Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jakaś mama zna się na rencie po zmarłych rodzicach? Sprawach zw ze śmiercią?

Polecane posty

Gość gość
Co wy piszecie za bzdury ? ona nie dostanie renty bo niby z jakiej racji ? dziecko dostanie 800 zł

Gość gość
Ze strony ZUS: "Prawo do renty rodzinnej przysługuje wdowie, jeśli w chwili śmierci męża ukończyła 50 lat lub była niezdolna do pracy, albo wychowuje co najmniej jedno z dzieci, wnuków lub rodzeństwa uprawnionych do renty rodzinnej po zmarłym mężu, które nie ukończyły 16 lat, a jeżeli uczą się - 18 lat życia lub są całkowicie niezdolne do pracy. Uprawnienie do renty rodzinnej przysługuje również wdowie, jeśli spełni warunek dotyczący wieku lub niezdolności do pracy w okresie nie dłuższym niż 5 lat od śmierci męża lub od zaprzestania wychowywania ww. dzieci. Wdowa, która przed śmiercią męża nie pozostawała z nim we wspólności małżeńskiej, ma prawo do renty rodzinnej, jeżeli oprócz spełnienia w/w warunków wymaganych od wdowy, w dniu śmierci męża miała prawo do alimentów z jego strony ustalone wyrokiem lub ugodą sądową. Wdowa, która nie spełnia żadnego z wymienionych warunków wymaganych do przyznania renty rodzinnej i nie posiada niezbędnych źródeł utrzymania - ma prawo do okresowej renty rodzinnej przez okres jednego roku od dnia śmierci męża albo przez okres uczestniczenia w zorganizowanym szkoleniu mającym na celu uzyskanie kwalifikacji do wykonywania pracy zarobkowej, nie dłużej jednak niż przez 2 lata od śmierci męża." http://www.zus.pl/default.asp?p=4&id=404

Gość gość
A szwagierka w ogole nie planuje isc do pracy ?

Gość gość
Tak byl taki temat. Tu autorka pisałam kiedys ze bylo lepiej potem znów zle. Ona rok po ślubie ponad i pracy nie znalazła wiec nie wiem..skonczyla jak na nasze miasto kiepski kierunek studiów i jakos do pracy jej wogole sie nie spieszylo no jakiejkolwiek. Macierzyński byl na lewo. Ale nie mnie oceniać. Będzie wolala na pewno siedziec z dzieckiem do 3rz. Zlobek kosztuje tu 550zl. Ona jakby poszla do pracy to zarobi najwięcej 1800-2000. Albo dziecko z teściową czyli matka szwagra. No nie wiem ale cos będzie musiała zrobić..

Gość gość
Autorko brat męża jest przytomny?

Gość gość
Bardzo mi przykro, wiem co czujecie. Niedawno zmarł mi tata na raka:(

Gość gość
Zmarł godzinę temu:(:(:(. Maz jest w szpitalu..zmarl przy nim. Cieszę sie ze juz nie cierpi:(

Gość gość
Wyrazy współczucia autorko