Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

6w1 czy szczepienia na nfz?

Polecane posty

Gość gość

Co lepsze? Jakie są Wasze opinie? Tylko proszę o zachowanie kultury, temat na luzie :D Zwyczajne opinie :)

Gość gość
te z nfzu - nie jestem za tym zeby pakowac kilkakrotnie wkolko jedno i to samo w konskich dawkach. jak ktos ustawil ze w danym miesiacu szczepi sie np na odre i rozyczke, w innym na cos innego to jaki jest sens pakowac wszystko na raz ciagle. a gadanie ze mniej bolu bo mniej ukloc mnie nie przekonuje dziecko i tak tego nie pamieta a po zwyklych szczepieniach jakos nie slyszy sie o skutkach ubocznych czy goracazkach...

Gość gość
Ja szczepiłam 5w1. Między innymi ze względu na bezkomórkową postać krztuśca. Nigdy nie bylo żadnych powikłań nawet stanu podgorączkowego. Nie mam zaufania do nfz z różnych powodów (nie chce w to wnikać). Jedyna wada tych szczepionek jest to że sa trudno dostępne w woelu aptekach w ogóle nie ma możliwości ich sprowadzenia. No i dla niektórych wada będą spore koszty bo cena jednej dawki to około 150zl.

Gość gość
Szczepiłam skojarzoną. Mniej stresu I bólu dla dziecka.

Gość gość
Mam dwoje dzieci, oboje szczepieni pentaximem czyli 5 w 1. Nie bylo zadnych powikłań. Poczytaj o wybranych szczepionkach zanim zdecydujesz.

Gość gość
Szczypie skojarzonymi że względu na bezkomorkowa postać krztusca i fakt że szczpiac 6w1 dziecko dostaje 4x mniej konserwantów i substancji pomocniczych. Laska która pisze cyt. "jak ktos ustawil ze w danym miesiacu szczepi sie np na odre i rozyczke, w innym na cos innego to jaki jest sens pakowac wszystko na raz ciagle. " nie ma pojęcia o szczepieniach jak widać, bo właśnie ktoś ustawił w kalendarzu szczepień szczpeinie świnka odra różyczka w skojarzonej szczepionce i nie o tym mowa w poście autorki. Poza tym neurolog nam poleciła skojarzone.

Gość gość
6w1 zero problemów, u znajomych tak samo, znam tylko jedna osobę która szczepila nfz bo nie miała pieniędzy

Gość gość
6w1 zero skutków ubocznych

Gość gość
Moj syn po 5w1 + pneumokoki stal sie wiotki i musielismy chodzic na rehabilitacje. W zyciu przy kolejnych dzieciach na to swinstwo sie nie zdecyduje. Zgadzam sie z gość wczoraj - "pakowac kilkakrotnie wkolko jedno i to samo w konskich dawkach" - tylko madry polak po szkodzie.

Gość gość
To co Wy za pediatre konowala macie ze pozwolil szczepic 5w1i pneumokoki razem?powinno byc minimum 6tyg.roznucy. Moje dzieci 3-szczepione skojarzonymi -0problemow.w tym jeden skrajny wczesniak.

Gość gość
"pakowac kilkakrotnie wkolko jedno i to samo w konskich dawkach" X A jak sczepisz na NFZ to nie pakujesz jednego i tego samego w końskich dawkach. Prawda?

Gość gość
my szczepimy tymi na NFZ, bo w rodzinie powikłania były tylko po skojarzonych. mała dobrze je znosi, nie było gorączki, nawet śladu na skórze.

Gość gość
ja tez te z nfz. nie mam przekonania do pakowania 5w1 ani 6w1

Gość gość
Przecież te na NFZ to przestarzałe szczepionki.tylko 3 kraje europejskie jeszcze szczepia nimi:Polska,Rumunia i Albania.po drugie jak szczepisz na NFZ to masz trzy wyklucia,trzy szczepionki więc podajesz dziecku więcej substancji dodatkowych więcej aluminium chociażby.w 5w 1 lub 6w1 te substancje są tylko podawane raz. Ale każdy robi jak uważa. Ja też miałam dylemat przez ruchy antyszczepieniowe i podobne fora.wybralam 6w1

Gość gość
Mam 3 dzieci kiedyś nie było szczepień 6 ani 5 w 1 więc szczepionki tylko na NFZ i tak też robiłam zero powikłań zero problemów. Teraz mam córkę też mnie namawiali ale się nie dałam szczepienia tylko na NFZ żadnych pneumo ani rota