Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

bratowa się chwali że jej 3,5 letnia córka

Polecane posty

Gość gość

dodaje i odejmuje oraz że zna cały alfabet i zaczyna pisać literki hi hi to chyba ściema co nie? na pewno kłamie tylko nie wiem po co ? żebym zazdrościła? a na moją córkę 2 lata i 9 miesięcy patrzy z góry tylko dlatego że mała ma jeszcze pampersa i smoczek. staram się ją oduczyć ale nie łapie zupełnie. poza tym późno zaczęła mówić i nie mówi jeszcze płynnie pełnymi zdaniami.

Gość gość
Każda matka się chwali. Znam 2.5 łatkę która umiała układać swoje imię jak się spytalo o literka to ja pokazywała i jaknposzla do przedszkola to przenieśli ją do starszej grupy bo się nudzila. Ciesz się swoim dzieckiem i nie próbuj dogonic bratowej każde dziecko jest inne.

Gość gość
Niekoniecznie ściema. Mam chrześnice w tym wieku i na własne oczy widziałam, że umie napisać swoje imię.

Gość gość
mój brat cioteczny w wieku 3,5 roku czytał. Nie uwierzyłbym, gdybym nie widział/usłyszał. Dałem mu książkę o indianach, nie że jakąś dla dzieci i mówię czytaj. No i czytał. Tak więc to co piszesz o dziecku bratowej jest możliwe.

Gość gość
Tez znam dziecko ktore czytalo w wieku 4 lat, a jak Ty swojej corce buzie smoczkiem zatykasz to sie nie dziw ze dziecko slabo mowi. Twoja wina.

Gość gość
Myślę, że możliwe. Mnie wychowywali dziadkowie, emerytowani nauczyciele i też mnie nauczyli takich rzeczy zanim jeszcze do przedszkola poszłam.

Gość gość
Ściema ? Normalna rzecz. 2 lata i 9 miesięcy i pampers i smok ? Krzywdzisz dziecko. Do przedszkola puścisz w pieluszce i ze smokiem ? Wstyd !

Gość gość
Dlaczego ściema? Moja córka miała 2 latka i znała cały alfabet, potrafiła nazwać każdą literę pomimo że zapewne nie była świadoma do czego to potrzebne. Mając 4 lata pisała drukowanymi literami pierwsze krótkie słowa i zaczęła składać litery. Dziś ma sześć lat, czyta wolno po polsku i po niemiecku, odróżnia alfabet polski od niemieckiego i ćwiczy pisanie . Moja druga córka ma 2,5 roku i zna większość liter ale stale je zapomina. Są różne dzieci ale ściemą to nie jest że dwulatka zna alfabet.

Gość gość
Dzieci szybko się rozwijają a to że dziecko potrafi biernie wyrecytować nazwy liter to żadna ściema to tak jak nauczyć dziecko że kot robi miau a piesek wuf wuf ;). Ściemą to chyba jest to że prawie trzy latka nosi pampersa.

Gość gość
Czemu sciema ? Moja ma 4 i w wieku 3 czytala globalnie. Swoje imie tez umie napisac i wyrazy typu mama tata.

Gość gośćajajeszczeniemam
U mnie w rodzinie jest dziewczynka która ma 3,5 roku dodaje i odejmuje do 20, potrafi wskazać która liczba jest większa np.57 czy 68. Pisze drukowanymi literami odkąd skończyła 2,5 roku, czyta książki dla dzieci w wieku 6 lat! Obsługuje komputer, tablet. Zna wszystkie kolory po angielsku, zna też podstawowe zwroty i parę rzeczowników np.krzesło W przedszkolu ma też chiński, ale na razie potrafi się przedstawić w tym języku. Najlepsze jest to że nikt ją tego specjalnie nie uczył, ale fakt jest taki że do 2-ego roku życia przebywała z babcią całymi dniami. Myślałam że to ewenement, ale widać nie.

Gość gość
Dziecko w wieku 3 lat nie powinno pisac, bo ma jeszcze niewyrobioną rączkę i nikt nie zwraca uwagi,że pisze brzydko i nierówno, wyrobi sobie taki nawyk a potem będzie pisać jak kura pazurem. ps. a prawie 3 letnia dziewczynka z pampersem, to już całkiem przegięcie, no chyba, że jest chora.

Gość gość
Ja wcześnie ponoć zdania pełne układałam już,bez pieszczenia się .Ale każde dziecko w swoim tempie się uczy lub zaczyna nabywać pewne umiejętności.

Gość gość
To twoja jest opozniona jak rabie w pieluche i nie mowi w tym wieku

Gość gość
Noo cos nie tak z ta twoja corka. Lepiej sie nia zajmij zamiast dzieckiem bratowej.

Gość gość
Znam kilkoro dzieci ,które mają 2,5 roku i z pampersami śmigają,więc to też chyba indywidualna sprawa,kiedy dziecko dojrzeje,żeby sygnalizować ..

