Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

ciąża pozamaciczna czy poronienie pomóżcie proszę

Polecane posty

Gość gość

według daty ostatniej miesiączki ( 5 grudnia ) to już 8tc prawda ? okres spóźniał mi się tydzień , zrobiłam test - negatywny , tydzień minął , okresu dalej nie ma , test - pozytywny , dziś byłam u lekarza , stwierdził że w macicy nic nie ma , dał skierowanie na bete hcg i mówił coś o możliwej ciąży pozamacicznej , czy to możliwe że to nie ciąża pozamaciczna a poroniłąm , miałam akurat dużo stresu i przeprowadzkę , dużo pracy po 14/24h i małe dziecko do dźwigania , możliwe że poroniłam i nie trzeba łyżeczkować bo nic nie ma ? przed chwilą zrobiłam test , dalej pozytywny

Gość gość
może lekarz się pomylił , idź ale do lekarki .

Gość gość
chcę tylko wiedziec czy możliwe jest że poroniłam i nie ma pozostałości po płodzie czy zawsze musi być łyżeczkowanie

Gość gość
Jeśli byś poronila to musiałyby wystąpić silne krwawienia nie da się inaczej tylko wtedy da się poronic tak aby obyło się bez lyzeczkowania. Jak na mój gust to ciąża może jest młodsza lub jakieś polipy czy coś w tym stylu które fałszuje wynik testu

Gość gość
Przeciez jak jest poronienie czyli nie ma juz zarodka to beta nie wyjdzie jakby byla ciaza. Bezsens. Trzeba robic beta co 2 dobe i robis usg (chociaz usg nie zawsze pomaga).

Gość gość
Beta utrzymuje się długo po poronieniu spada mniej więcej w takim czasie jak rośnie. Ale nie da się poronic bez krwawienia tak wczesnej ciąży co innego te obumarle w 8 tyg czy coś koło tego. Jeśli chcesz znać przyczynę pozytywnych testów szybciej niż za sprawą lekarza to zrób poziom beta hcg 2x w odstępie 48 godz jeśli się podwoji lub spadnie dwukrotnie to ciąża zdrowa lub poroniona. Jeśli po 48 godz beta będzie na mniej więcej tym samym poziomie to można podejrzewać jakieś choroby

Gość gość
wiem to wszystko bo przekopałam cały internet , ale miałam nadzieję że to poronienie i że nie każą mi usunąć maluszka , ale krwawienia nie miałam żadnego , więc pewnie pozamaciczna :(

Gość gość
gość z 19:51 , lekarz dał mi skierowanie na bete na jutro i na czwartek tak więc wie co robi , tylko ja mam dalej nadzieje że to poronienie bo nie zniosę tego

Najlepiej dy wykonasz badania zalecane przez lekarza. Jeśli wynik bHcg będzie dodatni zapewne skieruje Cię na dodatkowe badania. Powtórne badanie hCG, po 48 godzinach, pozwala sprawdzić, czy to rzeczywiście ciąża pozamaciczna. Lekarz realizuje także USG przezpochwowe. W zależności od czasu trwania ciąży pozamacicznej oraz tego czy nastąpił już wstrząs i krwotok wewnętrzny, ciąża sama się wchłania lub dochodzi do wykorzystania leków. Czasami konieczny jest zabieg laparoskopii. Nie bój się :) Ciąża pozamaciczna występuje ok. 1-2 na 100 ciąż. To nie tak często. poronilam.pl/ciaza/ciaza-pozamaciczna/

Najlepiej dy wykonasz badania zalecane przez lekarza. Jeśli wynik bHcg będzie dodatni zapewne skieruje Cię na dodatkowe badania. Powtórne badanie hCG, po 48 godzinach, pozwala sprawdzić, czy to rzeczywiście ciąża pozamaciczna. Lekarz realizuje także USG przezpochwowe. W zależności od czasu trwania ciąży pozamacicznej oraz tego czy nastąpił już wstrząs i krwotok wewnętrzny, ciąża sama się wchłania lub dochodzi do wykorzystania leków. Czasami konieczny jest zabieg laparoskopii. Nie bój się :) Ciąża pozamaciczna występuje ok. 1-2 na 100 ciąż. To nie tak często. poronilam.pl/ciaza/ciaza-pozamaciczna/

Gość gość
Ja miałam w 8 tc krwawienie i silne skurcze, a mimo to HCG rosło i rosło, doszłam do ok. 14.000. Na USG zero zarodka czy pogrubionego endometrium. Zrobiono łyżeczki świeżo, w badaniu histopatologicznego nie było tkanek kosmówki. W końcu podano metotrexat i beta zaczęła spadać, ale trochę to trwało. Co ciekawe, to była ciąża po in vitro, więc nie doszło do zapłodnienia w jajowodzie, tylko zarodek jakoś się tam dostał...

Najlepiej będzie, gdy pójdziesz do ginekologa który zrobi Ci badania. Test ciążowy kupiony w aptece niestety nie daje 100% pewności wyniku O tym jak rozpoznać czy to ciąża przeczytasz tutaj: badaniaprenatalne.pl/jak-rozpoznac-ciaze/