Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

I wez tu zyj za najnizsza tylko dzis wydałam 500zł

Polecane posty

Gość gość

Zaczelam spisywac co kupuje. Wiem ze z tego mozna bylo by wyeliminowac ok 100zl. 15 zł klapki na basem 50 zł kurtka 15 apteka 8 rajstopy dla dziecka 10zł mieso na obiad 15zł spodniczka tiulowa dla córki 210zł oplata za zajecia dodatkowe w tym wycieczka w ferie 50zł po poludniu zakupy spozywcze 10 kawa w kawiarni 60zł buty 20zł wypozeyczenie stroju 15zł dfałam dziecku na bal- balony, jakies loterie fantowe 12.50zł paier do drukarki i 500zł nie ma.

Gość gość
No ale robiłaś zakupy ubraniowe, opłaty za wycieczki itp. Tego nie trzeba kupować codziennie. Są to raczej wydatki okresowe. Gdybyś wydała tyle na jedzenie i chemie to bym się zdziwiła ;)

Gość gość
no ja wiem ale jeszcze musze zrobic wszystkie oplaty i 1000zł nie ma. a gdybym miala do dyspozycji najnizsza razy 2. 2900zł - 500zł - 1000zł oplaty zostało by zaledwie 1400zł na zycie.Wegetowalabym.

Gość gość
Ja jestem zdania, że za najniższą powinni przede wszystkim żyć posłowie i inni figuranc***aństwowi. A reszta - prowizja od osiągnięć. Ciekawie by było, bo wg mnie ta najniższa powinna w średnich miastach wynosić min. 2500 netto, w dużych ok. 4000.

Gość gość
To nie jest takie proste. Im więcej masz pieniędzy tym więcej wydajesz i wcale nie masz nic więcej...Ja miałam w życiu różne pensje, zaczynałam od szczątkowego etapu za 500, teraz mam 3000 i ...nie mam nic więcej, przepuszczam przez palce, np. kupię kawę za 12, wtesy robiłam w domu za grosze, ; wtedy potrafiłam się fajnie ubrać, teraz wciąż kupuję dużo ciuchów i wciąż nie mam co ubrać, bo mam np. 20 par jeansów...nikt z zewnątrz nie zauważy, kuoe kasy na to wydałam a i tak mam tylko jeansy...itp Takie marnowanie kasy... Moja mama potrafiła zrobić coś z niczego, ale fakt 30 lat temu było prościej, weź teraz sobie(co gorsze dziecku) wszystkiego odmawiaj :(

Gość gość
7:39 Coekawe czy ty też zasługujesz na swoją pensję... Dlaczego akurat politycy, to ułameczek, mnóstwo ludzi dostaje pieniądze za nic, zwłaszca teraz w dobie 500 plus. To jest chore umacniać taką patologię.

Gość Lukikkkug
Zarabiam 1700 zl, po oplaceniu rachunkow zostaje mi 1000 zl. Do tego tankowanie ( dojezdzam do pracy 30 km dziennie) kosztuje mnie ok 300-400 zl. A jak sie trafi miesiac gdzie trzeba zrobic przeglad, zaplacic OC, a nie daj Boze oddac auto do mechanika- to jest BIEDA!!!! W takim chorym kraju zyjemy.

Gość gość
Ale dlaczego w chorym kraju?

Gość gość
to prawda im wiecej mamy tym wiecej wydajemy. Zaczelismy zarabiac wiecej od 2014.i tak zostało. Kiedys bylo by nie dopomyslenia zebym 1 dnia wydała 500zł.Ja na cały miesiac miałam 1000zł.Na 2 dorosłych i jeszzce wtedy małe dziecko 3 latka.juz po opłatach. zaczelam spisywac sobie na co wydaje.juz po 1 dniu mozna bylo by wyeliminowac kwote 100zł.nie potrzebne wydatki.

Gość gość
a to nie chory kraj? w niemczech mojej koleżanki siostra pracuje samotna matka, ma troje dzieci, stać ją na wolnostojący dom, tzn opłacenie go, pracuje pielęgniarka na pol etatu i stać ją na WSZYSTKO. Ja z kolei z mężem tyramy na całe etaty, mamy razem koło 8 netto miesięcznie, jedno dziecko, w życiu bym się nie zdecydowała na kredyt na dom, woleliśmy kupić mieszkanie na kredyt-30 lat, dwa razy taniej

Gość gość
haha 8 tyś zł dochodu i ta pisze, że nie stać ją na dom. My się budujemy powoli bo powoli, ale bez kredytu, dochodu mamy 6 tyś z czego połowe odkładamy na budowę domu, która za rok się skończy. prawda jest taką ze sąludzie choćby zarabiali 15 tyś \miesięcznie to i tak by płakali, że to mało i ich nie stać.

Gość Lukikkkug
A ile tak naprawde ludzi pracuje za wiecej niz najnizsza krajowa?? Bo ja takich nie znam. A jak maja wiecej to musza z********ac po 12 h dziennie. Pracowalam przez lata na czarno za 1200 zl na caly etat. Pracy szukalam caly czas. Udalo mi sie zrobic 2 staze za 997 zl na m/c. Mimo, ze byli zadowoleni to nie bylo wolnych etatow. Teraz pracuje za 1700 zl i mi nie starcza na miesiac. Zaznaczam ze nie mam kredytu, nie place za mieszkanie.

Gość gość
10:32 Ja w swoim otoczeniu mam ludzi, którzy zarabiają powyżej średniej krajowej, są to zarobki rzędu 5-8 tysięcy miesięcznie. Tylko jedna osoba zarabia najniższa krajowa. A wiesz dlaczego zarabiają powyżej? Bo się kształcili, nie siedzieli na tyłku tylko podnosili kwalifikacje. I żadna z tych osób nie zaiwania po 12 godzin. Ja pracuje 6-8 godzin dziennie, zależy w jakim czasie się wyrobię, i zarabiam 6500 netto (zaczynałam od 3200 netto). Ale przez 2 lata robiłam szkolenia, kursy żeby podnieść kwalifikacje i zarabiać lepiej, zamiast marudzić.

Gość gość
a gdzie mieszkacie.?To tez w duzej mierzzy zalezy/Od tego czy mailes pomoc z e strony rodziców?Czy mogłes sobie pozwolic na studia dzienne.

Gość gość
dziś gdybym miała się budować gdzieś w koziej wólce to moze i by było mnie stać, tu gdzie mieszkam w centrum Polski są holendarne ceny za ziemie

Gość gość
dziś masz racje, żadne z moich ambitniejszych znajomych nie ma niskich pensji, to są ludzie na szeregowych stanowiskach zarabiający od 3000 nawet do 10000 netto w zalezności od kwalifikacji, jak mieszkacie gdzieś na zadupiach z marnym wykształceniem to nie dziwcie się że macie głodowe pensje, trzeba postawić wszystko na jedną kartę, wyjechać np do warszawy, dokształcić się, a za 10 lat będziecie żyć na poziomie

Gość gość
dziś dziś gdybym miała się budować gdzieś w koziej wólce to moze i by było mnie stać, tu gdzie mieszkam w centrum Polski są holendarne ceny za ziemie x Tak sobie tłumacz swoją niezaradność i niegospodarność. Każdy kto się buduje to według ciebie w "koziej wólce". Tak, tak masz racje jeśli takie myślenie ci pomaga żeby się dowartościować i poczuć się lepiej :P:P

Gość gość
kobieto zrozum ja mieszkam i pracuję w Warszawie, z dobrym dojazdem pod miastem atrakcyjne działki słono kosztują

Gość gość
Im masz więcej tym więcej wydajesz? Zależy kto. Ja mam 4x najniższą krajową plus mąż 2x i wydajemy tyle samo co jak nie pracowałam. Po prostu jesteśmy oszczędni, wiadomo poprawiła się sytuacja więc wyjedziemy sobie na wakacje lub coś dokupimy. Ale ubrania jak kupowałam w sieciówkach tak dalej kupuję.

Gość gość
Ja na swoją pensję nie narzekam, ale zastanawia mnie, czemu by godnie zarabiać, trzeba porzucić wszystko i przeprowadzić się do Warszawy? Nie wspomnę o tym, czemu wszyscy mają być świetnie wykształceni i na intratnych stanowiskach. Czy sprzątaczka lub sklepowa (równie potrzebne jak dyrektorzy) w Koziej Wólce, bez porzucania swoich stron, nie ma prawa zarabiać tyle, by nie martwić się czy zapłacić za jedzenie czy za mieszkanie? :O

Gość gość
dziś pisałam do tych co narzekają pechowiec.gif

Gość gość
Tak samo potrzebni sa pracownicy produkcji, sprzedawcy i sprzataczki jak i inne zawody. Nie oznacza to jednak ze przedstawiciele malo prestizowych zawodow nie zasluzyli na godne zycie i pensje. Zwlaszcza, ze to prawda, ze fizycznie narobia sie jak dziki reks, sa nadgodziny czesto by wyciagnac troche ponad ta najnizsza.I taki czlowiek jest gorszy, tak? Odezwaly sie wielce wyksztalcone i zarabiajace damencje, z pogarda wypowiadajace sie o innych na gorszych stanowiskach. Gdyby kazdy tak myslal, to w zakladach i sklepach nie byloby komu pracowac, a i Wy piekne wyksztalcone mialybyscoe nie lada konkurencje.

Gość gość
ok, chodziło mi o to po co wyjeżdzać za lepszym zyciem do "Hameryki" jak można poszukać w Polsce w większym mieście, że w Polsce też można żyć godnie za większe pieniądze i nie KAŻDY kto nie jest prezesem ma najniższą krajową

Gość gość
dziś kobieto zrozum ja mieszkam i pracuję w Warszawie, z dobrym dojazdem pod miastem atrakcyjne działki słono kosztują x ale też zarobki masz większe niż jak to określiłaś ludzie w "koziej wolce". Widzę, że tylko podśmiewać się i narzekać potrafisz. Widzisz ja w Warszawie nie mieszkam (w życiu bym nie chciała) a jestem szczęśliwa i nie narzekam że mam za mało i, że mnie nie stać.

Gość gość
10:54 Ja mieszkam w mniejszym miasteczku, do pracy dojeżdżam 30 km. Pomocy rodziców nie miałam nigdy, bo wychodzą z założenia, że po skończeniu szkoly średniej wypad. Radzilam sobie sama, studiowałam dziennie, a wieczorami i w weekendy pracowałam. Do wszystkiego doszłam sama, nikt nigdy nic mi nie dal.

Gość gość
dziś nawet nie będe tego komentować

Gość gość
a i ja nie narzekam, widzisz ja lubię dużo podrozować jeśli chcesz wiedzieć...w tym roku lecimy do Japonii...dlatego nie chce się wiązać dużymi kredytami..papa

Gość gość
i widzisz zarabiając nie jestemw w stanie odłożyć 700 tys min na działkę z domem pod Warszawą, zrozum to wreszcie dziecino, musiałabym się zadłużyć, a wolę podrozować i pokazywać dziecku świat

Gość gość
12.08 nie będziesz komentować, bo nie wiesz co napisać. Wystarczył jeden argument aby cię zgasiło. A na przyszłość nie podśmiewaj się z ludzi...Miłego dnia życzę. Pa.

Gość gość
komentarze są nad twoją wypowiedzią