Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Niemowlę budzi się co godzinę w nocy nie mam juz sil

Polecane posty

Gość gość

Cześć. Mam 7 i pół miesięczne niemowlę, które budzi się co około godzinę w nocy. W dzień śpi dwa razy po 30 min. Karmię piersią. I te pobudki są już od dawna, od około 3 miesiąca życia. Wcześniej zdarzało się, że dziecko spało 6-7 godzin bez przerwy w nocy. Ale od urodzenia mało spało w dzień. I już naprawdę nie wiem czy da się co z tym zrobić?

Gość gość
Nie robić sobie dzieci. Nie wiesz, że kilkumiesieczne nie przesypiają calych nocy?

Gość gość
Nie wymagam, by przesypiało. Nie umiesz czytać? Chciałabym, żeby budziło się np. 2 -3 razy w nocy a nie co godzinę, bo to raczej normalne nie jest w tym wieku.

Gość gość
Mój ma 17 miesięcy i budzi się co 2 godz czasem i też nie wiem, co z tym zrobić, ale jest na mm. Na kp był 10 miesięcy i też się budził co godz, a nawet i częściej. Współczuję i wytrwałości życzę. Podobno, jak przechodzi się na kp, to dziecko rzadko się już budzi, ale u nas się to nie sprawdziło.

Gość gość
spróbuj dolać wódki do mleka

Gość gość
do gość 13:08 Myślałam, że mm coś pomoże, ale dziecko nie chce tego pić. Ale u Ciebie widzę, że nie pomogło. Wszędzie wokół u znajomych są dzieci, które w tym wieku normalnie spały fajnie w dzień a noce zazwyczaj przesypiają a jeśli nie to są to góra 2 pobudki. Wydaje mi się jednak, że mamy, które karmią mm od urodzenia mają łatwiej.. Bo dziecko chyba wtedy nabiera jakiegoś rytmu dnia i nocy i nie dostanie za dużo mm, bo są jakieś normy ustalone a przy piersi to nawet co chwilę może dostawać, bo tak mówią. Ciekawe jaka teoria będzie za 15 lat.

Gość gość
To ja z 13.08. Dokładnie! Zgadzam się z Tobą w stu procentach. W szpitalu terror był taki, że nawet, jak nie miałam mleka, to mówili, że mam i karmiłam bardzo często a i tak dokarmiałam 2 miesiące mm. Po dwóch miesiącach już tylko było kp, ale po 10 miesiącach wykończona tymi pobudkami nawet po 10 x w nocy, przeszłam na mm, a teraz to już nie wiem, dlaczego tak często nadal się budzi. Może w Twoim przypadku będzie inaczej, jak przejdziesz na mm.

Gość gość
Hej, moja tez tak miala. Tez na kp, ale to nie mialo zadnego znaczenia. Jak byla malutka potrafila przespac 6-7h bez przerwy poem kolo 4tego miesiaca zaczela sie budzic nawet nie wiem ile razy w ciagu nocy. Jak miala 6mcy wyszedl jej pierwzy zab i zaraz potem drugi i na chwile wszystko wrocilo do normy: kp o 23 i potem o 5-6 i drzemka do 9. kolo 8mego miesiac znowy sto piedziesiat pobudek i nastepne zeby. Sposob karmienia nie mial to nic do rzeczy. W dzien spala bardzo ladnie ale tylko wozku na spacerze.

Gość gość
To ja z 13.08. U nas zęby nie mają nic do rzeczy. Bo wychodzą niepostrzeżenie, a i tak dziecko często się budzi.

