Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Polak odkrył polityczna Bombe

Polecane posty

Gość gość

Ile czasu zajmuje ci "produkcja" 100 lajków? Kilka dni czy krócej? A 300? Tydzień, a może krócej? Niech będzie, że tydzień. Te siedem dni i 300 polubień już im wystarczy, aby wiedzieć o tobie prawie wszystko.Ty tylko klikasz, niebieska łapka z kciukiem w górę – niby nic groźnego, jednak oni już wiedzą, że jesteś białym mężczyzną, że pracujesz tu i tu, że wolisz blondynki, że słuchasz rocka i wzruszasz się na wojennych filmach. To jeszcze nic. Wiedzą, że z żoną ci się nie układa, że nie możecie mieć dziecka, że w pracy dawno nie dostałeś podwyżki, a wygadać się pójdziesz raczej do baru niż konfesjonału. Wiedzą też, jak sprawić, żebyś na najbliższych wyborach zagłosował na tego, a nie innego polityka

Gość gość
to wszystko zaczęło się od jednego człowieka, który właściwie chciał ostrzec świat przed zagrożeniem. 34-letni dr Michał Kosiński, obecnie psycholog na Uniwersytecie Stanforda, opracował metodętworzenia profili psychologicznych na podstawie zachowań na Facebooku Wyniki jego badań wykorzystała jednak brytyjska firma Cambridge Analytica, która reklamuje się hasłem, że "zarządza wyborami na całym świecie", a za swój największy sukces uważa doprowadzenie do Brexitu oraz zwycięstwo Donalda Trumpa w wyborach prezydenckich w Stanach Zjednoczonych

Gość gość
Cambridge Analytica na swojej stronie internetowej podaje, że posiada portrety psychologiczne wszystkich dorosłych obywateli USA, czyli aż 220 mln ludzi (co oczywiście jest niemożliwe do zweryfikowania). To tych ludzi Donald Trump każdego dnia bombardował często sprzecznymi komunikatami. Jak podaje "Das Magazin", jego sztab tylko w dniu prezydenckiej debaty z Hillary Clinton rozesłał m.in. przez Facebooka 175 tys. różnych wariacji jego argumentów.

Gość gość
Wiadomości różniły się mikroskopijnymi detalami tak, aby psychologicznie mogły idealnie dopasować się do różnych odbiorców. W ten sposób Trump mógł dotrzeć do wszystkich: zwolenników, niezdecydowanych i przeciwników. Pierwszych umacniał w ich poglądach, drugich zachęcał do głosowania na siebie, a trzecim zohydzał obraz ich kandydata tak, aby zostali w domu. Skoro nie mogą zagłosować na niego, to przecież lepiej, żeby wcale nie głosowali, prawda?http://www.tvn24.pl/magazyn-tvn24/polak-odkryl-polityczna-bombe-atomowa-to-koniec-demokracji-jaka-znamy,79,1628

Gość gość
zrobiłam sobie ich "test" i wyszło, że kompletnie nic o mnie nie wiedzą. No bo jak inaczej opisac wynik, ze w 50% jestem liberałem a w 40% konserwatystą ;D