Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość nr 1

OJCOWIZNA...

Polecane posty

Gość gość nr 1

Moze ktos mi cos doradzi, bo nie wiem co robic.... Tato przepisal ojcowizne na brata, zreszta sama to zianicjowalam, ale bylo to dawno temu. Brat w ogole tym sie nie interesuje, nie jezdzi do taty od paru lat, nie placi podatkow, tylko KRUS. Teraz dowiedzialam sie, ze brat jest hazaradzista i wyjechal na leczenie. Moj tato nic o tym nie wie...

Gość gość
i???????

Gość gość
prawną "darowiznę" zawsze mozna wycofać za zycia przepisującego

Gość gość nr 1
Zastanawiam sie czy moj tato powinien o tym wiedziec, czy nie...

Gość gość
sama nie wiem czy istnieje ryzyko, że ojcowizne przehula. Skoro sie leczy to chyba dobrze? Tak autorko? To chyba rzadsze niż Yeti

Gość gość nr 1
On i tak narzeka, ze brat tam w ogole nie jezdzi, mial pomalowac mu kuchnie 5 lat temu i tego nie zrobil...

Gość gość
Ty zajrzyj do księgi wieczystej. Może brat tą ojcowiznę dawno przegrał w karty.

Gość gość nr 1
Moj tato chorowal na raka i to ja pojechalam odebrac go z kliniki a nie moj brat...

Gość gość nr 1
9,32 A jak to sie sprawdza? I czy ja mam do tego prawo? To ziemia z budynkami pod Krakowem ...

Gość gość nr 1
9,32 brat gra w automaty...

Gość gość
A to jest jakiś problem sprzedać, rozmienić po 2 zł i stanąc z workiem drobnych przy automacie? Księgi wieczyste są jawne i każdy może je przeglądać. Jeśli znasz numer księgi, możesz poczytać ją tu: https://przegladarka-ekw.ms.gov.pl/eukw_prz/KsiegiWieczyste/wyszukiwanieKW?komunikaty=true&kontakt=true&okienkoSerwisowe=false Jeśli nie znasz - idziesz do sądu w którym znajduje się księga, wypełniasz wniosek i dostajesz wydruk.

Gość gość
Darowiznę można cofnąć wyłącznie sądownie (proces, przesłuchania, świadkowie, dowody...), powołując się na rażącą niewdzięczność obdarowanego.

Gość gość nr 1
Siostry mojego taty dziwia sie, ze on sie w ogole tym nie interesuje, ani ta ziemia, ani naszym ojcem...

Gość gość nr 1
Sama nie wiem co robic, czy najpierw sprawdzic ksiegi, czy powiedziec mojemu tacie, ze brat ma problem. Mama, ktora nie mieszka z moim ojcem od 25 lat, mowi, ze brat przegral majatek... Mam nadzieje, ze nie ruszyl ojcowizny...

Gość gość
Chłopstwo to jednak durne jest. Podarowali majątek hazardziście. To tak jakby alkoholikowi dać skrzynke wódki na przechowanie ;)

Gość gość nr 1
Moj tato nie jest chlopem od gospodarki, a brat nikomu nie przyznal sie, ze ma taki problem, podobno gra ponad 10 lat, a ten przepis byl ze 20 lat temu...