Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Dlaczego psy są teraz takie drogie?

Polecane posty

Gość gość

Niedawno postanowiłam kupić psa, jakieś maleństwo typu chihuahua. Weszłam na Olx, a tam ceny kosmiczne, od 1500 wzwyż. Ostatnio kupowałam psy 7 lat temu i płaciłam 500 zł za shih tzu, a za Moskala 400zł. Wiecie może, czy można kupić gdzieś tańszego psa?

Gość gość
Płaciłaś za kundle, więc i tak przepłaciłaś (kundelki się bierze ze schroniska). Pies rasowy, z metryką Związku Kynologicznego w Polsce (jedyna ważna!!!) swoje kosztować musi, bo hodowca ponosi spore koszty na wyżywienie, szczepienia, wychowanie. I psów rasowych nie szuka się na żadnych olxach, a tylko i WYŁĄCZNIE tu: http://www.zkwp.pl/index.php/ct-menu-item-46?strona=szczenieta

Gość gość
Nie bądź śmieszna, myślisz, że ludzie od których brałam psy to ich nie karmili, nie dbali? Szczeniaki były grubiutkie i pachnące, trzymane w domu. Są jak najbardziej rasowe, mimo, że bez papierów. Wogóle nie chorują. Shih tzu był przepiękny, ludzie na ulicy mnie zaczepiali z pytaniami skąd mam takiego pięknego psa. Co do moskiewskiego to weterynarz nam mówił, że super nam się udało go kupić, bo nigdy nie widział ładniejszego. Chętnie wzięłabym kundelka, ale nie wiem co mi z niego wyrośnie, bo chcę malutkiego pimpka, ale z mieszkańcami nigdy nie wiadomo.

Gość gość
Zresztą w nosie mam te rodowody.

Gość gość
ja tez kiedyś miałam rasowego, a przedtem kundelka, i rasowe to jest najgorsze co może być. Psychiczne zaburzenia, problemy z zdrowiem, to norma

Gość gość
I wsadź se w zad te linki, bo nawet nie chce mi się tam włazić. Tworzenie tych super czystych ras powoduje tylko mnóstwo chorób genetycznych. Deformowanie zwierząt ku uciesze zakompleksieńców że snobistycznymi zapędami, ot co.

Gość gość
Nie jestem śmieszna. Za to ty jesteś przerażająca. Tak wyglądają często miejsca, skąd pochodzą "tanie", "rasowe" i "puszyste" zwierzęta: https://www.facebook.com/pogotowiedlazwierzat/photos/?tab=album&album_id=588002531396598 To raz. Dwa: jak kupujesz zwierzę bez rodowodu to masz zawsze KUNDLA. Pies rasowy to tylko i wyłącznie pies rodowodowy, tylko odpowiednie kojarzenie na przestrzeni pokoleń gwarantuje odpowiedni wygląd i charakter rasy. I każdy mający minimum pojęcia o hodowaniu zwierząt ci to powie. WIęc albo chcesz mieć zwierzę RASOWE albo idziesz do schroniska czy fudnacji - tam takich "w typie rasy" odebranych z pseudoh0dowli jak ta wyżej są setki niestety, i tylko czekają na dom.

Gość gość
gość wczoraj to to bierzesz psiaka mniej więcej rocznego... już wiadomo dobrze, jaki będzie miał wygląd i charakter, a ciągle jest młodziutki do ułożenia i wychowania

Gość gość
gość wczoraj do autorki mówisz? bo to ona koniecznie chce zwierzę wg określonego wzoru, określonej rasy, ale to nie ona podawała linki, więc coś ci się za przeproszeniem popierd{liło.

