Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Dziecko za szybko rośnie. Skrzywienie kręgosłupa u niemowlaka?

Polecane posty

Gość gość

Witam. Byłam dzisiaj u lekarza z moim 8 miesięcznym synkiem. Poszłam tam bo synek od kilku dni przeraźliwie płakał i prawie nie spał mimo że chory nie jest. Nie było naszej Pani Doktor więc przyjął nas inny lekarz. Zmierzył małego i zważył,zbadał. Stwierdził,że mój synek za szybko rośnie i to może być przyczyną płaczu. Urodził się z wagą 2700 g i mierzył 50 cm. Obecnie waży 9780 g i mierzy 80 cm. Jest karmiony mm + stałe pokarmy. Lekarz stwierdził,że tak szybki wzrot może prowadzić do skrzywienia kręgosłupa a synek płacze bo po prostu zbyt szybki wzrost powoduje ból mięśni,kości,rozciąganie się skóry. Czy któraś z Was miała taki przypadek?

Gość gość
Może zwróć się do neurologa dziecięcego, oceni dziecko pod różnym kątem...

Gość gość
Tak szybki wzrost może być przyczyną i bólu i płaczu. Jednak warto sprawdzić dlaczego tak się dzieje. Może to tylko taki urok dziecka ,może dieta . Ale ja bym go przebadała dla spokoju i im wcześniej się wykryje ze coś nie tak tym lepiej. Podstawa to badania krwi,moczu. I koniecznie konsultacja u neurologa,ortopedy i reumatologa dziecięcego.

Gość gość
teraz dzieci w ogole za szybka rosna , a juz taki niemowlak to troche strach , lepiej idz do jakiegos drugiego lekarza. Przy szybkim wzroście największy ból to ból kości.

Gość gość
Długi jest i gruby. Moje dziecko ma rok miało 9,5kg to ile twój będzie miał?12,13? Pasiesz to dziecko. Może go brzuszek boli bo tyle jedzenia w niego wpychasz?

Gość gość
Nie tucz go tak.

Gość gość
Waga w stosunku do wzrostu jest prawidłowy. Martwilabym się wzrostem dziecka, w ciągu pierwszego roku powinien urosnac ok. 25 cm, a ten chłopczyk w ciągu 8 mies urósł już 30 cm. Powinnaś udać się do dobrego pediatry, który skieruje Cie do odpowiednich specjalistów.

Gość gość
80cm i niecałe 10kg to nie jest dużo. Moj ma 14 miesięcy 82cm i 11,5kg i nie jest absolutnie gruby. Ale tempo wzrostu rzeczywiście duże. Trzeba tez wziac pod uwagę granicę błędu w mierzeniu. Każdy lekarz/pielegniarka troche inaczej mierzą. Moje dziecko po urodzeniu miało 53cm a w innym szpitalu 4 dni pozniej juz niby 50cm.