Gość gość
Jak ja miałam 5 lat i tata uczył mnie alfabetu to mama krzyczała że jestem za mała i że jak w szkole zacznę to będzie w sam raz. Pierwszy raz zaczęły mnie interesować litery jak miałam nie co ponad dwa lata i przeczesywałam książki mojej 12 lat starszej siostry ;). Wtedy nikt nie uczył mnie literek a potencjał już miałam. Moja córka mając trzy lata znała już każdą literę naszego alfabetu , umiała ją wypowiedzieć, potrafiła już policzyć do 20 stu i potrafiła dodawać i odejmować do czterech. To było dla nas takie oczywiste że ona to potrafi,zwyczajnie szło jak po maśle, łapał szybko i praktycznie odrazu. Czy jest mega zdolna? Nie sądzę bo znam przypadki dzieci które potrafią więcej , wogóle dziś dzieci takie rzeczy chyba potrafią. Nie dziw się autorko swojej bratowej a jak nie wierzysz to zapytaj małą podczas którejś wizyty, w ten sam sposób moi rodzice przetestowali małą jak nie wierzyli :D (za ich czasów dzieci uczyły się alfabetu najwcześniej mając 6 lat).

Gość gość
Mój syn ma 2 lata i 4 miesiące, nosi smoka w buzi, sika do pieluchy, pięknie układa klocki i uwielbia książeczki. Jest trochę słabiej rozwinięty bo prawie nie mówi, naśladuje wszystkie zwierzęta, potrafi porozumiewać się z nami pojedynczymi słowami , dużo "gada" po swojemu . Wyraźnie odstaje od znajomych nam dwulatków . Jest jedna rzecz którą mój syn potrafi a której nie potrafią tamte dzieci , mianowicie literowanie słów. Wystarczy że napiszesz drukowanymi literami jakieś słowa a on bezbłędnie je przeliteruje . Umie też nazwać od 1 - 10 . Fakt że uczyłam go tego ale załapał :). Jak widać mówj syn nie zapowiada się na poliglotę ale alfabet był w stanie się nauczyć więc nie sądzę by tamta 3,5 letnia dziewczynka tego nie mogła umieć. To autorko nie sciema ;). Może naucz swoją i zobaczysz że tez będzie potrafiła.

Gość gość
Moja córka miała niecałe 3 lata i potrafiła deklamować całą stronę jednego z naszych polskich poematów. Ja czytałam płynnie w wieku niecałych 5 lat. Bratowa patrzy z góry na twoje dziecko bo ma pampersa? No to chyba słusznie nie? gość 16:03 2,5 letnie dziecko doskonale wie, że trzeba sygnalizować, tylko tego nie robi, bo mu tak wygodnie. Po co ma się ruszać od klocków co jakiś czas, kiedy może lać w pieluchę bez podnoszenia się od zabawy? gość 16:12 syn jest słabiej rozwinięty, bo prawie nie mówi? Sorry, ale rozwój mowy nie zależy od tego, czy dziecko jest opóźnione. O ile każdy roczniak, powtarzam, każdy roczniak może latać bez pampersa i jeść samodzielnie, bo matka tego nie olewa, tak rozwoju mowy i samodzielnego chodzenia na dwóch nogach się nie przeskoczy. Twoje dziecko może teraz nie mówić prawie nic, a za tydzień napinkalać zdaniami. Nauczyć go literek dałaś rady, ale z pampersa wyciągnąć już nie? Debilem jak widać twoje dziecko nie jest, żeby przestał w tym wieku lać w pieluchę.

Gość gość
Roczniak latający bez pieluchy obecnie? Nie znam żadnego a ja wlasnie takim dzieckiem byłam.

Gość gość
Przecież to normalne! Dziecko wychowywane potrafi dodawać, odejmować, zna kolory, rysuje, maluje, poznaje litery, uczy się pisać , co niektóre czytają/ Dziecko hodowane łazi oplute z pieluchą i smoczkiem,sepleni itd.

Gość gość
Agatka ale następnym razem to ty się zaloguj

Gość gość
Agatka zapomniala

Gość gość
Tu autorka . Znam sporo dzieci w pampersach w wieku mojej córci 2l i 9 mieś więc o co się czepiacie. Coraz lepiej jej idzie coraz więcej woła. To jeszcze małe dziecko , poza tym mam młodszą córeczkę 2 mieś i ciężko tej starszej wytłumaczyć że ona jest duża i powinna już do nocnika.

Gość gość
gość wczoraj Spoko. Syn mojej koleżanki chodził już do 5 latków i potrafił rąbnąć kupę bez ostrzeżenia. Ale on zawsze był dziwny, a jego mama zanadto się z nim pieściła i takie były skutki.

Gość gość
Agatko czy to ty jesteś autorką tematu?