Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pracownik87

Należy mi się ODPRAWA ??? Szef chyba mnie zwolni.

Polecane posty

Gość pracownik87

Coś mi się wydaje, że szef może mnie zwolnic. Co roku pod koniec lutego daje wypowiedzenia. Pracuję w firmie ponad 6 lat ale umowę na czas nieokreślony mam 4 i pół roku. Czy należy mi się odprawa ?

Gość pracownik87
Obeznany ktoś ? W firmie pracuje obecnie 5-6 osób. Co roku mniej.

Gość gość
odprawa? ??? w umowie masz ores wypowiedzenia i finito.

Gość pracownik87
Okres wypowiedzenia 3 m-ce tak ? Jeśli mam zaległy urlop z całego roku 2016 do odebrania to może mi szef robic problemy ? Czy mogę go wykorzystac kiedy będę chciał ?

Gość gość
możesz wziąć urlop, możesz wziąć za niego ekwiwalent pieniężny.

Gość pracownik87
Ok ale to ode mnie zależy czy chcę urlop czy pieniądze ? Jak przeliczyc dni na pieniądze ? Do ręki zarabiam więcej niż mam na papierze. Liczyc od papieru ? Dla przykładu : na papierze minimalne a więc 1680 zł a do ręki mam 2000. To dzięki nadgodzinom.

Gość gość
dostaniesz tyle ile masz na umowie. jeśli nie wybierzesz urlopu szef będzie ci musiał za niego zapłacić.

Gość pracownik87
A więc to ode mnie zależy co wolę : urlop czy pieniądze ? Na pewno nie zgodzę się na pieniądze bo straciłbym na tym. A więc luz. A gdybym sam złożył wypowiedzenie 3 -miesięczne to tak samo wtedy jest ?

Gość gość
tak samo. urlop ci przysługuje i masz go wykorzystać :) albo za Twoją zgodą dostać za niego kasę.

Gość gość
To już nie chcesz wyżebrać skrócenia okresu wypowiedzenia do 1 m-ca i na drugi dzień zażądać całego urlopu :P ?

Gość pracownik87
Oooo pamiętasz mnie ??? ;)

Gość pracownik87
Jak już tu jesteś to zostańmy tu jeszcze na chwilę. Powiem Ci tak. Może i bym chciał skrócic okres wypowiedzenia na 1 m-c ale nie wiem jak to w końcu jest. Dostałbym urlop na cały ten m-c czy nie ?

Gość pracownik87
No i skoro mam urlop za cały rok 2016 to do kiedy powinienem go wykorzystac w tym roku ? Do września czy do marca ? Kiedyś było do września chyba. Ja planuję się zwolnic tak gdzieś w maju. Wtedy przepracowałbym cały czerwiec i połowę lipca a drugą połowę lipca i cały sierpień urlop wziąłbym. Ale bym odwalił wtedy ;) Inni na urlopy by nie poszli. Chamy :D

Gość gość
zawsze możesz isć najpierw na L4 :)

Gość pracownik87
Ale kiedy te l4 zrobic ? Poza tym słyszałem że ścigają i 5000 się buli wtedy jak lekarz kiepski. Poza tym ja jestem młody, mam 30 lat. Dodatkowo znając szefa i jego mściwośc to może mi narobic problemów. On już ledwo trzyma cały ten burdel. Urlopów nie chce dawac bo mało osób zostało.

Gość gość
Ty nadal nie rozumiesz, że urlop wypoczynkowy, to coś ustalanego w planie urlopów na CAŁY ROK. Jeżeli tego nie ustalisz, to pracodawca ma prawo odmówić ci urlopu. To, że jesteś w okresie wypowiedzenia komplikuje sprawę, ale nie gwarantuje ci dostania urlopu w naturze.

Gość gość
L4 na depresję, nikt ci nie udowodni że jej nie masz :)

Gość gość
Teraz US kontroluje wszystkie dłuższe L4. Znajomą wezwali na komisję już po 2 tygodniach chorobowego. Do zgłoszonego miejsca przebywania mogą przyjść w każdej chwili.

Gość pracownik87
A kto mi wypisze L4 na depresję ? ;) Chyba chcesz pożartowac co ? :P

Gość gość
gość dziś Psychiatra szybciej wypisze mu skierowanie do wariatkowa, od długiego L4.

