Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Tabletki anty po porodzie

Polecane posty

Gość gość

Witam właśnie mija 6 tydzień od dnia porodu zastanawiam się nad tabletkami ponieważ nie chcę więcej dzieci. Czy jest ryzyko zajścia w ciążę przy tabletkach? Znam osoby które brały tabletki i teraz mają problem z zajściem w ciążę a ja więcej dzieci nie chce mieć. Kiedy mogła bym zacząć takie tabletki brac?

Gość gość
Idz do lekarza on ci powie

Gość gość
Tabletki zaczyna się brać po połogu. Lekarz to ocenia, bo połóg różnie trwa u różnych kobiet. Rodzaj tabletek zależy m. in. od tego, czy karmisz piersią oraz od wielu innych czynników. Decyduje lekarz. Może wcześniej zlecić jakieś badania. Nie znam przypadków z otoczenia, żeby płodność spadła po stosowaniu tabletek. Problemy z zajściem wynikają raczej z wieku albo czynników chorobowych. Teoretycznie tuż po odstawieniu należy odczekać ok. 2-3 miesiące, bo wtedy nagle płodność wzrasta i rośnie np. ryzyko ciąży bliźniaczej. Ja zaszłam po 3 miesiącach od odstawienia (brałam ok. 4-5 lat) w pierwszym cyklu starań. Moja koleżanka miała podobnie.

Gość gość
Skoro i tak nie chcesz mieć więcej dzieci, to co Cię obchodzi, czy zmniejszy Ci się płodność??? Jaką Ci to robi różnicę???

Gość gość
Taka że bardzo bym chciała by tak się stało. Piersią nie karmie. Ale dzięki za odpowiedź