Gość gość
Mm nie ma tu nic do rzeczy. Ja stracilam pokarm w 3 miesiacu zycia mojego malenstwa i musialam przejsc na mm, jakos nie przesypialo dluzej, jak mialo swoj rytm i sie budzilo na karmienie o 2 w nocy pozniej o 6:30 to tak zostalo. Autorko, niespokojny sen niemowalaka moze miec wiele przyczyn. Po pierwsze, ustal staly rytm dnia. Nawet jak dziecko nie jest senne, kapiel o stalej porze i pozniej ubierz je w pizamke, poprzytulajcie sie, poczytaj (czy co tam robisz po kapieli) i odkladaj do lozeczka, gas swiatlo, buziak i wychodz. Jak wola i placze, przychodzisz, dajesz smoka, nic nie mowisz, calujesz, glaszczesz i znow wychodzisz. I tak wkolko, az zasnie. Drzemki w ciagu dnia to samo - odkladaj dziecko do lozeczka nawet jak nie spi i nie chce spac to niech tam lezy. Kup misia szumisia albo karuzele albo pozytywke - i puszczaj tylko wtedy, jak dziecko ma zasnac. Musi miec jasny sygnal ze juz czas spac, po jakims czasie sie nauczy. Nie zaburzaj tego rytmu dnia. Po tyogdniu-dwoch powinno sie unormowac i dziecko zacznie spac w nocy.

Gość autorka_____
No to może spróbuję jej unormować godziny posiłków i pierś max 3 razy dziennie a w nocy spróbuję piersi nie dawać po obudzeniu. najwyżej nie prześpię nocy. Ale ciekawe, ile wytrzymam.

Gość gość
Wydaje mi sie, ze twoi znajomi klamia. Mam dwoje dzieci i tak, budzily sie czesto, to samo dzieci znajomych. Sa wyjatki ale niemowleta generalnie budza sie w nocy. Czy kp czy mm to nic nie zmieni.

Gość gość
Trzy karmienia na dobe to nie dosc!!! nie przesadzaj, to jeszcze male dziecko. Kiedy on ma sie najesc??? Staraj sie ogranizyc piers w nocy, ale nie w dzien. To jeszcze nie ten wiek.

Gość gość
Ja mam znajomą, mamy dzieci ona półroczne, ja 3-miesięczne. Moj maluch je o 19, kąpiel i idzie spac, budzi się o 1 i 5 na karmienie, nie śpi od 6-7 rano i ma kilka krótkich drzemek za dnia. Znajoma się ze mnie wysmiewała, że jej dziecko przesypia całą noc od drugiego miesiąca, a moje się wciaż budzi. Wczoraj się wygadała, że miała problemy z usypianiem synka i... chodził spać o 23, czasem i o północy po karmieniu... No nie dziwię się, że spał do 6 - najedzony i zmęczony po całym dniu i wieczorze niespania. Ale własnie, też nie chce mi sięwierzyć,że maluch CAŁĄ noc przespi. Ja mam spokojne bezproblemowe dziecko i mimo że wstaję karmić 2 razy w nocy nie uważam, żebym miała nieprzespane noce.

Gość gość
Moje dziecko ma 2.5 mies przez 3 ostatnie tygodnie spała cała noc ale od wczoraj znów zaczęła się budzić o 2 w nocy. Ale to jest tylko jedna pobudka w nocy później już o 6 lub 7 więc to nie tak ze jej znajomi mogli kłamać. Tylko że ja od początku tylko mm.

Gość gość
gość dziś - brawo! mnie pediatra to samo mówił, jak moja mała zasnąć nie mogła i hulała do północy :) przesunełąm kąpiel z 18 na 20, wykąpałam,własnie przytulałam, czytałam (ja czytam dziecku od 2miesiąca jego życia...), później robiłam co ty piszesz, i problem po tygodniu zniknął. Obecnie kąpiel o 19 i o 20 maluch śpi, amy z mężem mamy czas dla siebie. Myślę autorko, że to dobry sposób, tlyko konsekwencje są ważne. Jak zaczniesz to nie przestawaj, maluch w koncu się nauczy i zacznie spac w nocy dłuzej.

Gość gość
Co godzinę w wieku 7,5 m-ca to coś nie tak. Moje dziecko też źle spało w nocy, ale to były pobudki co dwie, dwie i pół godziny. A jak Twoje w dzień też słabo śpi, to ewidentnie jest głodne. Jak przybiera na wadze i co je w dzień?

Gość autorka____
Spróbuję z tym rytmem dnia, ale moje dziecko jest bardzo żywe i nie wiem, czy się coś uda zrobić. No je różnie. Ogólnie dużo mleka z piersi (chociaż czasem mam wrażenie, że wszystko już wypiła i nie ma więcej). Staram się, by zjadła rano kaszkę z odrobiną owoców, później obiadek (na razie ze słoiczka jakieś warzywka), później owoce (również mały słoiczek), a no i w między czasie pierś. Zjada niestety mało. Kaszki max około 80 ml, warzywa męczy, owoce jakoś idą. Kaszkę próbuję robić na mm, ale słabo ją je. Robię jej te bezcukrowe, pewnie w cukrem byłyby smaczniejsze, ale chcę go uniknąć.

