Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

zwolnienie lekarskie na umowe zlecenie

Polecane posty

Gość gość

Witam. Czy pracujac na umowe zlecenie obowiazuje mnie zwolniwnie lekarskie czy pracodawca moze mi odmowic przyjecia zwolnienia ?

Gość gość
Sensem wykonania umowy-zlecenia jest wykonywanie pracy. Oficjalnie możesz na czas swojej nieobecności przysłać zastępstwo. W praktyce szef da ci na okres zwolnienia BEZPŁATNY urlop. Wynagrodzenie za tan czas możesz otrzymać tylko z ZUS, pod warunkiem opłacania DOBROWOLNEJ składki na ubezp. chorobowe. Na zdrowy rozum, to twojego szefa twoje zwolnienie do niczego nie zobowiązuje.

Gość gość
Czyli np lekarz wypisze mi zwolnienie i skierowanie do szpitala , zaniose ja szefowi, a on moze mi kazac przyjsc do pracy?

Gość gość
Czyli pracujacy na umowe zlecenie nie ma kompletnie zadnych praw tylko obowiazki tak ? Nie moze zachorowac ani nic?

Gość gość
gość dziś Podpisałaś UMOWĘ, więc powinnaś znać swoje prawa. Nie jestem pewien, ale chyba zlecenie nawet wygasa w przypadku dłuższej choroby.

Gość gość
Czyli nie masz zadnych praw

Gość gość
Zlecenie to umowa cywilna, taka sama jak zlecenie komuś wykafelkowania łazienki. W przypadku kafelkowania jest to umowa o dzieło i zawiera klauzulę o odpowiedzialności finansowej wykonującego roboty, za niedotrzymanie terminów. Ty przynajmniej nie musisz zapłacić odszkodowania za swoją chorobę :P.