Gość gość
"Rozmnażacz tzw. pseudo-hodowca nie jest hodowcą! Celem pseudo-hodowcy jest namnożenie dużej ilości szczeniąt przypominających wyglądem konkretną rasę, często będącą aktualnie w modzie dla zwykłego zarobku! Szczenięta z takich hodowli sprzedawane są jako "rasowe bez rodowodu". 1. Ważne jest by mieć szybko szczenięta "po rodowodowych" więc kupuje się podrośniętą sukę z rodowodem albo hurtowo (sic!) większą ich liczbę. Taki pseudo-hodowca potrafi potem całe życie machać przed oczami ludziom tym jednym rodowodem. 2. W pseudo-hodowlach psy produkowane są na ilość i są sporo tańsze od psów z hodowli żeby szybciej się sprzedały. Szczenięta oddziela się od matki i sprzedaje już w wieku 6 tygodni (!) aby nie trzeba było ich utrzymywać, socjalizować i szczepić! Suki dopuszcza się do psów (mieszkających na miejscu bądź w pobliżu) co cieczkę, a zwierzęta bezproduktywne sprzedaje bądź "upłynnia". 3. Żeby się opłacało karma musi być tania (może być byle jaka), koszty weterynaryjne obcięte - w wielu przypadkach szczenięta mimo posiadanej książeczki zdrowia nie są szczepione ani odrobaczone! Wiele szczeniąt z takich rozmnażalni umiera tuż po sprzedaży na nosówkę, parwowirozę lub kaszel kenelowy. Szczenięta są zarobaczone, a w najlepszym razie ujawniają się u nich choroby już w wieku dorosłym. Nie ma co liczyć na to, że rodzice szczeniąt mają przebadane serca, rzepki czy oczy! BA! Pseudohodowcy o takich badaniach nawet nie wiedzą i przekonują ludzi, że pierwszy raz słyszą by ktoś je w ogóle robił! 4. Rozmnażacze nie dbają o dobór hodowlany; nie zwracają uwagi na cechy fenotypowe i genotypowe, nawet nie mają takiej wiedzy! Nie pokazują swoich psów na wystawach więc nie muszą być one piękne i zadbane, nikt ich nie kontroluje, a szczenięta często dowożą do kupujących by nie pokazywać w jakich warunkach żyją ich psy! Szczenięta z takich fabryczek są często chore, źle socjalizowane i wyrastają na psy w ogóle nie przypominające danej rasy. Pseudo-hodowcy traktują psy przedmiotowo, trzymając je w piwnicach, klatkach, w kojcach zewnętrznych i mają zawsze "towar na sprzedaż". Szczenięta rzekomo rasowe o wątpliwym stanie zdrowia produkowane są dla zysku i bywają: - lękliwe o złym stanie psychicznym - złe warunki bytowe i brak socjalizacji z otoczeniem. - wadliwe - brak jakiejkolwiek kontroli używanych do rozmnażania psów. - odbiegające wyglądem od swojej rasy - częste mieszanki międzyrasowe ujawniają się dopiero w wieku dorosłym psa. - chore - w wielu przypadkach szczenięta mimo posiadanej książeczki zdrowia nie są szczepione ani odrobaczone. - brudne i śmierdzące - brak troski o szczenięta oraz warunki, w których przychodzą na świat mówią same za siebie. - mocno inbredowane - inbred to chów wsobny (powinien być stosowany tylko świadomie i tylko przez kompetentnych hodowców w określonym celu), a skoro szczenięta nie posiadają dokumentów nikt nie wie czy nie pochodzą one z krycia matki synem, lub siostry bratem. "

Gość gość
"Rodowód to gwarancja, że szczenię będzie miało cechy przypisane danej rasie. Pamiętaj, że cały ciąg jego przodków był kontrolowany przez organizację kynologiczną. Dzięki temu dorosły pies będzie posiadał określone cechy charakteru i predyspozycje zgodne z jego wzorcem. Kupując psa "bez papierów" nic o nim nie wiemy! Nie wiemy kim byli jego rodzice, dziadkowie, czy byli oni chorzy (cała genetyka, choroby, skazy itd.), jaką mieli psychikę (nadpobudliwi, agresywni, lękliwi). Zmuszeni jesteśmy wierzyć pseudo-hodowcy "na gębę", bo żadne dokumenty nie istnieją. Psy bez rodowodu osiągając wiek dorosły często nie przypominają już wyglądem danej rasy, a i z charakterem bywa różnie. "

Gość gość
"NIEDROGO Z RODOWODEM Pies z rodowodem nie musi być drogi! Nawet w najlepszych i najbardziej ambitnych hodowlach zdarzają się szczenięta "niewystawowe", tzw. pety (ang) znane w światku cavisiowym jako - DOMISIE. DOMIŚ to pies rasowy, z legalnej hodowli (ZKwP), niejednokrotnie po przebadanych w kierunku chorób dziedzicznych i doskonałych rodzicach (championach, importach z wybitnym pochodzeniem) ale przeznaczony tylko jako zwierzątko do towarzystwa domowego. Domisie są zdrowe, posiadają pełną dokumentację weterynaryjną (szczepienia, odrobaczenia) oraz metrykę. Cena takich szczeniąt jest dużo niższa niż cena szczeniąt "wystawowych", bowiem DOMIŚ z pewnych względów nie może być w przyszłości psem wystawowym ani rozmnażanym, ma on jednak prawo do rodowodu i przechodzi przegląd miotu. "

Gość gość
Polecam przejsc sie do schroniska, tyle tam biedakow czekajacych na dom. Nie rozumiem ludzi, ktorzy kupuja jakies modne zwierze, zeby miec zabawke w domu, a przeciez taki piesek ze schroniska potrafi sie odwdzieczyc po 100kroć.