Gość gość
jak to kto , psychiatra, psycholog, internsta. L4 nie jest leżące, wiec nie musisz siedzieć w domu.

Gość pracownik87
Rozumiem, że urlopy powinny byc planowane ale u nas ciężko o urlopy. Szef nie chciał dawac. Teraz na początku roku też powiedział, że nie ma urlopów bo musi najpierw kogoś przyjąc aby ktoś mógł pójśc na urlop. Znając życie dopiero w wakacje na lipiec i sierpień puści każdego na tydzień , może 2. A reszta urlopu ?

Gość gość
A jak będzie dobrze udawał, to od razu wezwie karetkę :D. Znam taki przypadek z rzeczywistości :D.

Gość gość
gość dziś Znaszli ten kraj, gdzie tak chętnie L4 piszą :P ? x Na depresję musiałby mieć papiery z wcześniejszego leczenia. W przypadku nagłym tylko szpital.

Gość gość
Jeżeli pracodawca łamie artykuł 161 i 168 Kodeksu pracy - czyli odmawia podwładnemu dwutygodniowego urlopu wypoczynkowego w danym roku lub do 30 września następnego roku kalendarzowego - albo bezpodstawnie obniża wymiar dni wolnych, popełnia wykroczenie i naraża się tym samym na karę grzywny od 1 tys. zł do 30 tys. zł (art. 282 § 1 pkt 2 K.p.). Jednak nawet w przypadku, gdy pracodawca łamie prawo, nie uprawnia to pracownika do samowolnego wykorzystania urlopu wypoczynkowego. Jedyne, co może więc zrobić, to zgłosić problem naruszenia do Państwowej Inspekcji Pracy. ale UWAGA: Po pierwsze, decyzja o udzieleniu pracownikowi urlopu wypoczynkowego w okresie wypowiedzenia należy do pracodawcy. Pracodawca może udzielić pracownikowi urlopu wypoczynkowego w okresie wypowiedzenia, ale nie ma takiego obowiązku (E. Chmielek –Łubińska Kodeks pracy. Komentarz, pod red. L. Florka, Warszawa 2005, str. 942). Równie dobrze może podjąć decyzję o wypłacie pracownikowi ekwiwalentu pieniężnego za niewykorzystany urlop wypoczynkowy. Wybór pomiędzy udzieleniem urlopu w naturze w okresie wypowiedzenia a wypłatą ekwiwalentu nie wymaga uzgodnienia z pracownikiem. Decyzja pracodawcy w tym przedmiocie jest wiążąca dla pracownika, o ile nie zajdą okoliczności przewidziane w przepisie art. 165 kp, co oznacza, że pracownik nie może uchylić się od obowiązku wykorzystania urlopu (G. Orłowski Komentarz do Kodeksu pracy, pod red. K. Walczaka, Warszawa 2010, str. 597). W praktyce obrotu gospodarczego, pracodawca z reguły jest bardziej skłonny udzielić urlopu wypoczynkowego w naturze niż wypłacić ekwiwalent pieniężny, gdyż świadczenie przez pracownika pracy w okresie wypowiedzenia nie jest konieczne, a niekiedy wręcz niewskazane (K. Rączka Kodeks pracy. Komentarz, pod red. Z. Salwy, Warszawa 2007, str. 614).

Gość pracownik87
Przestańcie z tą depresją już.

Gość gość
Cały czas piszesz o przekrętach szefa. Akceptujecie taką sytuację, więc robi to co robi. W sytuacji konfliktu, twoi koledzy z pracy zawsze staną po stronie szefa. ja ci tylko przedstawiam przepisy i uprawnienia.

Gość gość
gość dziś Dobrze, że mu to napisałaś, bo ostatnio jakiś IDIOTA, wmawiał mu, że wystarczy, by rzucił w szefa podaniem o urlop i niczym więcej przejmować się nie musi :D. Potem ten sam idiota wyzywał nas od tchórzy, bo przecież prawo pracy dotyczy tylko pracodawcy, a nie pracownika :P.

Gość pracownik87
a więc jestem trochę w kropce :( Wolałbym urlop bo pieniądze byłyby słabe :(