Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Co to za śmiechowy zwrot być za kimś

Polecane posty

Gość gość

"Teściowa nie jest za wnukami", "córka jest za bratem" - skąd piszecie? Ciężko mi sobie wyobrazić osobę po porządnej szkole średniej, która używa takich zwrotów.

Gość gość
Skąd są? Ze wsi. To jest regionalizm wiejski, który w oficjalnej polszczyźnie jest uznawany za błąd kardynalny.

Gość gość
Czesc na pewno z Podkarpacia. Mam tam rodzine i tak wlasnie mowia

Gość gość
Moja babcia pochodzi z Lubelszczyzny i też tak mówi.

Gość gość
Regionalizm to regionalizm a błąd to błąd.

Gość gość
to wsioki bez szkoły są tacy mają problemy również z deklinacją i mówią na przykład "powiedziałam dla kogoś" zamiast "powiedziałam komuś" itp.

Gość gość
Albo na dworzu zamiast na dworze. Tak mnie to wkurza...

Gość gość
U mnie w Wielkopolsce też się tak mówi. Mnie bardziej wkurza gdy ktoś mówi : założyłam bluzkę na krótki rękaw, zamiast z krótkim rękawem lub założyłam dziecku body na długi rękaw,zamiast z długim rękawem itp:O

Gość gość
Oglądałam odcinki "Ballady o lekkim zabarwieniu erotycznym" i tam bezrobotna mamusia 2-latki odwiedzająca męża w więzieniu mówiła właśnie, że "córka jest za tobą bardzo". Strasznie mi się ten zwrot kojarzy z patologią.

Gość gość
Na Podkarpaciu mówią "na pole" i "zaspałem" a nie zasnąłem i są wielce zdziwieni, że w innych częściach Polski tak się nie mówi. Ogólnie współczuję każdemu kto się tam urodził i wychował, bo straszne zacofanie mentalne tam panuje.

Gość gość
Mniej rażący zwrot niż określenie "śmiechowy".

nie bardzo rozumiem. to jestem "za Pisem" bo popieram pis, to też jest błąd. wątpliwości mam po tym temacie mimo żem native

Gość gość
Ja mówię zaspałam jak zaśpię do pracy :P

Gość gość
20.08 no i prawidłowo. Na Podkarpaciu mówią "Zaspałem wczoraj o 23.00". Mój narzeczony pochodzi z tamtych stron i szlag mnie trafia jak to słyszę, ale już tego nie zmienię. Ma też w zwyczaju nie odmieniać pewnych słów przez przypadki, a to inteligentny facet i skończył wymagającą uczelnię. W jego stronach tak się mówiło i już.

Gość gość
podobnym bledem czy tam regionalizmem wywodzacym sie z lubelszczyzny bodajze jest "sluchać się mamusi" itd. "sluchać się". tak nie powinno sie mowic. no i "heheszki", "bekowy" - to mnie razi

Gość gość
Co to za śmiechowy???? Co to za zwrot? Ze wsi chyba

Gość gość
Przyganial kociol garnkowi, autorko :-D

Gość gość
a ja nie znoszę jak ktoś mowi 'ubrać' np. buty czy sukienkę

Gość gość
No dalas doopy autorko z tym smiechowym zwrotem. Popisalas sie.

Gość gość
Ja kiedys czytalam jak jedna tutaj na kafe pisala ze jej synek zaciagnal wode na basenie

Gość gość
A ja nie znoszę, gdy ktoś mówi "smiechowy". Gimbusiarski zwrot.

Nie wiem jak u was, ale ja szału dostaję gdy słyszę dodawaną literę "k" do słowa "tędy"/"tamtędy". Mój chłopak ma rodziców, którzy pochodzą z miejscowości oddalonej o 5 km od mojej więc niby wymowa powinna być taka sama. Ale nie. On od nich przechwycił i czasem mu się zdarzy powiedzieć: "tędyK" czy "tamtędyK". Ku*wica mnie zawsze łapie jak to usłyszę. Z takim wsiurstwem mi się kojarzy. ;/

Gość gość
Autorko, śmiechowy? zamieniłabym na śmieszny... Znasz takie powiedzenie: Uczył Marcin Marcina, a sam głupi jak .... Regionalizmy będą zawsze, ale aż tak ucha prawdziwego Warszawiaka nie kalają, bo i on z 90% ze wsi się wywodzi. Bardziej dbałabym o pisownię, aby miej byków w jednym wyrazie było.

Gość gość
Dlatego pisałam - regionalizmy nie są tożsame z błędami. Ja sama się przy wymowie bardziej irytuje np. takie małopolskie "czeba czeciego pojechać co Czebnicy" :P Ale nie jestem aż tak głupia by uważać, że wszyscy powinni mówić jak na ziemiach odzyskanych (tam jest najczystsza polszczyzna - łatwo się domyślić czemu).

Gość gość
czekam za mamusia poznaniaki tak mowia co znacy czekac na mamusie Ona jest za tata-to znaczy ze podobna do taty, zakluczyc mieszkanie Podlasie to znow swiowy mego dla mamy mowi zamiast mamie/ Rzeszow-naj sam wpierw, napozety serek ]blyska sie kazdy mysli z emowi prawidlowo

Gość gość
najlepsze jest-ja nie umie ja nie rozumie mowienie o sobie w 3 osobie porazka

Gość gość
najlepsze jest-ja nie umie ja nie rozumie mowienie o sobie w 3 osobie porazka vvvvvvvvvvvvvvvvv I to jest mówienie w 3 osobie????? Toż to wyraźnie w pierwszej. Ja nie umię, ja nie rozumię. Wszystko ok,

Gość gość
ja nie umie ??to poprawnie? Ona On nie umie ja nie wie???hahahah czemu tak nie mowisz?

Gość gość
Miodek o tym gadal ,z e njagorszyz bledow to wlasnie jak ktos mowi o sobie ja nie umie. ja nie rozumie/nierozumi jescze mowia czasem:)-3 odoba licz. pojed.