Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Do religijnych.

Polecane posty

Gość gość

Czy robienie czegoś dla siebie jest czymś dobrym, zaspokajanie własnych potrzeb np. przyjemność ze spacerów po górach. Dlaczego chrześcijanie mieliby za to dostawać nagrodę skoro niewierzący też tak robią? Jako katolik nie wiem co mam robić ze swoim życiem dla ateisty odpowiedź jest prosta należy wykorzystać życie tak by być szczęśliwym dla katolika celem jest zbawienie. Na pewno wiadomo że należy się modlić przestrzegać przykazań i czynić uczynki miłosierdzia, wiadomo że to jest wolą bożą. Wydaje się że jakiekolwiek inne zajęcie nie ma sensu bo daje tylko satysfakcję mi czy innym ludziom i nic poza tym, jest do zbawienia niepotrzebne.

Gość gość
no nic, tylko w taki razie w chałupie trzeba siedzieć i na ścianę patrzeć, a ino trzeba uważać, by biała była i innych, ciekawszych wzorków nań nie było, bo jeszcze niechybnie przyjemność jaką wzrokową sprawią i chaos wprowadzą.

Gość gość
Do zbawienia potrzebna jest Miłość Boga. Ateiści Bogiem gardzą. Potrzebna jest pokuta...potrzebna jest ofiarność i wyrzeczenie...żal za grzechy, pokora i bycie z ludźmi, ale po to, by dawać im świadectwo wiary a nie siać zgorszenie i pochwalać zło.

Gość gość
Kocham góry i spacery mimo że wierze w Boga,w ogole ten temat to jakiś absurd..a JP.ll nie kochał gór??na nartach jeździł w piłkę grał..na kajakach pływał itp Po to jest ten świat tak piekne stworzony,żeby człowiek z niego korzystał i czerpał z tego piękna.JPll mawiał ze"W górach człowiek jest zawsze bliżej Boga".Coś w tym jest.s

Gość gość
, by biała była i innych, ciekawszych wzorków nań nie było, bo jeszcze niechybnie przyjemność jaką wzrokową sprawią i chaos wprowadzą. x Gdyby tak było to by było proste problem w tym że kolor przyjemność wzór czy chaos nie mają żadnego znaczenia cokolwiek z tym nie zrobię to nie będzie ani złe ani dobre ani mnie nie przybliży do zbawienia które jest celem i sensem ani oddali.

Gość gość
Wszystko stworzone jest na obraz i podobienstwo Boga i wszystko co wypływa z czystej bezinteresownej miłosci i piękna to do niego przybliża.Wysławiajmy Jego dzieła.Drzewa ,ptaki,słonce,gwiady ,szczyty górskie,wzory,kolory,dzwięki..muzyka jest pieśnią duszy..

Gość gość ateista
Papiez lubil tez kryc ksiezowskich pedofilii wiec wiesz sylwia dalas tu argument z doopy :D Ateisci nie gardza Bogiem -oni w niego po prostu nie wierza -to ,ze ktos jest ateista to nie oznacza ,ze jest zlym czlowiekiem ..

Gość gość
trzeba robic dobre rzeczy

Gość gość
Nie ma tzw. stanu niezależnego, neutralnego...Skoro ateiści w Boga nie uwierzyli, to tym samym GO ODRZUCILI!!! A skoro nie należysz do do Boga Ojca, to twoim ojcem jest szatan. Nie wierzysz mi, nie wierzysz w to, co piszę, idź do obojętnie jakiego egzorcysty i zapytaj o prawdziwość tego zdania. I jeszcze jedna sprawa: To Bóg jest Dawcą i Autorem Dobra, czemu więc sobie przypisujesz wykonane dobro? Ateiści czynią dobro na pokaz i na potrzeby swego "wielkiego autorytetu" i uznania. Ale my chrześcijanie was nie potępiamy, bo i dla Was Bóg ma plan zbawienia i często w nim uczestniczycie w godzinę śmierci. Niech Cię Bóg ma w swojej opiece. Nie jestem s.

Gość gość
A i przyjrzyj się lepiej Franciszkowi. Świętego Jana Pawła II zostaw w spokoju, bo ranisz moje uczucia i powodujesz odruch wymiotny.

