Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamabrzuszekimaluszek

Problem z zajściem w ciąże. Jakie badania ? Proszę o pomoc

Polecane posty

Cześć, :) moje miesiączki zawsze były nieregularne. Przeważnie cykl trwał około 33 dni ale często zdarzały się cykle powyżej 35 dni lub nawet powyżej 50 dni. Wraz z mężem przestaliśmy się zabezpieczać jakieś 3 lata temu (a może nawet wcześniej). Stosowaliśmy jedynie stosunek przerywany lub nawet "na oko" oceniałam że dzisiaj spokojnie może skończyć w środku. Nigdy nie zaliczyliśmy wpadki co już jest dziwne. Teraz staramy się o dziecko. Kupiłam pakiety testów owulacyjnych + seks w odpowiednich dniach + wykresy + świeca po każdym stosunku i co? i nic ... Teraz okres spóźnia mi się 3 tygodnie. Myślałam, że coś zaskoczyło poszłam na badanie krwi ale spotkało mnie tam ogromne rozczarowanie. Chce się przebadać głównie pod względem hormonów i wyniki zaniosę do endokrynologa lub ginekologa. Zrobiłam sobie listę hormonów, które chciałabym przebadać. Czy jest coś co powinnam do niej dodać? Lub coś co jest niepotrzebne? Orientujecie się ile taki pakiet będzie kosztować? Bo nie wiem na ile się nastawiać 100 zł czy grubo ponad? :-) Hormony tarczycy: TSH FT4 FT3 T4 (tyroksyna) T3 prolaktyna FSH FOLITROPINA I LH LUTROPINA ( tylko 3-5 dzień cyklu ) PROGESTERON (LUTEINA) ANDOGENY - dehydroepiandrostendion, testosteron AMH ESTROGENY - ESTRADIOL Dziękuje za pomoc

Gość gość
Hormony to koszt około 20 zl za każde badanie, amh to rezerwa jajników i koszt około 300 zl, ale narazie zrób podtawpwe badania, potem lekarz Cię pokieruje dalej

Gość gość
Skoro masz problemy to znaczy że nie powinnaś mieć dzieci - proste. Adoptuj

Gość gość
Choć na moje oko przy takich cyklach masz problem z prolaktyna

Gość gość
Przepadaj męża na wstępie, później siebie.

Mi się wydaje, że to u mnie hormony szwankują. Po pierwsze nieregularne cykle po drugie w styczniu jak staraliśmy się o dziecko robiłam testy owulacyjne i w połowie cyklu wyszły pozytywne wszystko się zgadzało. Potem okres spóźniał się 2 tygodnie z ciekawości znów zrobiłam testy owulacyjne i znów wyszły pozytywne. Więc coś jest nie halo Chyba zrobię tylko podstawowe hormony, a o resztę zapytam lekarza i najwyżej doniosę.

Gość gość
AMH kosztuje 100-150zl a nie 300zl, ale ja mialam je zlecone dopiero po roku leczenia. Sprawdź hormony. Najlepiej pójść na wizytę do przychodni niepłodności. Są i prywatne ale i państwowe przyszpitalne. To jest zupełnie inna bajka. Zwykły ginekolog będzie cie zbywał. Będzie jakieś swoje eksperymenty robił. Specjalista od razu sprawdzi co trzeba.

Gość gość
Najpierw sprawdza się mężczyznę.to jest jedno badanie i wykluczy problem ze strony mężczyzny i wtedy można zająć się kobieta. Po drugie, zaufaj jakiemuś ginekologowi.nie rób nic na chybił trafił,po omacku.Niech on Cie poprowadzi.

Gość gość
a ile macie lat ? ty i partner

Hej! Sami z małżonką mieliśmy podobny problem. Nie zastanawialiśmy się długo, po roku bezowocnych starań zdecydowaliśmy się udać do specjalisty. Padło na http://serafinclinic.pl/leczenie-nieplodnosci/ Nie uwierzysz, ale własnie oczekujemy dziecka :) Nie rób nic na własną rękę, zaufaj medycynie!

Gość gość
Zrob wymaz na chlamydie. Idz do lekarza pierwszego kontaktu i popros o skierowanie do endokrynologa. Nastepnie powiedz jaki masz problem i dostaniesz skierowanie do szpitala, tam Cie przepadaja.

Gość gość
21.35 co za komentarz ... Żal

Hej, okazało się że jednak jestem w ciąży :) Dlatego spóźniał mi się okres. Początkowo testy wychodziły co prawda negatywne, ale w końcu badanie krwi potwierdziło ciąże. Obecnie 10 tydzień. Ogólnie zaszłam w pierwszym cyklu starań także nie wiem po co tak panikowałam. Dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam :)