Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy mogą mnie i moją żonę wyrzucić z UK jak wyjdą z UE ?

Polecane posty

Gość gość

Mieszkam już tutaj 3 lata, a ciągle straszy się nas, że jak Anglia wyjdzie z UE, to my możemy się pakować. Dla mnie to dramatyczna sytuacja. Mam tutaj żonę, niedawno urodziło mi się dziecko, no i nie wyobrażam sobie zmieniać teraz kraju, no bo jak nie UK to co ? Do Polski nie wrócę, no chyba, że zacznie rządzić JKM, ale to jest niemożliwe, więc nie mam szans, ani na dobrze płatną pracę, ani na rozwój.

Gość gość
No chwila ale skoro mieszkasz 3 lata to do czasu wyjscia z Unii minie 5, wiec na styk sie zalapiesz na permanent residence. To tak na wszelki wypadek, bo nie sadze zeby chcieli lub byli w stanie kogos wyrzucic.

Gość gość
Nikt nikogo nie bedzie wyrzucal! Po prostu wszystkim ktorzy nie maja obywatelstwa odbiora prawo do zasilkow i to wystarczy. Polowa Polakow nie bedzie sie w stanie utrzymac wiec sami wyjada. Bedzie takie samo prawo dla wszystkich - Amerykanom, Chinczykom czy Kanadyjczykom nie przysluguja zadne zasilki i musza sie sami w Uk utrzymac - musza miec rowniez pozwolenie na prace i wykazywac odpowiednia ilosc srodkow na koncie! Niby dlaczego obywateli innych krajow mialoby obowiazywac inne prawo? Zakrecenie kurka z benefitami jest najlepsza metoda pozbycia sie cwaniakow!

Gosc powyżej Dokładnie, popieram. Lenie będą musieli wracać do Polski i tam się opierdzielac. Jak normalnie pracujesz.i płacisz podatki to Cię ni tkna..poza tym jak ktoś tu pisał, warto sie.zaopatrzyć w permanent resident. To tylko 70gb na osobę a jak wyjdą z Unii i będa chcieli żebyśmy się starali o pozwolenie na osiedlenie (ILR) to to jest koszt ok 800gb na lebka. Nie warto ryzykowac.

Gość gość
Zeby sie o rezydenture starac trzeba mieszkac i pracowac w UK 5 lat, a nie kazdy jest tutaj tak dlugo przeciez

Gość gość
no to jego strata że wcześniej nie przyjechał!

Osoby ktore sa troche ponad 3 lata dają radę wystąpić o resident permit bo jak skończa 5 lat w UK to jeszcze cały proces wyjścia z Unii będzie się ciągną. Reszta to pewnie będzie musiała sie starać o Indefinite Leave to Remain.

Gość gość
A jak dlugo w ogole moze potrwac ten caly proces wychodzenia UK z EU?

Dwa lata minimum. Znając UK to pewnie będą chciali przedluzyc. Referndum było w lipcu zeszłego roku a dopiero od marca maja wprowadzić w życie ten cały artykuł 50.