Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jakie byly objawy owsikow u waszych dzieci ??

Polecane posty

Gość gość
Jak mial katar to w smarkach mial biale robaczki od razu do lekarza jechalam i okazalo sie ze zaczely rozwijac sie na potege w przedszkolu sie zarazil w. Pierwszym miesiacu

Gość gość
Zaczerwieniony o***t i zgrzytanie zębami

Gość gość
I jak to się wypalenia?

Gość Perduma
Drapaly sie po glowie

Gość gość
No moj syn wlasnie zgrzyta zebami. Ale nie drapie się, w nocy sprawdzalam mu okolice o***tu nic sie tam nie dzieje.

Gość gość
A jakie badania potwierdziły że to owsiki?

Gość gość
W gilach te robaki wypatrzylas???? Jak to pozniej badali? I jak leczylas?

Gość gość
Provo czy ciemnogród ?!

Gość gość
Dlaczego prowo ?

Gość gość
ja ci powiem jakie ja mialam objawy. swedział mnie okrutnie tyłek, aż płakałam. jak byłam dzieckiem nie wiedziałam, ze jest na to rada a jest - trzeba sobie stamtad po prostu tego owsika wyjac, jak swedzi tzn. ze jest blisko, rozszerzasz o***t i czekasz az wypełznie. jesli owsików jest duzo moga byc w kale. ale najczestszy objaw to drapanie sie po tyłku

Gość gość
gość dziś A jakie badania potwierdziły że to owsiki? x Łomatko! Jak widzisz, że dziecko za bardzo drapie się w okolicach o***tu, przekładasz dziecko przez kolano, rozchylasz pośladki i te owsiki widać.

Gość gość
Co ty gadasz? I widac je???? Zaraz sprawdze:)

Gość gość
A zawsze je widac ?

Gość gość
Z tego co czytałam to nie zawsze je widać i nie zawsze też wychodzą w badaniu kału a z tym rozchylaniem o***tu to jakieś jaja przecież.

Gość gość
U mojej córki w kale nie było,w badaniu też nic .Ale od 2 dni ok.21-22 płakała i mówiła pupa ała! Budziła się w nocy co 10min i wierzgała nogami i drapała pupę. Poszłam do lekarza i powiedziałam ,że potrzebuję lek na owsiki.Lekarz przepisał lek a po pierwszej dawce po ok.6-7godzinach przeszło..Bez leku się nie obejdzie! Można profilaktycznie odrobaczyć gdy ma się podejrzenia.

Gość gość
Owsiki ani ich jaja zwykle nie wychodzą z kałem. Robaki siedzą sobie w jelicie i tam im dobrze, wiec po co miałyby z własnej woli opuszczać organizm żywiciela. Natomiast jaja owsików potrzebują dostępu tlenu do rozwoju, więc owsiki wypełzają z o***tu i składają jaja na zewnątrz. Robią to zwykle w nocy, dlatego wtedy dzieci, które mają te okolice bardzo delikatne i wrażliwe, są wtedy niespokojne i drapią się po pupie. Po prostu je swędzi. Raz, że sam pełzający ruch owsika powoduje swędzenie a dwa to substancja wytwarzana przez nie drażni tkankę. Dlatego badanie kału ma niewielką wartość diagnostyczną i wynik często jest fałszywie negatywny. Żywe owsiki można nieraz zobaczyć, dlatego rozchylenie pośladków wieczorem, kiedy dziecko zaczyna się drapać, to wcale nie taki głupi pomysł. Może akurat natrafimy na osobnika składającego jajeczka i mamy pewność, że to winowajca całego zamieszania. Jaja natomiast można wykryć robiąc wymaz celofanem i wtedy są widoczne pod mikroskopem. Skuteczną metodą wytępienie pasożytów są leki na receptę. Często trzeba odrobaczyć całą rodzinę, ponieważ dorośli, jeśli są zakażeni, to zazwyczaj nie mają żadnych objawów. Bardzo ważne jest by nie dopuścić do ponownego zakażenia jajami znajdującymi się w domu. Trzeba uprać i koniecznie wyprasować ubrania, szczególnie bieliznę, piżamy, poszwy na pościel, prześcieradła i ręczniki. Jeśli jest możliwość prania w wysokiej temperaturze, to tak wyprać kołdry i poduszki (są takie z wkładem hipoalergicznym, które pierze się w pralce w 90C) albo przemrozić z zamrażarce.

Gość gość
To prawda, samo badanie kału mało da, poza tym zabiera to zbędny czas i krępuje zarówno dziecko jak i rodzica. www.bezowsikow.pl to baza porad jak sie zachować w takiej sytuacji, także jak czyścić mieszkanie po inwazji. Bez Pyrantelum się nie obejdzie, ale na szczęście nie trzeba stać w kolejce po receptę.

Gość gość
Moja córcia zgrzytała zębami, okolice pupki miała podrapaną. Zorientowałam się że cos jest nie tak i chyba w porę polecialam do apteki po to Pyrantelum, bo nikt z nas się nie zaraził, a mam jeszcze starszego synka.

Gość gość
moja coreczka zgrzytala zebami w nocy, byla niespokojna i stracila apetyt, okazalo sie, ze miala owsiki, rozpoczelismy kuracje lekiem Pyrantelum medana i po miesiacu owsiki zniknely