Gość gość
Ale się ktoś uruchomił :p Pies to pies. A ktoś tu żale wylewa, bo interes nie idzie :D Kundelki są super.

Gość gość
Niestety ten ktoś ma rację. Psy rasowe to tylko te z rodowodem, reszta to kundelki w typie rasy i do końca nie wiadomo co z nich wyrośnie. Trzeba uważać na takich naciągaczy co wciskają zwykłego kundelka za kilka stów. Jak byłam mała, mama chciała małego białego pieska. Rodzice pojechali wtedy na stadion (na bazar, gdzie teraz jest stadion narodowy) i kupili małego szczeniaczka. Niestety ten szczeniaczek rósł i rósł aż urósł do rozmiarów owczarka podhalańskiego :D a miał być małym plątającym się koło nóg pieskiem :D

Gość gość
wez psa ze schroniska będzie za darmo, a przy okazji zrobisz coś dobrego

Gość gość
gość dziś interes? Ja kobieto psy z takich "interesów" odbierałam!!! 5 lat byłam wolontariuszką w fundacji... co się naoglądałam, tego nikomu nie życzę :o dlatego teraz pazurami i zębami będę walczyć o to, żeby ludzie albo brali psy ze schroniska czy fundacji, albo z legalnych, zarejestrowanych i kontrolowanych hodowli. I poważnie ci współczuję, jak ty we wszystkim tylko interes finansowy widzisz i pojęcia o świecie poza kasą nie masz... :o

Gość gość
Ja dzisiaj na gratce zamówiłam Pomeraniana za 550zł! Ogłoszenie dziwne, pisane przez obcokrajowca, źle przetłumaczone, kontakt tylko mailowy. Mam zapłacić przy odbiorze przesyłki. Ma być za kilka dni, zobaczę co będzie...

Gość gość
I chciałam spytać czy ktoś miał do czynienia z takimi ogłoszeniami?

Gość gość
dostajesz 500+ i jeszcze ci źle

Gość gość
Jakie kur/wa 500+?! Nie mam dzieci!!! Maniaczko je/bnie/ ta!!!!

Gość gość
niekazdy musi miec psa, wrecz nie powinien. Tak bol d**y masz ze drogie ale juz ze schroniska nie wezmiesz co nie? Bo musi byc rasowa "ciułała" co by sasiadom z wrazenia szczeki poopadaly co?

Gość gość
typowa szlachcianka, pieska to tylko rasowego co by dobrze sie prezentowala, ale najlepiej jak najtanszego :/ strasznie nie lubie takich proznych ludzi jak ty. Poszlabys do najblizszego schroniska i podarowala dom jakiemus brzydkiemu biedaczkowi bez szans na adopcje a nie sie czaisz na rasowego psa "bo tak" i jeszcze masz problem z tym, ze trzeba za niego zaplacic :/

Gość gość
Pisałam, ze mogłabym wziąć kundelka, mam nawet 2, ale duże, żadna ze mnie szlachcianka, mamy kilka psów, kotów, i nawet króliki...teraz po prostu chcę jak najmniejszego psa dla synka, bo zawsze marzył, żeby mieć maleńkiego pieska, a więc pudło :P

Gość gość
jeszcze lepiej, masz juz zwierzyniec a teraz jeszcze bedziesz dzieciakowi prezent robic? male rasy to glupi pomysl dla dzieci, sa zbyt delikatne! Nawiasem mowiac cala mase malutkich psow masz tez w schroniskach, fundacjach itd. No ale sadzac po twoim podejsciu zadna fundacja ci psa nie wyadoptuje

Gość gość
kupowanie chihuahua po taniosci to proszenie sie o klopoty, ta rasa jest mega chorowita, a kupiona gdzies od kogos kto sie nie zna na rozmnazaniu (i to bez wzgledu na to czy to hodowca ze Związku czy spoza) to wyrzucanie pieniedzy w bloto

Gość gość
Bo weszła moda na pieska który nas obdarowywuje pasożytami itp. .. zwłaszcza przynosi kleszcze do domu.

Gość Host
kupowanie psów jest BEZ SENSU. W schrnisku masz psy w typie różnych rasach,są i szczeniaki ,przeważnie są zadbane,dobrze socjalizowane ,a pracownicy doskonale wiedzą który nada się dla dziecka. A na OLX nic nie wiesz ,kupujesz przysłowiowego kota w worku. Sama sobie odpowiedz : czy lepiej wziąć od profesjonalistów czy od przypadkowego pseudohodowcy który cośtam sprzedaje i zarabia i to wszystko? Akurat pracuję w tym miejscu i stąd wiem