Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jaki kupujecie chleb dla waszej rodziny?

Polecane posty

Gość gość
ja z 16:10, ta leniwa,"idealna gospodynia". Hehe mąż juz sie powoli denerwuje, bo wprowadzilam do domu zdrowsza zywnosc, nie taka na jakiej on byl wychowany, choc nie powiem prawdziwa swojska kielbaska jest super. Żadna ze mnie "kufa" idealna gospodyni :/ czasem prasowanie w koszu czeka na mnie ponad tydzien, bo nie mam sily odpalic sprzetu, czasem pranie trzeba zarobic a mnie sie po prostu nie chce - choc wiadomo samo pierze, samo zmywa itd. Chleb piecze maszyna bo wole "zdrowsze", co w tym dziwnego?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Pieke sama na zakwasie, ale.. pszenny :D Czasami z mala domieszka maki zytniej czy orkiszowej.. Na razowca to u mnie nie ma chetnych :P Bardzo rzadko go jemy. Pieke tez bułki i bagietki :) Nie kupuje rzadnego pieczywa w sklepie ! Dla chetnych, poszukajcie haseł : tatterowiec, Jeffery Hamelman :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
a zakwasu nie umiem zrobic, probowalam 3 razy i za kazdym razem zawieszał sie i nie bąblował. Na razie poddalam sie i pieke tylko na drozdzach suchych

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
gość dziś Najbardziej "babciny" wychodzi mi ten (bo moja babcia piekła głównie chleb pszenny na zakwasie): http://www.chleb.info.pl/moje-chleby-receptury/pieczywo-na-zakwasie/pieczywo-pszenne/pszenny-receptura-bazowa A z chlebów na zakwasie mieszanych razowy pszenno-żytni z książki "Chleb" Hamelmana (którą notabene gorąco polecam). Niestety teraz nie zacytuję, bo ją pożyczyłam :( Aha, jeszcze ten jest pyszny: http://www.mojewypieki.com/przepis/chleb-nocny Fermenatacja przez noc sprawia, że smakiem zbliża się trochę do pieczywa na zakwasie, a roboty dużo mniej ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
wow ale jestem idealna, bo wrzucam składniki do maszyny i nastawiam program hahaha nadmienię tylko, że robię to z lenistwa, bo mi się nie chce rano do sklepu 1km poginać :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
dziś Bardzo dziękuję za przepisy, uwielbiam takie chlebki :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Oczywiście,wszystkie perfekcyjne panie domu, pieką same chlebki albo kupują te najlepsze,najdroższe, eko i w ogóle sranie w banię... Ciekawe,że u mnie też wieczorem jak chcę dostać zwykłe kajzerki,to nigdy nie ma...:/

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
A mi łatwiej i szybciej upiec chleb niż kupić w piekarni (do naprawdę dobrej mam kawałek). Piekę żytnio-gryczany lub żytnio-jaglany na zakwasie. Mieszam składniki łyżką, przekładam masę do foremki i piekę w najzwyklejszym piekarniku gazowym. Zapach piekącego się chleba w domu bezcenny.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Dzisiejszy moj zakup chleba w piekarni to: dwa chleby smierdzace stechlizna . fuj.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Maz lubi pszenne, teraz przerzucil sie na zytnie, syn pszenne chrupiace...dla malej weka.Ja graham,.zytnie. Staram.sie kupowac w dobrych starych piekarniach. Jest tez u nas taka pani, ktora piecze do 2 lokalnych sklepow. Od.czasu do czasu pieke tez sama chlebek dukanowski z otrab, sera, jajek z czarnuszka, pomidorami suszonymi,.slonecznikiem l. Jest pyszny ale nie zawsze mi sie.chce...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
gość dziś A czy tutaj siedzą "wszystkie" panie domu? Wypowiada się może z 10 osób piszących, że pieką, drugie tyle napisało, że kupuje. A ty oczywiście uogólniasz w sposób, jaki c***asuje do twoich bzdurnych wyobrażeń i się do niego przypi&rdalasz bez powodu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
A kozuch robi wam sie na tym zakwasie??? Czy to oznaka popsucia??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Kto podrzuci prosty-nieskomplikowany sposob/przepis na zakwas???

