Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Dwulatek z pielucha na plaży, jak to rozwiązać

Polecane posty

Gość gość

Synek w marcu kończy 2lata, w czerwcu, gdy wyjdziemy nad morzem bedzie miał 2lata i 3miesiace. Od maja chciałam go odpieluchowac ale zastanawiam się, co będzie jak mi się nie uda? Co mu zakładać na plażę? Pielucha odpada. Zwykle kąpielówki? A co jak będzie chciało mu się siku/kupę? Mam brać nocnik na plażę...

Gość gość
Przeciez możesz kupic takie specjalne pielucho- majtki do pływania. W Rossmanie chyba kupowałam 10sztuk po 12zl. Czy jakos tak. Tez mieliśmy wyjazd nad morze jak syn miał 2l i 4mce. Został odpieluchowany na spokojnie miesiac pozniej

Gość gość
Spokojnie :) w miesiąc się nauczy wołać i w razie potrzeby wytrzymać trochę.Są też nocniki podróżne z papieru(chyba w Rossmannie) nie ma sensu pieluchomajtek .Możesz od dzisiaj zacząć naukę to już dobra pora :)

Gość gość
Też widziałam takie nocniki jednorazowe, i to wcale niedrogo, w okolicach 10 zł/szt, pewnie to bym brała na wypadek kupy i tyle. W tym wieku łatwo już zauważyć kiedy dziecko robi albo planuje robić. Pieluchy do pływania sprawdzają się o tyle że kupa nie wyleci, ale i tak siku z nich wypływa, wiem bo kiedyś założyłam na noc jak się zwykłe skończyły i przy pierwszym sikaniu wszystko mokre. No i szkoda trochę dziecko w pieluchach męczyć na plaży, na słońcu jak akurat może się trochę przewietrzyć. Jak najczęściej wystawiać żeby siusiał, wziąć zapasowe majtki- nawet niekoniecznie kąpielówki- i tyle. A może akurat się nauczy i odpieluchuje już.

Gość gość
Czyli na plażę brać nocnik jednorazowe i go wysadzac? A jak będzie wpadka to przeboje i tyle? I założyć mu kąpielówki?

Gość gość
Pewnie że tak. Pielucha pozbiera tylko piasek, przy wilgotnych nóżkach jeszcze mały się poobciera, poodparza, zero wolności i swobody.. zobaczysz jaki będzie szczęśliwy, porozbierany do majtek :) W razie czego jakbyś nie zdążyła na nocnik to zbierzesz kupę do woreczka, kąpielówki zmienisz i tyle. W końcu dwulatek też nie robi tej kupy 10x dziennie. Nieraz dzieciom wykopuje się dołek w którym pół dnia siedzą i się babrają, wyobrażasz sobie dziecko z pieluchą w takim błotku? Radzę jedynie wybierać miejsce gdzie nie jest tłoczno, jak lezy parawan przy parawanie to głupio dziecko wysadzać na nocnik komuś pod nosem, a i maluch się nie będzie mógł skupić i usiedzieć.

Gość gość
Autorko ogromnie ci współczuję, moja córka jest młodsza od twojego syna bo z kwietnia 2015 (za 3 mce skończy 2 lata), ale byłam z nią nad morzem w lipcu zeszłego roku i teraz też sie wybieram więc odpowiem...tylko się nie załamuj. W sierpniu 2015 kupiłam jej nocnik i po paru próbach wysadzania zaczela robić kupę tylko na nocnik, w styczniu 2016 zdjęłam ostatecznie pieluchę bo sikała już tylko na nocnik. Po roku korzystania z nocnika kupiłam jej nakładkę na sedes, z której teraz korzysta od miesiąca. Tak więc zarówno tamte jak i te wakacje były i będą bez pieluch. Rok temu wziełam do hotelu nasz nocnik, w tym roku wezmę nakładkę.

Gość gość
Wez nocnik-jak nauczysz dziecko ze moze chodzic i sikać byle gdzie to pozniej bedzie ogromny problem. Moze uda Ci sie go odpieluchowac przed wyjazdem? Ponad dwuletnie dziecko z pampersem to dziecko zaniedbane. Wiem co pisze-pracuje w zlobku.

Gość gość
dodam jeszcze, że na plaze zabierałam nocnik, ale ani razu nie korzystała, bo była pochłonięta zabawą, dopiero jak wracaliśmy do hotelu sikała. Kupa zawsze raz dziennie rano przed wyjściem, więc to nie problem. Była jedynym maluchem na plazy bez pieluchy i w stroju kąpielowym.

Gość gość
ta z 18.08 to jakaś kreatyna chyba, nic nie można zrozumieć z tego belkotu. no i serio można się załamać ze tacy ludzie dzieci mają

Gość gość
Są specjalne kąpielówki w sklepach sportowych dla maluszków. Wyglądem mało się różnią od zwykłych kąpielówek. Ciecze przemieszczają, ale gęste zatrzymują. Działają tak samo jak jak pieluchy do pływania, ale są dużo wygodniejsze.

