Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

jak sie zorganizowac, aby nie zwariowac

Polecane posty

Gość gość

Wracam do pracy po urlopie macierzyńskim. Mam dwoje dzieci. Meza często mie ma w domu. Proszę o cenne rady pracujących mam, jak dobie radzą z obowiązkami domowymi. Dzieci od 9 do 15.30 beda w przedszkolu.

Gość gość123www
Myślę, że dobrych rad tu nie ma. Wszystko wyjdzie w praniu. Ja pracuje 8-16, mąż na 3 zmiany. Rano ja odwoze dzieci, mąż odbiera. Z obiadami różnie. Moja rada jest taka ogranicz sprzątanie i prasowanie do minimum. Serio nie trzeba codziennie ganiac ze ściera by było czysto. To samo z prasowaniem. Jeśli rzeczy delikatnie wywirujesz i dobrze rozwiesisz to wystarczy ciuchy złożyć po praniu i juz.

Gość gość
ile mają dzieci? W jakich godzinach będziesz pracować? Sama zaprowadzasz i odbierasz? Idą po śniadaniu? o której jedzą obiad w przedszkolu? mają tam drzemkę?

Gość gość
Na razie zastanawiam się nad kupnem suszarki do prania :) Dzieci beda rano jadly kaszle na mleku, potem maz jak będzie w domu to odprowadzi do przedszkola na śniadanie i powrót do domu po podwieczorku. Starszy nie spi już w ciągu dnia, a maly tak. Ogólnie dzieci z pracy bede odbierać ja. A jak meza nie będzie to beda chodzimy na 7. Nie mam już rodziców :(

Gość gość
zasypałam Cię pytaniami o 19.11 sama przez ostatnie 2 lata zaprowadzałam i odbierałam synka, mąż w delegacjach,teraz siedzę z nim w domu, czekamy na drugie dziecko. Rano prowadziłam o 7, odbierałam o 16.20. Łatwiej i wygodniej było, jak jadł śniadanie ze wszystkimi dziećmi (czasem mąż prowadził go później i jadł gorzej w domu, niż z dziećmi). Budziłam, dawałam kakao, ubierałam czasem prawie na śpiocha, jeśli nie wstał sam. Po pracy zmądrzałam i po drodze kupowałam chleb lub coś niezbędnego, byłam po syna 5min później, a nie musiałam go ciągać po sklepach, odpadały nerwy. Nie spał w dzień i był wykończony. W domu zawsze jakiś obiad, bo koło 17 już był głodny. Wiosną i latem prowiant na wynos i na plac zabaw. O 19 kąpiel, kolacja i spanie. Nawet nie zdażył zrobić bałaganu.

Gość gość
U mnie bałagan to rzecz powszednia. Moje dziecko potrafi zrobić tornado w swoim pokoju i nie tylko w nim :) a jaki miałam wypracowany system sprzątania domu ? W weekendy, codziennie wieczorem czy cos innego?

Gość gość
19:21 Oddaj dzieciaka komuś innemu, kto da mu bliskość i możliwość rozwoju, będziesz miała spokoj a nie tylko porządek. Po co masz dziecko w ogole? Dziecisz w domu a oddajesz go na przechowanie, po drodze męczysz żeby mieć porządek i spokój? Jesteś chora. Nie nadajesz się na matkę. Nawet dziecka nakarmić nie potrafisz a silisz się na rady innym matkom...

Gość gość
19.29 porąbało Cię? synek przez 2 lata chodził do przedszkola, zaprowadzałam go tam w drodze do pracy, wracając z pracy odbierałam. Teraz jestem na zwolnieniu, niedługo rodzę i jest ze mną w domu. Jak dziecko bawi się na dworze, to normalne, że nie zdąży zrobić bałaganu. A lepiej, zeby był na placu zabaw z rówieśnikami, albo na rowerze, spacerze itp. ze mną, niż kisił się w domu. Skąd w żmijach tyle jadu?

Gość gość
Ech jak zwykle zaczyna się. Prosilam o konstruktywne rady, a nie ocenę innych matek.

Gość SlowianskaLala
Zrob w sobote jakies kotlety, sosy itp a w tyg odgrzewaj. Jak zjedza cos z paczki nic nikomu sie nie stanie. Zamiast ziemniakow gotuj kasze nie trzeba dzwigc i obierac. Rob wiecej zupy zeby bylo na dwa dni. Pamietaj nie rob z siebie matki polki bo bedziesz nieszczesliwa. Nie musisz byc idealna. Lepiej czas poswiecic dzieciom niz latac na szmacie

Gość gość
Dzięki :)

Gość gość
Nie wracaj do pracy. Niech maz z********a na rodzine a nie na zone zwala obowiazki a sam w delegacjach sie k***i

