Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Pomóżcie proszę z ciastem francuskim

Polecane posty

Gość gość

Przyznam, że nie mam doświadczenia w kuchni, a muszę zorganizować spotkanie rodzinne. Chciałam zrobić pierożki z ciasta francuskiego z farszem pieczarkowym. Moje pytanie: czy mogę przygotować je rano, wstawić do lodówki i upiec dopiero wieczorem przy gościach? Czy ciasto nie nawilgnie przez ten czas i będzie równie smaczne? A może przygotować dzień lub dwa wcześniej i gotowe zamrozić? Czy wtedy przed pieczeniem je rozmrażać? Drugie pytanie: znalazłam przepis szynki w galarecie z serkiem Almette z ziołami, posypane suszonymi pomidorami. Jak wam się to widzi, czy będzie smaczne, a może dodać suszone pomidory i dopiero zawinąć w szynkę? Pomóżcie mi proszę i nie śmiejcie się za głośno, dzięki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
A nie lepiej kupic gotowe ciasto? Wiem ile jest roboty z ciastem francuskim i w zyciu bym sie za nie nie wziela skoro takie same noge kupić w sklepie za grosze a tu musisz kupic wszystkie składniki to jeszcze stać i walkowac godzinę o nie never. A ten przepis z pomidorami i serkiem to musle ze ok tylko nie każdy lubi pomidory suszone ale ja na przykład uwielbiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Chyba źle napisałam. Miałam na myśli, czy w gotowe (kupione) ciasto mogę włożyć farsz i na ok 7 godzin włożyć do lodówki, tak aby wieczorem tylko upiec. Już nie bawić się w zawijanie farszu. Ewentualnie, czy można gotowe pierożki z farszem zamrozić, jeśli tak, to czy przed pieczeniem rozmrażać?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Może zarówno nałożyc jak i zamrozić :) Tylko mocno odciśnij farsz aby ciasto nie nabrało wody.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
mozesz

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
A ja ze swojego doświadczenia odpowiem ze to zależy jak mokry będzie farsz do pierogów. Druga sprawa ze przed pieczeniem dobrze ciasto ogrzać do temp pokojowej bo się kurczy. Co do drugiego to już kwestia co kto lubi.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×