Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Co to za śmiechowy zwrot być za kimś

Polecane posty

Gość gość
gosc z 23.13 i widzisz duzo jest takich typow co tam sie wyrazaja i nic w tym zlego nie widza

Gość gość
"Prof. Jan Miodek: Proszę Pani, gdybym miał wskazać najbardziej irytujący mnie błąd koniugacyjny czyli odnoszący się do odmiany czasowników, to na pierwszym miejscu wymieniam konstrukcje, które się zdarzają coraz większej liczbie osób w Polsce, z doktoratami, z habilitacjami – ja tego nie rozumie, ja już umie to zrobić. Na miły Bóg! W trzeciej osobie liczby pojedynczej: on rozumie, on nie rozumie, on umie, on nie umie tego zrobić. Chociaż nienawidzę imperatywu zamknij się – to jest dla mnie gorsze czy prawie tak samo chamskie i niekulturalne jak nie fanzol śląskie ( ale już wolę śląskie nie fanzol, niż zamknij się, bo w tym przynajmniej jest takie brzmienie, że nic tam właściwie wulgarnego nie ma, a jak już słyszę zamknij się, robi mi się niedobrze ), to tutaj do wszystkich rodaków, z raciborzanami na czele apelowałbym żeby zamknęli buzie. Kiedy mówią o sobie, żeby nie mówili ja nie umie tego zrobić, ja tego nie rozumie, tylko właśnie po tym -e musi być zamknięcie buzi i dwuwargowe -m: ja umiem, ja nie umiem, ja rozumiem, ja nie rozumiem – to będzie konstrukcja zgodna z normą. Powtórzę żartobliwie: chociaż nie znoszę zamknij się, to tutaj gorąco o zamknięcie ust apeluję, kiedy się w pierwszej osobie liczby pojedynczej tworzy konstrukcje od umieć i rozumieć." Autor: profesor Miodek http://raciborz.com.pl/2009/06/10/prof-jan-miodek-o-formie-ja-umie-rozumie-xxiv.html

Gość gość
Tez tak mowimy. Wielkopolska. I wisi mi to

Gość gość
Ale macie nudne życie, że was takie pierdoly interesują. Jestem z Podkarpacia yeah

Gość gość
Ogladalam kilka sezonow chlopakow do wziecia- tam dopiero piekna polszczyzna mowia:) nie wspominajac ze logopeda i przednie zeby przydaly by sie

Gość gość
Mięsień śmiechowy (łac. musculus risorius) jest zaliczany do mięśni wyrazowych twarzy. W swym rozwoju oddziela się on od mięśnia obniżającego kąt ust. Ma on swój początek na powięzi przyuszniczej i żwaczowej, skąd biegnie poprzecznie kierując się do kąta ust, gdzie kończy się w węźle mięśniowym kąta ust. Pociąga on kąt ust w kierunku poprzecznym, tworząc tzw. dołek śmiechowy. Natomiast wraz z mięśniem jarzmowym większym wywołuje na twarzy uśmiech. Mięsień leży powierzchownie tuż pod skórą na powięzi przyuszniczej i na mięśniu policzkowym. Unerwiony przez nerw twarzowy.

Gość gość
gość wczoraj Tu autorka. Nie chodziło mi o słowo "śmieszny", tylko celowo "śmiechowy", aby podkreślić moje zadziwenie tym tworem językowym. Mam pełną świadomość, że słowa "śmiechowy" nie ma w słowniku poprawnej polszczyzny :) Odpowiadając jeszcze brokeninside: "Być za PiSem" = popierać PiS. To użycie rozumiem. Ale czy w takim razie w moich przykładach osoba popiera lub nie popiera/głosuje lub nie głosuje członka rodziny?? Czy to właśnie mają na myśli osoby używające tego zwrotu?

