Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Wesele w rodzinie. Ile do koperty?

Polecane posty

Gość gość

Ile się daje do koperty? Młodzi chcą pieniądze, nie prezenty. Chodzi o kuzynkę,a my jesteśmy 3 osobową rodziną.

Gość gość
My na dwudniowe jako para dajemy 500-600 zł. Nie mamy krezusów w naszych rodzinach i ta kwota jest wg nas wystarczająca.

Gość gość
To w dwa dni więcej zjecie i wypijecie niż dacie w prezencie?

Gość gość
Wesela nie robi się, żeby się nachapać, to wiocha. Każdy, kogo znam mówi, że wesele się nie zwraca. Wesele ludzie robią, żeby się pobawić - jak kogoś nie stać, to nie robi. A nie po to, żeby zedrzeć kasę z gości. My dajemy z mężem 600 zł - czy to za jeden, czy za dwa dni. Nasi znajomi też tyle, czasem 500 zł, jak się nie przelewa i jest gorszy okres w roku. Bardzo bliska rodzina, chrzestni, dziadkowie dają więcej, ale wujki, ciotki, kuzynostwo - zawsze mniej i nikt się o to nie obraża.

Gość gość
Pamiętam że moja mama crzesniakowi dała 1500 zł a normalnie jego siostrze 500-600

Gość gość
1500 dałam z mężem, ale u nas takie coś to normalne

Gość gość
No to jest chyba tak standardowo - bliscy ok. 1000 zł lub więcej, dalsza rodzina 500-700 (zależnie od tego czy są dzieci), znajomi - bardzo różnie. Słyszałam o przypadkach, że nie zaprasza się "uboższych", bo na niewiele można od nich liczyć - to straszny brak kultury i wyrachowanie. Każdy daje tyle, ile może.

Gość gość
Moja chrzestna jak i chrzestny dali po 200zł. Co dla mnie jest jakaś parodia. Niestety stać ich na więcej. Ale nie chcieli to nie dali. Trudno.

Gość gość
Jak na chrzestnych to za mało, ale różnie bywa. Dobrze jest podpytać kogoś w rodzinie, w podobnym wieku-sytuacji do Was, ile dają i dać tyle samo, albo zbliżoną kwotę. Jak byłam z chłopakiem u jego kuzyna na weselu, to pytał kolegów i koleżanki, ile dają - dogadali się na 600 zł, ale jedna para się wyłamała na kilka dni przed ślubem, że nmogą dać 500, bo mają problem z kasą, więc wszyscy dali solidarnie 500, zeby tamci nie wyglądali głupio.

Gość Roksana09
To też zależy od tego kim jest dla Ciebie ta para młoda. Jak szliśmy do znajomych to dawaliśmy 500 zł od pary. Ale jak wychodziła za mąż moja chrześnica to wypytywałam znajomych ile dać i byłam w szoku. Jeszcze tak na ostatni moment wzieliśmy pożyczke w feniko, dobrze, że pieniądze szybko przyszły. Więc wszystko zależy od tego jak bliska jest Ci zaręczona para

Gość gość
No ale to nierozsądne, żeby brać pożyczkę, bo wypada tyle a tyle dać. Dajesz tyle, na ile Cię stać, niestety dla większości z nas średnia krajowa jest tylko marzeniem.