacznie wołać? Trochę mi szkoda wracać do pieluch w dzień, zwłaszcza że już od tych kilkunastu dni jest bez... Jakie macie doświadczenia?

Gość gość444
Mój dwulatek w ogóle nie chciał siadać na nocnik czy sedes. Nie było siły zeby go namówić czy przekupić. Odczekalam aż pół roku i z dnia na dzień zdjęłam pampersa. Nie było żadnego problemu zeby usiadł!:) na drugi dzień wołał już sam. Tylko ze mogłam sobie pozwolić na to zeby go nie posyłać jeszcze do żłobka i przedszkola. Pójdzie od tego września. Myśle ze nie masz wyjścia i musisz tego pampera założyć. Albo poświecić jeszcze kilka dni w domu. My w między czasie tez wróciliśmy do pieluch na pare dni przez chorobę i później nie było problemu z pozbyciem się ich.

Gość gość
mój ma 2,5 roku a nadal biega w pampersach. Nie ma mowy o nocniku. Czekamy więc na odpowiedni moment.

Gość gość
Ja tego nie rozumiem. Co znaczy, ze dziecko się chce. A czy ma prawo wyboru?! Moje dziecko mając 14miesięcy wolalo kupę i siku. Po swojemu, Ale my wiedzieliśmy o co chodzi. Dziwię się matkom, które siedzą w domu a dzieci w wieku 2-3latka sikaja w majtki. To tylko lenistwo i wygoda matki.

Gość E gość
Bzdura. Pani w żłobku powiedziała że skoro tyle dni chodzi bez to będą go wysadzać. Zobaczymy, nie mam wyjścia i możliwości zostawienia go w domu...

Gość gość
Ja gaz miałam kryzys z moim dwulatkiem. Nie chciał za nic usiąść na nocniku. Nawet grający nocnik pogorszyła sprawę, bo mały opanował technikę włączania muzyki zamiast siusiania do niego ;) i nagle w wieku 2,9 lat zaczął sam siadać na nocnik i z dumą przynosić mi zawartość :) każde dziecko jest inne i potrzebuje czasu. W żłobku zdarza mu się jeszcze czasem zsikac w majtki, ale pani twierdzi, że mały jest tak zajęty zabawa, że czasami zapomina sie.

Gość gość
21.49 to super, że twoje roczne dziecko wołało kupę i siku na nocnik. daj Ci Boże ze tak bylo, ale nie każde dziecko jest takie samo. wiec trochę zrozumienia. Lenistwo matki, że niby co ? nie chciało jej się polroczniaka sadzać na nocnik. Niektorzy maja inne metody odpieluchowania i czekają aż dziecko samo będzie świadome swoich potrzeb fizjologicznych. a roczniak na pewno świadomy nie jest.

Gość E gość
Ciekawa jestem ile może potrwać taki etap wysadzania aż do zgłaszania potrzeb

Gość gość
Za często próbujesz moim zdaniem i dziecko nie czuje, czy potrzebuje zrobić czy nie.

Gość E gość
Może coś w tym być! Spróbuję wieczorami rzadziej go pytać i wysadzać. W sumie nie pije aż tak dużo żeby ciągle chcieć sikać. Zobaczymy jak pójdzie w żłobku

Gość gość
Przejdzie mu. U nas 3mies sie obsikiwal i teraz zalapal. Biega sam do lazienki ,stoi na palcach i sika na stojaco do klopa;) twoj tez zaraz zalapie o co chodzi.

Gość gość
spokojnie możecie sobie gadac ile chcecie, ale mój jak miał 2 lata nie było mowy o nocniku, pampers i koniec zasikane gacie nic nie podziałały, więc odpuściłam, poszedł jako 2,5 latek do przedszkola i w 1 dzień oduczył się sikać ba zaczął sikac na sedes i dwójkę też

Gość gość
Wspaniałe, tu roczniaki to prawdziwi geniusze i mistrzowie czynności samoobsługowych. Mój był nauczony korzystać z nocnika mając rok i11 miesięcy. Załapał w 2 dni. Od tego czasu kupy w majtki nie zrobił nigdy, a przesikiwał się jeszcze rok. I co miałam go zabić? Na noc zdjął Pampersa mając 3 lata i 9 miesięcy. Wiem, że to bardzo późno, ale co miałam robić, jeśli wszystkie wypróbowane i polecane metody zawiodły? Odpuściłam, na pieluchy mnie stać. Był gotowy i z nocy na noc przestał w nocy sikać. Panie w żłobku nie widzą problemu, więc ty też się nie denerwuj, bo naprawdę nie ma czym. Masz jeszcze małe dziecko i nie naciskaj na nie. Do wszystkiego dojdzie samo. Jest takie brzydkie piwiedzenie - wyżej d**py nie podskoczysz, więc daj mu czas.

Gość E gość
Ja się absolutnie nie spieszę ani nie przejmuję. Za nim dwa dni w żłobku, trochę sika w gatki trochę da się wysadzać, ale wszystko na spokojnie. Poczekamy

Gość gość
Miałam to samo syn mając 1.5 roku ostatni raz zrobił kupę w pielucha nie licząc jakichś biegunek czy coś takiego gdy niezdazyl. A soku hm ciężka sprawa była. Musiałam to zrobić bo nie dawał sobie założyć pieluchy nawet pantsy to był dramat trwało to prawie 2 miesiące było łatwiej bo było lato. Niemlzesz pytać czy chce bo on bawiąc się nie powie że chce dodatkowo odkrywając ze z siusiaka można całować masz już przekichane. Najpierw co 30 Mon idź z nim na siusiu bij brawo itp zajazy niestety w tym czasie zmienisz mu 10 par majtek spodni rajstop itp ważne żeby niekrzyczec jak to się wydarzy tylko powiedzieć że np fe tak robią małe dzieci a ty jesteś duży itp. Mój strasznie się cieszył jak dostawał nowe majteczki z samochodami itp jasne ma 2.5 i potrafi zabawić się i zapomnieć i mieć wilgotne majteczki ale to nawet 4 latkowi może się zdążyć. Niestety odpieluchowanie troszkę trwa u młodszych dzieci. Powodzebia ps zima możesz wyprobowac majtki treningowe bedzie czuł ze ma mokro ale zaoszczędzisz prania trochę.

Gość E gość
:) a ja w domu to max raz dziennie zasikanego przebierałam jak nie zdążyliśmy pójść. Damy radę :)