Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

biorę pigułki kiedy będę zabezpieczona, wyjątkowa sytuacja

Polecane posty

Gość gość

Biorę kontracept od niecałego roku. Byłam u lekarza bo mam problem z kręgosłupem i zapisał mi leki, które brałam przez 2 tygodnie. Pierwszy tydzień trafił się na 7 dniową przerwę w braniu pigułek. Lekarz kazał odstawić pigułki na ten okres ponieważ leki silnie działają na siebie. Czyli pigułki zaczęłam brać z tygodniowym opóźnieniem. Było to konsultowane z ginekologiem. I jakoś zapomniałam zapytać kiedy znowu będzie zabezpieczenie działało. Dopiero po całym listku? Oczywiście skonsultuję to z ginekologiem.

Gość gość
Padłam, normalnie padłam! A ulotkę z antykoncepcji zjadasz, że nie czytasz? Na każdej ulotce masz taką ładną tabelkę obrazującą co robić w razie pominięcia tabletki w każdym tygodniu cyklu. Jak pominiesz pigułę w pierwszym tygodniu, to zaniżasz skuteczność antykoncepcji. A jeśli zaczęłaś antykoncepcję tydzień później, to chyba logicznym jest, że antykoncepcja nie zadziała w ogóle, bo organizm wypuścił ci jajko. Zabezpieczenie będzie 100% w raz z rozpoczęciem nowego listka w nowym cyklu. Zmień ginekologa, bo gin z niego żaden.

Gość gość
A kiedy musisz dać?

Gość gość
Celem wyjaśnienia pierwszą rzeczą, którą zrobiłam to przeczytanie ulotki, niestety nie znalazłam tam odpowiedzi. Owszem wynikało, że większa przerwa to pewnie zabezpieczenie od nowego listka. Ale zero konkretnej informacji czy będzie to już w trakcie np. 7 dniowej przerwy pod skończeniu przeze mnie obecnego listka czy dopiero jak zacznę nowy listek i jeżeli wtedy to już od pierwszej tabletki. Ale dzięki za odpowiedź dopytam jeszcze mojego ginekologa.

Gość gość
Ja bym na miejscu autorki stosowała dodatkowe zabezpieczenie przez całe to opakowanie. W przerwie juz na pewno będzie zabezpieczona bo przyjmie juz 21 tabletek

Gość gość
Piz.ę do zamrażarki

Gość gość
Po miesiącu w zamrażarce, może sie komuś rzucić do gardła ;)