Gość gość
Ja mam dwoje, oboje pracujemy na pełen etat, mąż często siedzi po godzinach. Dzieci w wieku 1,5 i 8 lat. W sobotę rano robię duże zakupy z listą, obiady planuję wcześniej, robię coś szybkiego na obiad na weekend lub robimy jakąś wycieczkę i jemy w restauracji. W niedzielę po południu gotuję na cały tydzień - potrawy które można odgrzać, zupy, jednogarnkowe itp, więc w tygodniu w ogóle nie zajmuję się kuchnią. Rano ja wyjeżdżam wcześniej, mąż ogarnia i odwozi dzieci - do szkoły i do babci. Po pracy ja odbieram młodsze od babci, starszy sam wraca ze szkoły. Jestem w domu po 17, jemy obiadokolację. Potem odrabianie lekcji, jakaś zabawa, pranie z doskoku. Nie prasuję, chyba że coś trzeba, to pojedyncze rzeczy na bieżąco. Sprzątam w piątek wieczorem - odkurzanie, łazienka, kurz itd. Na co dzień ogarniam, ale wiele nie ma co, skoro nikogo nie ma. Nie mam żadnej pomocy - córka jest owszem z moją mamą, ale gdyby była w żłobku na jedno by wyszło pod względem organizacji. Jeżeli trzymam tę dyscyplinę to w zasadzie wieczory i sporą część weekendu mam wolną.

Gość gość
Jakieś inne cenne rady ?

Gość mamisa
kurz ścieraj co dwa dni, wybierz sobie jeden dzień w którym sprzątasz łazienkę - na przykład sobota, zaopatrz się w różne gadżety, które dobrze sprzątają, moim numerem jeden jest na przykład ten mop https://www.leifheitsklep.pl/leifheit/pl/Hybris-Shop-Poland/Czysty-dom/Mycie-pod%C5%82%C3%B3g/Sprz%C4%85tanie-na-mokro/System-CLEAN-TWIST-M-z-w%C3%B3zkiem-na-k%C3%B3%C5%82kach-%E2%80%93-najlepszy-system-CLEAN-TWIST-wszech-czas%C3%B3w%3A/p/52050 , gotuj więcej i zamrażaj, to dobry sposób na to żeby zaoszczędzić czas a mieć coś dobrego i ciepłego zawsze na obiad. Sprzątaj dopiero jak dzieci pójdą spać, ale nie mówię tu o dokładnym sprzątaniu, a jedynie o wrzuceniu zabawek do pojemników i ogarnięciu kuchni ewentualnie zapełnieniu pralki na jutrzejszy dzień. Takie rzeczy bardzo ułatwiają życie, a przede wszystkim wyluzuj z porządkami, masz być wypoczęta ;)

Gość gość
Ja ci dam radę z innej beczki, autorko: zadbaj o organizację domu, to będzie się łatwiej sprzątać. Każda rzecz powinna mieć swoje miejsce, jak najmniej bibelotow, minimum kosmetyków w łazience. W zawalonym mieszkaniu możesz sprzątać pół dnia, i ciągle mieć bałagan.

Gość gość
Moja mama jak bylam jeszcze na macierzynskim dala mi kilka dobrych rad, bo ja z tych perfekcyjnych. Przede wszystkim nie jedno generalne dlugie sprzatanie w tygodniu, tylko co mozesz to sprzatnij i co trzeba tak naprawde. Naucz dzieci wieczorem sprzatania zabawek do jakiegos tam pudla cze cos. Obiady szybkie w tygodniu gotuje - czesto jednogarnkowe lub na parze, podszykowuje wieczorem na nastepny dzien. Nie prasuje duzo, jesli juz naprawde musze to tak. Mam suszarke do ubran. Mam tez raz w tyg pania do sprzatania - naprawde super inwestycja, nie latam na scierze w weekend. Maz tez gotuje od czasu do czasu. Zawsze on kapie dzieci, ja czytam i klade spac. I dla mnie bardzo wazne - kuchnia ogarnieta wieczorem, bo rano sie lepiej zaczyna dzien od wejscia do czystej kuchni. Zmywarke zawsze rozpakowuje przed pojsciem spac.

Gość gość
Dziękuję za dobre rady :)

Gość gość
a ja mam jedno dziecko i żadnego więcej jak mam tak zapieprzać jak wy

Gość gość
Obiad gotuje na dwa-trzy dni zeby potem tylko odgrzac. Zakupy prosto po pracy przed odebraniem dziecka z przedszkola (samej o wiele szybciej sie schodzi). Na codzien zabawki tylko zgarniam w jeden kąt, wieksze sprzatanie raz na tydzien. A w lato popoludnia caly czas na podworku :)

Gość gość
22.19- a mama ci nie daje obiadu jak corke odbierasz?