Gość gośćateistka
Kiepskie tłumaczenie bo skoro ateisci odrzuciłi Boga bo nie uwierzyli w niego to również żaden szatan dla nich nie istnieje bo nie wierzą w niego i odrzucili te wszystkie teorie.

Gość gość
Wszystko wolno, co nie zakazane w przykazaniach i nie szkodzi innym. Np. popularne przez ascetów samobiczowanie, głodówki w ramach postu zakrawają już o przykazanie nie zabijaj w sensie, nie unicestwiaj swojego ciała. Dziwnym tropem podąża Twoje myślenie, ale skoro wpędzanie się w marazm i depresję uważasz za działanie zgodne z wolą Boga, Twoja sprawa.

Gość gość
Ale wy tego nie wiecie, wy myślicie co innego. I to jest największe zwycięstwo waszego ojca, bo on ukrył się przed wami, bo on nie chce, by ludzie o nim wiedzieli i w jego istnienie wierzyli. I wami manipuluje, jak marionetkami, jak tylko sobie chce...bo szatan nienawidzi ludzi. Odsyłam do rozmowy z księżmi, szczególnie z księżmi egzorcystami.

Gość gość
Autorze wszystko co nas otacza Bog stworzyl dla czlowieka wiec smialo korzystaj z urokow tego zycia. Bog chxe aby czlowiek byl szczesliwy aby byl zadowolony.Nie zapominaj tylko o drugim czlowieku nie wazne gdzie go spotkasz czy w gorach czy na plazy. Miej milosierdzie do tego co upada . Traktuj drugiego tak jakbys sam chcial byc potraktowany. Sama religijnosc nie wystarczy do zbawienia. Musisz wiare miec w sercu.

Gość gośćateista
"Nie ma tzw. stanu niezależnego ,neutralnego .." To jest Twoje subiektywne chrzescijanskie zdanie ! Moim bogiem jest szatan w ktorego notabene rowniez nie wierze ? :D "my chrzescijanie was nie potepiamy" - to przeczytaj jeszcze raz swoj post -bo narzucanie swoich wartosci /zdania to chyba automatycznie pogwalcenie mojej wolnosci /przekonan .

Gość gość
15.52 ma rację.Jaki argument z tyłka wziety??JPII to wielka osoba powołana na stolicy Piotroqej,nikt nie ma prawa go oceniać!,dlaczego znowu zaczynasz o pedofilii.??na jakiej podstawie stwierdzasz jednoznacznie ze ktoś jest ateistą a ktoś inny wierzącym??kto dał Ci takie prawo??kim Ty jesteś ze wolno Ci oceniać ludzkie sumienia??Tylko Bog ma takie prawo,tylko on potrafi ocenić kto i czym się kieruje i od czego pochodzi dobro.Nie da się udawać dobrych uczynkow,JPII kiedyś powiedział takie fajne zdanie że nawet Ci ktorzy mowią że w Boga nie wierzą a wykonują dobre uczynki to już samo to czyni ich wierzącymi bo nieswiadomie naslafują Jezusa.Dobre uczynki wynikają z bezinteresownej miłosci i empatii a sama miłość id Boga pochodzi ponieważ Bóg jest miłiścią.s

Gość gośćateista
"jana pawla zostaw w spokoju .." rozumiem ,ze prawda w oczy kole ,ale takie sa fakty ,ja mam odruch wymiotny jak mysle ,ze jakis ksiadz sie dobiera do dzieci ,a takie przypadki zdarzaly /ja sie rowniez w polsce ..

Gość gość
Pisząc to, wiedziałam z jakim oporem i niewiarą to się spotka... cóż ja Ci poradzę, skoro nie chcesz uwierzyć w Boga. Ok. zostawiam Cię samej sobie i nie mam najmniejszego zamiaru wkraczać w Twoją wolność. Mam powody przypuszczać, że niedługo twoja wolność Cię nie będzie przez Ciebie kochana. Pozdrawiam

Gość gość
A co mnie obchodzi, co robi jakiś ksiądz. To on odpowie za swój czyn przed Bogiem i ludźmi. Ja patrzę w swoje serce i w swoje sumienie.