Gość gość
Mi się nóż w kieszeni otwiera jak czytam odpowiedzi w tym wątku. Przecież to jest malutkie dziecko. Mam troje dzieci, wszystkie karmione piersią minimum trzy lata. Spały zawsze ze mną, dzięki czemu jak się budziły nie musiałam wstawać i karmić. I nie wmawiajcie mi bzdur, że macie za mało mleka, że dziecko się nie najadą, że nie chce ssać, albo że się samo odstawiło. Te bzdury wymyślają matki, które mają w d***e dobro własnego dziecka. Jak w ogóle można podać dziecku syf z butelki? A potem lament, że dziecko chorowite i słabo się uczy w szkole.

Gość gość
"Syf z butelki" o boze... zaraz sie zacznie.

Gość gość
Ja mam dziecko w podobnym wieku. Śpi całą noc a w dzień 3 razy po 1.5h. Prawie od urodzenia na mm. W nocy juz kolo 4msc przestałam dawać mleko tylko wodę i się nauczyła ze nie je i zaczęła przespać. Unormuj jej posiłki i drzemki jak nie śpi to niech będzie w łóżeczku a ty dziecko głaszcze i śpiewają spróbuj unormowacs

Gość gość
Do gość 16.56. Zazdroszczę. Nie wiem czy doceniasz ale masz po prostu mega komfort. 3 drzemki w dzień podczas których możesz odpocząć lub coś zrobić zrobić w nocy się wyspać... to może napiszcie jak powinien wyglądać plan dnia mniej więcej? To bede stosować tydzień i napiszę Wam za tydzień jak poszło.

Gość gość
gość dziś - mnie się nóz w kieszeni otwiera jak czytam dyrdymały typu "nie ma czegoś takiego jak za mało mleka". JEST! Pogódź się z tym, nie każda kobieta wykarmi stadko, niektóre walczą i nie mają pokarmu.

Gość gość
Bzdury piszesz i powielasz. Otóż nie ma takiej możliwości, że zdrowa kobieta nie jest w stanie wykarmić dziecka. Wystarczy reglamentować mm tylko dla dzieci adoptowanych, albo w skrajnych uzasadnionych medycznie przypadkach i wtedy byś zobaczyła, że jak się chce i gdy dobro dziecka jest dla matki priorytetem - będzie karmić piersią.

Gość autorka_____
Dziś moje dziecko zasnęło o 19.30 i już o 20.30 ponownie chciało jeść. Trzymane na rękach ze smoczkiem próbowało zasnąć, ale prawdopodobnie głód je męczył. Dałam więc pierś, bo nie miałam pewności, czy nie jest głodna. (mimo, że godzinę wcześniej jadła - ale może nie zjadła wystarczająco?)

Gość gość
To chyba duzo zalezy od dziecka. Moja na piersi majac 2 miesiące przesypiala cale noce. Nie raz siedzialam w nocy z laktatorem bo piersi pelne a dziecko spi i spi. W koncu wk... sie i przeszlam.na butle i wreszcie moglam ja normalnie spac.

Gość gość
Jak czytam takie wypociny, że kilkumiesięczny maluch nie prześpi nocy to mam ochotę zaśmiać się temu komuś w twarz:D Moja córa ma obecnie 7 miesięcy i przesypia całe noce od jakichś 4 miesięcy. Dodam, ze to ja ją budze na mleko bo bierze leki nasercowe o konkretnej godzinie i idzie spać dalej.

Gość gość
21.51 żebyś jeszcze kiedyś nie pożałowała tych słów, bo to że Twoje dziecko śpi w nocy, nie znaczy, że wszystkie dzieci takie są. Ciesz się, że nie masz takiego problemu jak autorka.

Gość gość
nie narzekaj, masz jak co niektóre sie rozmnażają jak królice i 1/4 ich życia to ciąże