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
A ja kupuje najtanszy w biedronce bo nam najbardziej smakuje...czy jestem patologia ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Zależy gdzie kupuję, to w różnych piekarniach mam inne ulubione. Zwykle biorę żytni, razowy, graham, orkiszowy, drwalski czy z różnymi ziarnami i nasionami. Ostatnio dostałam pyszny ciemny chleb z bakaliami i orzechami. Biały chleb jem sporadycznie. Smakuje mi tylko jeden okrągły z konkretnej piekarni, ale nie mogę go jeść za dużo, bo mnie zapiera po białym pieczywie. Często też jem bułeczki. Zwykle grahamki, żytnie, z dynią, słonecznikiem, ziarniste, ale też czasem ciabaty. Kajzerki tylko do zapiekanej, ale to bardzo rzadko. Sama nigdy nie piekłam. Mam w okolicy na tyle dobre chleby, że nie czuję takiej potrzeby. Poza tym o ile gotować lubię, to piec już niekoniecznie. Może kiedyś spróbuję, jak mnie weźmie, ale znając mnie, to jedynie szansa, jakbym miała maszynę do chleba, która mi to ciasto wyrobi na zasadzie wrzuć wszystkie składniki, poczekaj i wyjmij gotowy chleb.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
gość dziś A ja kupuje najtanszy w biedronce bo nam najbardziej smakuje...czy jestem patologia ? xxxxxxxxx Od jutra mój Brajanek nie będzie się już bawił z Twoimi dziećmi patolo!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Po przeczytaniu skladu chleba "orkiszowego" "zytniego", itp. z malych piekarni prawie nie jem chleba :((( Dlaczego? Orkiszowy ma orkisz glownie w nazwie, bo 80% skladu to zwykla maka, a w zytnim sa... platki ziemniaczane (czyli gorzej niz ziemniaki, bo to ziemniaki wysokoprzetoworzone). W pieczywie mozna tez znalezsc np. olej palmowy, itp. swinstwa. Czasem sama pieke, ale rzadko. Masakra z chelbem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Kutfa same idealne gospodynie. X No faktycznie trzeba byc idealnym zeby wszystko wpierdzielic do maszyny i nastawic timmer np na 5 rano i po przebudzeniu o 7 wyjac chleb na sniadanie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
wczoraj nie badz ordynarna. Wlasnie tez pieke chleb i kupuje sie a raczej staram sie kupowac produkty eko, do tego sama pieke wedline bo ze sklepuy sie brzydze :/ dziekuje i do widzenia, leniwi niech sie trują

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
gość dziś Po przeczytaniu skladu chleba "orkiszowego" "zytniego", itp. z malych piekarni prawie nie jem chleba smutas.gif Dlaczego? Orkiszowy ma orkisz glownie w nazwie, bo 80% skladu to zwykla maka, a w zytnim sa... platki ziemniaczane (czyli gorzej niz ziemniaki, bo to ziemniaki wysokoprzetoworzone). W pieczywie mozna tez znalezsc np. olej palmowy, itp. swinstwa. Czasem sama pieke, ale rzadko. Masakra z chelbem. xx dlatego pieke.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
My kupujemy zwykły biały chleb z makiem /sezamem. Nie lubię żadnych nasion i innych cudów w środku chleba. Lubię żyć niezdrowo :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
8:21 wolny kraj ;) mnie tez bylo wszystko jedno, od dziecka sie zaczelo hehehe

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
8:24 i te chleby wozisz w wozkach anex sport?????

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Z tymi ziarnami i bakaliami w chlebie to nie jest tak super jak nam się wydaje. Takie np siemię laniane staje się kompletnie bezwartościowe po upieczeniu. Chleb piecze się w temperaturze 200 - 250 stopni i po takim potraktowaniu wszystkie dobre kwasy tłuszczowe szlak trafia. Tak samo jest z dynią cy słonecznikiem. Jedyne co dobrego zostaje to błonnik i niektóre witaminy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
gość dziś Nie, noszę w płóciennej torbie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
dziś Z Piekarni Sarzyńskiego kupuję tylko żytni razowy, widoczny na trzecim zdjęciu od góry po lewej stronie. Nie ma w sobie ziaren ani bakalii. Mówię wam - rewelacja. Jeśli ktoś ma ich sklep w okolicy i jeszcze nie próbował, warto.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
P.S. Te kromki widoczne w koszyczku to nie jest ten żytni razowy chleb.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
nie wiedzialam, ze nawet piekarnia bedzie sie oglaszac, te kryptoreklamy powinny byc slono platne.... i odstreczajace na maksa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
gość dziś To nie reklama, jestem tylko klientka tej piekarni i odpowiadam na pytanie postawione w temacie. Tak się składa, że ta piekarnia ma swoją stroną internetową to wkleiłam. Poza tym to jest akurat tak znana piekarnia, że reklamować się nie musi :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×