Gość gość
18:08; czego wspolczujesz. ?Nie rozumiem o czym ty piszesz. Autorka chce rady a nie twojej histori znad morza

Gość gość
autorko, nie przejmuj się tym gadaniem, mój mały jesienią kończył 2 latka i nosił pieluche. miesiąc później sam z siebie zaczął wołać siku i kupę, nie chciał nosić pampersa tylko majtki. nawet na noc nie dał sobie założyć pieluchy, w nocy sam budzi się na siku. po prostu przyszła jego pora i zaczął kojarzyć fakty ze czuje potrzebę. a pamiętam że jeszcze 2-3 miesiące wcześniej, latem próbowaliśmy go odpieluchowac i żadnych efektów nie było.

Gość gość
Ja założyłam tylko kąpielówki, myślałam, że przy okazji syn (wtedy 2l) się odpieluchuje. Siku leciało po nogach...raz nawet przez nogawkę wyleciały bobki :D Syn zechciał zrezygnować z pieluch dopiero przed 3 urodzinami; nie miałam ambicji, ochoty ani czasu zmuszać go do tego wcześniej. P.S. Przeżywasz ten wyjazd na morze jak wielką wyprawę :D Na ile jedziesz, że tak długo przed o tym rozmyślasz?

Gość gość
i to na prawdę bez różnicy czy będzie miał pieluchy do kąpieli, majtki czy kąpielówki. jak będą mokre to do wszystkiego piasek się przyklei. ja bym wybrała majtki i zaopatrzyła się w jednorazowe nocniki.

Gość gość
ta z 18.08 to jakaś kreatyna chyba, nic nie można zrozumieć z tego belkotu. no i serio można się załamać ze tacy ludzie dzieci mają xxx jakbyś miała mózg tobyś zrozumiała :)a teraz wdech-wydech, spokojnie, bo ci żyłka pęknie z zazdrości że ktoś w porę nauczył dziecko higieny! idź zmienic pampersa 2 letniemu srajduchowi :)

Gość gość
18:08; czego wspolczujesz. ?Nie rozumiem o czym ty piszesz. Autorka chce rady a nie twojej histori znad morza x odpisałam jej żeby wzięła nocnik o 18:11, nie potrafisz czytać??? czego współczuję-ano tego, ze nie wzięła sie w porę za odpieluchowywanie tylko chce zacząć teraz w najgorszym momencie buntu 2-latka

Gość gość
21.06. lepiej oduczac dziecko gdy ma 2 lata niż sadzać 4-romiesięczne niemowlę na nocnik (???!!!)

Gość gość
To ja ;pisałam o wczesnym odpieluchowaniu i oczywiście co niektóre ponaskakiwały na mnie. W moim otoczeniu praktykuje się to i już 6-7 miesięczne dzieci są wysadzane na nocnik. Poczytajcie cokolwiek o NHN. Myślicie, że w kulturach gdzie matka nosi niemowlę w chuście jest cały czas obsikana czy ob/srana??? Zaufajcie dziecku, niemowlę lepiej zacząć uczyć niż zbuntowanego 2-latka, który robi wszystko na przekór. Ja nocnik kupiłam jak córka miała 4 mce, postawiłam w jej pokoju na dywanie, żeby go widziała jak sobie pełzała po macie, jak miała 5 mcy i sama siedziała stabilnie to zaczęłam łapać kupę...po kilku próbach załapała, zaczęła mi to sygnalizować dźwiękiem eee. Kupa była zawsze rano. Póżniej około 8-9 mca zaczęła wołać siii. Mając 15 mcy mówiła ku i si, a mając 18 mcy kupa i siku/siki. Nigdy nie nazywałam tej czynności siusiu czy sisi, dziecku łatwiej zapamiętać twardsze słowa siki, siku. W ten sposób pozbyłam się pieluch w dzień gdy córka miała 9 mcy, w dzień chodziła w majtkach bawełnianych. Miałam problem kupić majtki na rozmiar 74, to kupiłam na 92 i podszyłam. Na noc zakładałam asekuracyjnie pieluchomajtki do wieku 14 mcy, (przestałam to robić gdy nie było wpadki od kilku tygodni). Teraz ma 21 mcy i od miesiąca wchodzi na sedes sama, sama spuszcza spodnie, majtki, sama urywa papier toaletowy, zwija w kulę i się podciera po siku, po kupie ja wolę to zrobić. Nie piszę tego aby Wam dokuczyć, ale by pokazac, ze można. Dzieci są bardzo inteligentne i nie wyobrazam sobie, jakim upokorzeniem byłoby dla mojej córki chodzenie z pełnym pampersem w tym wieku. Odkąd miała 14-15 mcy zaczęła odczuwać wstyd i woli sama zakładać majtki, czy nawet bierze mokrą chust. aby sie sama podetrzeć.

