Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Cukrzyca ciążowa uk

Polecane posty

Gość gość

Czy któraś z mam nie miała robionego testu z glukoza a pozniej wyszła jej cukrzyca ciążowa? W moim mieście wysyłają tylko otyłe lub takie które miały poprzednio lub ktoś z rodziny ma.

Gość gość
Cukrzyca ciążowa to poważna sprawa. Miałam dwa razy, jedną ciążę straciłam (trafiłam na diabetologa idiotę, ale nie wiem czy przez to straciłam dziecko, potwornie chudłam, a nie chciano mi przepisać insuliny), druga to poród przedwczesny, zastrzyki z insuliny, bardzo rygorystyczna dieta. Konsekwencje nieświadomości mogą być bardzo poważne. Nie wiem jak jest w UK, ale stanęłabym na rzęsach by mieć to badanie zrobione między 24 a 26 tc.

Gość gość
No właśnie w UK nie robią od tak sobie tylko przy tych okolicznosciach co wymienilam i nawet nie ma gdzie zrobić na własną rękę. Tu robią między 24-28 tyg.ja zaraz zaczynam 28 tydz. i dopiero za kilka dni mam położna.

Gość gość
Ja jestem bardzo szczupła, a cukrzyca mnie nie ominęła. Bycie grubym to żaden wyznacznik. Nie wiem jak jest w UK. Nie możesz iść do jakiegoś polskiego lekarza w UK? Może oni to inaczej potraktują. Miałaś robiony zwykły poziom glukozy na czczo? Z cukrzycą bywa tak, że dziś jej nie ma, ale to się może zmienić z tygodnia na tydzień (coś o tym wiem), nawet po tym 28tc.

Gość gość
Na lot do Polski i badanie wykonane tu już raczej za późno, niestety. Na tym etapie ciąży nie ryzykowałabym podróży. Poszukaj polskiego lekarza w UK.

Gość gość
No u mnie w mieście nie ma polskich lekarzy. Wiec jak położna mnie nie wyśle na glukoze do szpitala to nie mam na co liczyć. Tak jak i nie robią badań np. na toksoplazmoze:/ w poprzedniej ciąży się tym nie martwilam ale w tej jakoś bardziej, zwłaszcza ze mojej koleżance wyszla (ma nadwage wiec ja wyslali) cukrzyca ciazowa chociaż ona czuje się całkiem normalnie. Tak się zastanawiam czy jakbym sprawdziła cukier u niej glikometrem to czy by mi wyszło jakby było coś nie tak?

Gość gość
Glukometry są orientacyjne, z doświadczenia wiem, że najczęściej zawyżają wynik. Ważne jest to co w laboratorium. Radzę w takim razie, na wszelki wypadek, nie jeść słodyczy, zrezygnować z białego chleba, fastfoodów, jeść regularne posiłki skomponowane z produktów o niskim indeksie glikemicznym (to po prostu zdrowa dieta. Wiem, że może być ciężko, ale wyjdzie ci na dobre. Nie jedz rzeczy puszkowanych gotowców, białego makaronu, rzeczy rozgotowanych, białego ryżu, jedz dużo zielonych warzyw, żytni chleb, nie panieruj, najlepiej nie smaż tylko jedz mięso białe gotowane lub na parze. To może być początkowo szok dla organizmu, ale dostarczysz dziecku to co najlepsze. Tabele z indeksem glikemicznym i przykładowe diety masz na necie.

Gość gość
Jak masz cukier na czczo regularnie powyżej 100 to znaczy, że coś może być nie halo. Przy zdiagnozowanej cukrzycy kazano mi trzymać się, nie przekraczać 90 na czczo i 120 godzinę po posiłku. Przy czym jak robiłam wynik w laboratorium to z glukometru na czczo miałam 90, a z żyły w tym samym czasie 79 więc widzisz jakie to mogą być różnice.

Gość gość
Jak pójdę do położnej to zapytam czy by mnie wysłała a jeśli nie to jak piszesz będę stosować się do diety w razie czego. Dziękuję za poradę.

Gość gość
Nie wiadomo czy ty masz cukrzycę, więc nie musisz być tak restrykcyjna z cukrami, ale jedz zdrowo i regularnie, mniejsze posiłki, ale częściej.

Gość gość
I nie sugeruj się zbytnio tym moim 90 i 120, bo to normy obowiązujące cukrzycową mamę, którą ty wcale być nie musisz. Jedz zdrowo, ale nie przesadzaj. Jak zrezygnujesz ze słodyczy to, czy masz cukrzycę czy nie, na dobre ci wyjdzie.

Gość gość
A wynik 180 po 1 godzinie i 120 po dwóch, po wypiciu 75 g glukozy to zły wynik?

Gość malinoowka
Ja mieszkam w UK. Jak bylam w pierwszej ciazy (3 lata temu) to sama powiedzialam poloznej ze Polska to kraj "ryzyka" z duzym odsetkiem cukrzycy, do tego naklamalam ze mam w rodzinie przypadki cukrzycy i mnie wyslali do szpitala na badanie :) Teraz przy drugiej ciazy (urodzilam 2 tyg temu) juz dalam sobie spokoj z klamaniem i mnie nie wyslali. Ale rzeczywiscie jest tak ze wysylaja na badanie albo otylych albo jesli urodzilas juz jakies dziecko z waga powyzej 4.5kg. Autorko- czasem musisz troche podkolorowac rzeczywistosc zeby sie tu o cos doprosic :) Powodzenia!

Gość gość
Po godzinie od obciążenia glukozą powinno być mniej niż 180, a po dwóch mniej niż 140 (stare normy obowiązujące ciężarne jeszcze jakieś 2 lata temu) czy 156 (nowe normy PTD o których wielu lekarzy nie wie lub się trzyma starego 140.

Gość gość
Aby stwierdzić cukrzycę ciążową wystarczy, że jeden z trzech wyników jest nieprawidłowy (na czczo, po 1h lub po 2 h)

Gość gość
19:08 właśnie wiem dlatego zawsze jak syn chory to trochę koloryzuje bo inaczej wszystko bagatelizuja. A jak byłam w Polsce w 20 tyg. to poszłam sobie zrobić badanie na toksoplazmoze, najgorsze ze w zasadzie oprócz objawów typu częste sikanie czy wzmożone pragnienie albo zmęczenie to tez zwykle objawy ciąży wiec ciężko rozpoznać ze coś nie tak bez badania na glukoze

Gość gość
19.53, 19.56 dzięki za odp. czyli u mnie jest chyba ok (to ja pisałam 180/120)

Gość Gosc

Kup sobie glukometr i badaj sie jezeli naprawde masz stracha . ja mam cukrzyce ciazowa i powiem ze nie jest latwo czasami jest wysoki wynik czasami jestem z wyniku zadowolona . jednak jak zobacze wyzszy niz powinien byc to troche sie zalamuje i mysle o dzidziusiu aktualnie jestem w 31 tyg ciazy