Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Kiedy zacząć uświadamiać dzieci

Polecane posty

Gość gość

Mam 2 córki [9 i 6 lat] Starsza już coś niecoś kuma, chociażby z oglądania filmów przyrodniczych, zachowania naszych zwierząt. Za dużo pytań nie zadaje, ale ja sama staram się tłumaczyć jej procesy zachodzące między osobnikami różnych płci. No, ale 6-latka?Dokładnie mi dzisiaj wytłumaczyła skąd biorą się dzieci - tata kładzie się na mamę i pocierają się, ale przedtem muszą się rozebrać. Dowiedziała się o tym w przedszkolu. Pruderyjna nie jestem, lepiej samej podać dziecku pewne informacje, kwestia tylko ile i w jaki sposób. Wiem, że to zadanie nas, rodziców. Ojciec uświadamia chłopca, matka dziewczynki. Teraz muszę się przygotować na rozmowę z 6-letnią córką. Przyznam, że trochę włos mi się jeży, co jeszcze od niej usłyszę. Mama 2 córek.

Gość gość
Ja mam syna 5 letniego i uswiadamiam go adekwatnie do wieku, poki co odpowiadam na pytania, ktore zadaje. Na razie tlumaczylam mu, ze dzidzius powstaje z komorki jajowej mamusi i plemnika tatusia, ze rosnie w brzuchu u mamusi, a jak jest juz duzy to przychodzi na swiat. Tlumaczylam tez, ze chlopcy maja penisa, natomiast dziewczynki wagine. To na tyle, poki co , o wiecej nie pytal.

Gość gość
To zależy na jakim etapie emocjonalnym jest dziecko i ile już wie. Skoro przychodzi do ciebie z takimi informacjami to warto powiedzieć nieco więcej, niż to, że dziecko powstaje w brzuchu, by potrafiło oddzielić prawdę od tego co opowiadają koledzy :P