Gość gość
kobieto ale się uśmiałam, dziecko ma 5 miesięcy i świadomie sygnalizuje ze chce kupę. Agatko gdzie jesteś? ktoś dla ciebie do rozmowy, nawzajem dużo mądrości życiowych się nauczycie

Gość gość
czy ja napisałam że świadomie??? napisałam, że załapała! dziecko się uczy na zasadzie powtarzania!!! Ja mówię sii, ono powtarza, a po jakimś czasie to sie utrwala na zasadzie odruchu. Jeszcze mi powiedz, ze 6 tygodniowe niemowlę odwzajemnia uśmiech! To ja mam z ciebie ubaw, zazdrośnico! poczytaj o psu Pawłowa pustostanie umysłowy!

Gość gość
popieram 21:40, pracowałam w złobku za komuny i o stałych porach wysadzane były dzieci 21 tygodniowe na nocnik, wszystkie na raz, po jakimś czasie wiedziały, że jak się je posadzi to ma być kupa i była. Myślicie, że kto miał to prać tą tetrę przy tylu dzieciach??? Opiekunki? chyba byśmy tylko to musiały robić! Kiedyś każde dziecko do roku było odpieluchowane i wy również, głupie matki pampersiaków.

Gość gość
21:55 a jak 4-5 miesięczne dziecko bierze od ciebie grzechotkę i nią potrząsa, to jest to świadome ? Nie, robi tak bo naśladuje ciebie. Tak samo kosi-kosi, papa i inne gesty! Jakbyś mu kosi-kosi czy papa nie pokazała, to sam by tego gestu nie wymyślił!!! Musiałby najpierw zobaczyć u kogoś i powtórzyć!

Gość gość
jasne, dalej sobie wmawiajcie, ze 2 latek nie kontroluje pęcherza, że o zwieraczu nie wspomnę...umie obsłużyć tableta, powiedzieć wierszyk, ale wali pod siebie do pampersa, żal.... to co robicie odkładając odpieluchowanie w nieskończoność jest brak szacunku do własnego dziecka! zero godności! sama sobie nasraj do podpaski i chodż z tym po plaży, bedzie ci komfortowo? nie, i dziecku też nie jest wszystko jedno!

Gość gość
Mówienie siii i puszczanie wody z kranu pomaga sie wysikać nawet dorosłym.

Gość gość
Autorko, gdzie jesteś? Spaliłaś się ze wstydu czy żółć cie zalała z zazdrości?

Gość gość
ja tam kobietki nie wiem, nie chcę się wtrącać w waszą kłótnie ale dziecko 4-5 miesięczne macha grzechotka bo macha rękoma w niekontrolowany(?) sposób, może z radości i akurat ma ja w ręku. dzieci w tym wieku na pewno nie robią pa pa kosi kosi brawo a KuKu, mogą uśmiechać się i reagować radością gdy ktoś tak do nich robi ale same na pewno tego nie powtarzają a już na pewno nie powtarzają takich dźwięków. pisanie ze dziecko załapało i wola pi czy si sugeruje ze wie kiedy na co "powiedzieć" czyli że "mówi" to świadomie. na zasadzie - chcę siku muszę zawołac si. to wygląda na świadome działanie, podobnie jak płaczem wymusza przyjście rodzica. fakt ze 2 lata to za późno na podejmowanie PIERWSZYCH prób sadzania na nocnik, spokojnie można zacząć gdy dziecko ma około roku

Gość gość
pisanie ze dziecko załapało i wola pi czy si sugeruje ze wie kiedy na co "powiedzieć" czyli że "mówi" to świadomie. na zasadzie - chcę siku muszę zawołac si. to wygląda na świadome działanie, podobnie jak płaczem wymusza przyjście rodzica. xxx no dokładnie! nie do końca wiem, czy to było świadome czy nie, i szczerze mówiąc nie obchodzi mnie to, ale wiem, ze moja córka załatwiała sie na nocnik od 5 mca życia i cieszyła sie z tego, nie płakała, więc dlaczego maiłabym jej nie uczyć? Teraz są tego efekty, że mając 21 mcy korzysta sama z dorosłego wc z nakładką a o pieluchach od roku nie myślę i mam z głowy. Jakbym napisała, że jest genialna, to byście mnie zjadły, ale co mi tam, napiszę: liczy po angielsku na palcach, smarka w chusteczkę i zawiązuje sobie gumką kucyka na głowie. Jestem z niej dumna.

Gość gość
21:55 jesteś bezczelna, dlaczego kobieta miałaby kłamać, że jej 5 czne dziecko sie załatwia na nocnik? po co miałaby to robić. To, że ty nie potrafiłaś nauczyć, to nie umniejszaj innym. Ja jej gratuluję.

Gość gość
22.55 znasz tą kobietę ze wiesz że nie nauczyła? jasnowidzem jesteś? może wcale dzieci nie ma? może ma całe "stado" wszystko umiejących tylko "w swoim czasie"? wyzywać kogoś a samemu nie jest się lepszym, eh to całe Kafe. poza tymi geniuszami samowystarczalnymi od poczęcia i tymi kompletnymi ciamajdami co robić pod siebie w dorosłym życiu jest całe mnóstwo "normalnych" dzieci