Gość gość
Wychowałam się na Podkarpaciu i nigdy nie słyszałam, żeby ktoś używał zwrotu "za kimś ", to samo z "zaspałem" jako zasnąłem, to w ogóle pierwsze słyszę. A "na pole" owszem się chodzi, co mnie w dzieciństwie bardzo smieszylo, ale i tak "na dworzu" bije to na głowę

Gość gość
A nie przyszło wam do głowy, że to "być za kimś", może być współczesnym, aczkolwiek lekko przekształconym w znaczeniu "za pan brat"? Za pan brat - być z kimś w komitywie, super kumple. Być za kimś- popierać go we wszystkim, uwielbiać. Jak widać leży to obok siebie dosyć blisko. Autorko z tym śmiechowym to pojechałaś ha ha. x Odniosę się do wypowiedzi prof. Miodka, bo aż mi szczęka opadła. Taki językoznawca, a taki byk strzelił. Sorry, ale śląskie "nie fanzol" nie oznacza zamknij się, tylko nie opowiadaj głupot, a to jest ogromna różnica. Śląskie zamknij się to : zawrzyj się.

Gość gość
gość wczoraj najlepsze jest-ja nie umie ja nie rozumie mowienie o sobie w 3 osobie porazka vvvvvvvvvvvvvvvvv I to jest mówienie w 3 osobie????? Toż to wyraźnie w pierwszej. Ja nie umię, ja nie rozumię. Wszystko ok, XXXXXXXXXXXXXXXXX O matko...skończ juz się dziewczyno ośmieszać. Nie pomagaj dziecku w j. polskim, proszę.

Gość gość
gość dziś To się daje autorko takie coś w cudzysłów. Aha, czyli jak ktoś jest za pisem, to rozumiesz zwrot, a jak ktoś jest za bratem, za mężem, żoną, matką, to już jest dla ciebie niezrozumiałe. A przecież najpierw było być za kimś, a dopiero potem być za partią. Tak do twojej wiadomości ten zwrot istnieje od baardzo wielu lat i to w całej Polsce. Poza tym, ten zwrot jest chyba mniejszym błędem językowym niż używanie przeczenia "bynajmniej" w sensie przynajmniej, lub używanie słowa "zapytanie" w sensie pytanie. Pytanie jest pytaniem, a zapytanie jest pytaniem urzędowym, którego nie powinno się używać jako zwykłe pytanie. To, że chcemy kogoś o coś zapytać, nie oznacza iż chcemy zadać zapytanie

Gość gość
Jaaasne, autorko. Uzywasz niepoprawnych slow by mowic o innych bledach jezykowych. Celowo. :D Zenada.

Gość gość
umie rozumie?? ta moiwcie jesli mowicie o sobie?

Gość gość
Jena laska z chlopakow spiewala - twym dotyKEM, narkotyKEM a Bandziorek bojal sie dentysty

Gość gość
2017.02.09 Jeśli mogę ci radzić to wiej od niego gdzie pieprz rośnie.Wykształcenie to nie wszystko moja droga,zobaczysz jak się geny odezwą:D to dopiero poczujesz"pełnię szczęscia i miłości" Mam takiego gada w rodzinie płci żeńskiej:) to jest menda z Podkarpacia.

Gość gość
Ja nie umie, nie rozumie... Jak można tak mówić? Pracowałam dwa lata temu w poważnej firmie, w biurze w rozliczeniach i tam pani na poważnym stanowisku tak mówiła. Codziennie przez telefon kilkadziesiąt razy rozumie rozumie. Haha

Gość gość
Ale z was kretyni, czym innym jest blad językowy, a czym innym gwara... Gwara, prawidłowo uzywana jest ok, i tylko przygłup się może z tego smiac... w komunie wprawdzie zwalczano regionalizmy, i może to stąd się ludzie czasem smieja... W Poznaniu często słyszałam zwrot, ze jest się za kims, w znaczeniu, że się popiera daną osobe... Za to nie wiem skąd się wziął zwrot który czasem słysze, a mnie nieraz wkurza "cos jest na rzeczy?"