Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Chodźcie ze swoimi dziećmi do logopedy ?

Polecane posty

Gość gość

Moja ma 5 lat i 5 miesięcy. Od października chodzimy do logopedy prywatnie 1h 70 zł byłam raz na NFZ ale pani mi się nie spodobała. Jedna brała 50 zł za 30 min w tym 5 min dla mnie. Wiec teraz chodźmy do tej pierwszej. Na ostatniej wizycie ćwiczyła dz i ż. Plus opowiadała historyjki i odpowiadała na zagadki. I tyle. Wcześniej sz i do tego materiały zdania wyrazy do powtarzania. Tak samo z cz. A jeszcze wcześniej puzzle gry na komputerem. S . L . I tak myślę czy dalej chodzić ? R córka nauczyła się sama. A może szukać na NFZ .

Gość gość
W środę mamy następna wizytę ciekawe co teraz nam zada. Corka bardo ja lubi. zawsze ma nagrody mambe lizaki jakieś żelki może dlatego ja tak lubi ale i podejście ma dajne. Ale 70 zł za 1 h i w tym zabawa na komp. Puzzle czy zagadki to ja wiem ? Coyslicie ? Jak wyglądają wasze zajęcia ?

Gość gość
"Chodźcie"? A po co, nie ma potrzeby.

Gość gość
Mój syn ma autyzm i nie mówi. Chodzimy prywatnie i poprzez poradnię. Płace tyle samo co ty. Zajęcia wyglądają podobnie. Logopeda stara się uzyskać zamierzony efekt poprzez zabawę. Czy to daje efekt? Różnie bywa. My chodzimy od dwóch lat (ma zajęcia codziennie). Efekt taki że nauczył się wymawiac samogłoski.

Gość gość
Logopeda powinien obrac konkretna gloske i nad nia konsekwentnie pracowac. Nie powinno tak byc, ze raz dzy, raz czy, dopiero jak jedna wywolana przechodzi sie do drugiej. Kolejnosc tez nie powinna byc przypadkowa. Zaczyna sie przy sygmatyzmie od syczacych:s,z,c,dz. Pozniej szumiace: sz, ż,cz,dż. Zwlaszcza jak pacjent mowi juz "r", czyli nie ma problemu z pionizacja i drganiem jezyka.

Gość gość
Najpierw powinny byc cwiczenia oddechowe. Poznien rozgrzewka aparatu mowy. Nastepnie cwiczenia wlasciwe - moze byc poprzez zabawe, ale to cwiczenia maja dominowac. Sa specjalne programy komputerowe i tam rzeczywiscie mocny nacisk jest na poprawna wymowe., a dziecko w ogole tego nie odczuwa, mysli, ze to gra ;)