Gość gość
16.24 Czy my wierzący coś Ci narzucamy??Nie!!ponieważ Bóg faje wolną wolę,wolną od narzucania,pogwałcenia praw drugiego człowieka i przymusu.To wy ktorzy deklarujecie ze Boga nie ma i że nie wierzycie w Niego...to wy zazwyczaj bez powodu atakujecie nas,tych ktorzy noszą w sercu miłość,akceptację i przebaczenie dla wszystkich bez wyjątku .!!Wybaczamy wam to ze nas ponizacie gnebicie atakujecie drwicie z nas,ponieważ sam Bog jest miłosierny toteż i my sami chcemy i mamy czynić w Jego imię.s

Gość gość
wpiszcie sobie w google IRENA KINASZEWSKA - jp2 miał z nią syna a i tak został świętym! a wy się boicie że chodzenie po górach wpłynie na wasze zbawienie!

Gość gość
Profesor Stanisła w Obirek, jezuita w 2002 roku potwierdził zawartą w pytaniu sugestię dziennikarza „Przekroju”, że Jan Paweł II jest złotym cielcem polskiego Kościoła. Prowincjał Adam Żak zakazał mu wówczas kontaktu z mediami. W 2005 roku, w wywiadzie dla „Le Soir” porównał zmarłego papieża Polaka do wiejskiego proboszcza. Nowy prowincjał Krzysztof Dyrek nie tylko ponowił zakaz swojego poprzednika, ale także pozbawił jezuitę możliwości nauczania i zwolnił z funkcji prorektora ds. naukowych.

Gość gość
16.11 Dokładnie.

Gość gość
16:34 Nie wierzę. A gdyby tak.. ktoś zawistny rozpowszechniał na twój temat jakieś nieprawdziwe ploty...może tak się zdarzyć, prawda? a wyobraź sobie, że jakiś % ludzi w te ploty wierzy a nie ma w tym prawdy. Zabiłabyś, do Sądu poszła...A Jan Paweł II tobie i tobie podobnym, przebaczył i modli się za was w niebie.

Gość gość
16.31 Dokładnie,każdy ma swoje sumienie i nie nam ani nikomu tego oceniać.Tylko stworca ma takie prawo.On pozwala bładzić człowiekowu bo On dał człowiekowi wolną wolę,co nie znaczy wcale ze odrzuca kogokolwiek w swojej bezwarunkowej miłosci bo jest Ojcem-dobryn Ojcem całego stworzenia ..on prostuje ścieżki i przytula do serca poranione istoty.s

Gość gość
tak tak! przecież żaden ksiądz nigdy nie miał dziecka, nigdy nie był z kobietą a kto tak mówi to kłamie i atakuje kościół!!! pedofilii też nie ma w kościele - to szatan wymyśla i rozpowiada te ohydne plotki, prawda?

Gość gość
zostaw mnie w spokoju, pani ateistko. Nie obchodzi mnie co robią księża. Pewnego razu, na moich oczach, jedna pani ateistka urabiała księdza...oni grzeszą, ale to najczęściej z wami atesitkami, więc zamknij się. I nie wszyscy księża mają powołanie i jeszcze jedna sprawa: każdy może zbłądzić, nie ma ludzi nieomylnych. Prawdziwa mądrość polega na wydobyciu się ze zła...

Gość gość
16.34 JPII był wielkim i wybitnym człowiekiem,teologiem ,humanistą i pasterzem.Miał moc łaczenia i zaprowadzania pokoju pomiędzy narodami,przywoływał do siebie ogromne rzesze ludu ..czy myślisz że człowiek nie mający tej mocy oddziaływania nadanej mu z góry,byłby do tego zdolny sam od siebie??Ateistom On przeszkadzał,komunistom przesxkadzał,wiec co innego może zniszczyć dobre imię jak nie wymyślanie tanich sensacji,druga sprawa że był tylko człowiekiem a jednak Bóg zrealizował na nim swój plan do końca!!i do końca go prowadził!!Wielka jest jego moc ktorej my prosci ludzie nie jesteśmy w stanie zrozumieć.Bóg jest tajemnicą...nie wierzę że JPII został skalany przez grzech a jesli tak,to tylko Bóg go oceni..zresztą już ocenił,ogłaszając go Świętym!!s

Gość gość
16.52 Dokładnie.s