Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość11111

ponad 7 miesiecy dziecko nie chce siadac

Polecane posty

Gość gość11111

witam moje dziecko ma przeszło 7 miesiecy. leżąc na brzuchu ładnie podnosi głowę trzyma jednocześnie w 2 rączkach zabawki i w tym samym czasie wierzga nogami ale nie rwie się di śniadania. .. owszem jeśli posadzek go na kolanach to sam ładnie siedzi albo jak z pozycji chwytam go za ręce to ładnie się podnosi ale to tyle. ..zaczynam się martwić... Teściowa mnie doluje ze w tym wieku dziecko powinno siedzieć. obklada go poduszkami na sile sadza. . czy w ogóle tak wolno?! dodam że dziecko w ciągu 7 miesiecy życia miesiąc był ws zpitalu na infekcjach

Gość gość
Mój syn ma 7,5 miesiąca. Urodził się miesiąc przed terminem. Chodzimy na rehabilitację. Rehabilitantka mówi, że lepiej by dziecko robiło pewne rzeczy później, ale robiło dobrze, bo czasami jak widzi te "wczesne siedzenie" u niektórych dzieci to łapie się za głowę, bo tylko pogłębia się późniejszą wadę postawy. To okładanie poduszkami to głupota. Moje dziecko jeszcze nie siedzi i się tym nie przejmuję, ma czas. Daj sobie spokój z licytacją "moje dziecko już, a inne jeszcze nie albo odwrotnie" Ważne co mówią lekarze, a nie rodzina.

Gość gość
Mój synek sam usiadł jak miał około 7,5 miesiąca.

Gość gość
Dziecko to nie urządzenie i nic nie musi. Teściowa niech przestanie pierdzielić. Każde dziecko rozwija się w innym tempie, jedne wolniej motorycznie, ale może szybciej emocjonalnie - niewidocznie dla innych. Zostaw dziecko w spokoju i ciesz się jego obecnoscią, a teściową wywal przez okno.

Gość gość
Autorko jeśli zależy Ci na zdrowym kręgosłupie u Twojego dziecka to nie zmuszaj go do siadania. Po prostu mięśnie jeszcze nie są gotowe dlatego dziecko samo nie siada. To jak z chodzeniem jedne chodzą przed skończeniem roku inne dopiero po.

Gość gość
autorko, siadanie, a siedzenie to dwie zupełnie inne umiejętności, tylko pozornie ze sobą związane. jeśli chodzi o skalę trudności to siadanie dla dziecka jest dużo trudniejsze. samodzielne siedzenie moja mała załapała jakoś miesiąc po tym jak zaczęła raczkować, po pierwszych zajęciach rehabilitacji, czyli po skończeniu 7 mca, a siadanie dopiero ćwiczy i rzadko jej się udaje, a za kilka dni skończy 8 mcy. i to dosłownie ćwiczy, bo ja to siadanie prowokuję, ona sama z czworaków woli wstać przy kanapie, niż usiąść na tyłek, więc zamiast siadać zasuwa do najbliższej przeszkody, przy której może stanąć. dziecko pewne umiejętności musi załapać, ale jeśli chcesz mu pomóc to pooglądaj w necie video z rehabilitacji metodą ndt bobath, to są proste ćwiczenia, które stymulują dziecko i pomagają mu załapać pewne ruchy. takie zabawy ruchowe z dzieckiem prędzej nauczą je samodzielnie siedzieć niż poduszki.. (teściowej powiedz, że popsuje ci dziecko, bo wymusza na nim czynności, do których ono powinno dojść samo krok po kroku).

Gość gość
Moja corka zaczela siadac w wieku 10 miesiecy a chodzić w wieku 14 miesiecy. U mnie w rodzinie nikt nie mówił że za późno. Każde dziecko inaczej się rozwija i nie wolno tego przyspieszać! Jak będzie gotowe to samo siadzie i nawet się nie obejrzysz a będzie biegac:-)