Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Monika 333

dodatki, pomoc socjalna , 500 plus mamy, wspierajmy sie

Polecane posty

Gość Monika 333

dodatki, pomoc socjalna , 500 plus mamy, wspierajmy sie

Gość gość
super, jestem na macierzynskim czasem mamm dosc czasem nie wiem co chce...wiem ze po macierzynskim nie wracam do pracy..musze szukac innej

Gość gość
moje dodatki to 500 plus i wychowawczy alimenty, rodzinne malo tego ale...zawsze cos

Gość gość
To tak jak ja, od 1 kwietnia nowa praca. do starej nie chciałam wracać. mam nadzieje, że nowa będzie fajna. lubię wyzwania. mały z dziadkami a potem do przedszkola. powodzenia.

Gość gość
dziewczyny a ja milam macierzynski 1450.. teraz ide na wychowawczy moje pyt. czy dostane 500 plus i rodzinne jedno dziecko i dochody mamy tylko 700zl alimenty.. powiem wam jest zle bo mam oplat 1400..nie wiem co poczac? jakies podpowiedzi?

Gość gość
gosc up wydaje mi sie ze nawet wychowawczt platny ci sie nalezy

Gość gość
"jedno dziecko i dochody mamy tylko 700zl alimenty.." Jak to MACIE? Chyba dziecko ma?? 500+ też dziecko ma. A ty nic nie masz? Chyba umrzesz z głodu...

Gość gość
a nie mozesz dac dziecka do zlobka/ ja tez zostalam w sumie bez kasy.Przez ok roku ytrzymywalam sie za 750zł.Ta kwota pokrywala tylko miesiecznie oplaty.Zadkuzylam sie.

Gość gość
I to jest właśnie absurd. Matka z takimi dochodami (700 zł na dwie osoby) dostanie 500 zł na dziecko, zasiłek rodzinny- 100 zł, dodatek z tytułu urlopu wychowawczego- 400 zł, i dodatek z tytułu samotnego wychowywania dziecka- 200 zł. No, kwoty lekko zaokrąglone ale to kwestia kilku zł. Czyli 1200 zł zasiłku przez dwa lata trwania urlopu. Gdyby taka matka chciała wrócić do pracy, ma 1400 zł płacy minimalnej (zakładamy że minimalnej), o ile jakimś cudem ma pracę w godzinach otwarcia żłobka. Do tego trochę obniża wymiar pracy żeby być chronioną przed zwolnieniem więc powiedzmy że 1300 zł. Żłobek państwowy jest właściwie nierealny bo miejsc nie ma, na opiekunkę pójdzie więcej niż cała pensja, i można wbić zęby w ścianę... bo przy takich dochodach plus alimenty matce nie należy się nic, ani 500+ ani zasiłek rodzinny z dodatkami. i tyle odnośnie wsparcia matek wracających do pracy.

Gość gość
ja mam z opieki na dziecko miesiecznie 950zł rodzinne alimenty oraz 500 +.Do tego zarabiam misiecznie od 600- 1000zł.zalezy od miesiaca.dziecko chodzi do 2 klasy szkoly podstawowej.Pracuje w h kiedy dziecko jest w szkole.Siedzi przed lub po lekcjach na swietlicy. Idac do pracy na pelny etat nie mam za co zyc.

Gość gość
A co powiecie jak ja mam tylko 600 alimenty 100 rodzinne. 500 plus Wychowawczy400 1600 ok ale mam kredytt u oplaty 1350 Zadluzam sie debetem nie wiem co dalej na prac nie ma szans

Gość gość
A ja mam macierzynski 1200 500plus i 100 rodzinnego Alimenty z funduszu 500 Dodatek samotnej matki.....i wyplate faceta :)

Gość gość
ja masz alimentry z fubduszu d\to nie masz dodatku za samotne. samotne dostajesz wtedy kiedy ojciec dziecka jest nie znany. nie mozna tych 2 swiadczen pobierac rownoczesnie.

Gość gość
i jeszcze przy dochodzie 1200zł wynagrodzenia z pracy i alimenty z funduszu 500zł wiec przekraczasz dochod do 500 plus i rodzinnego. w tej sytuacji jedyne co masz to 1200zł i alimenty. nic wiecej. kitow nie sadz.

Gość gość
gość dziś -a ja pracuje w markecie i mam 1700!Noz k***a!Jutro sie zwalniam.

Gość gość
a mąż zarabia 6000 do ręki, ja nie pracuje, jedno dziecko, 500 plus pobieram:) do pracy pójdę chyba tylko na pół etatu bo jak pójde na najnizsza krajowa na caly etat to zabiorą 500 zł , a rodzinne chociaż się należy to i tak nie biore b o nie chce mi się chodzic zalatwiac

Gość gość
Dokladnie jak tu pracowac jak zasilkow wiecej niz pensjii??

Gość gość
no i po wuj pracować za 1200-1700 zł jak za darmo mało co mniej ostają, ja pieprze, cholerny rząd, leniom za darmo daje więcej jak za pracę

Gość gość
ja robie tak ze mam te 950zł i pracuje tak aby zarobic niewiecej niz 1000zł namiesiac.Zeby nic nie stracic.

Gość gość
Mam pytanie. Mamy 2200 zł na 4 osoby, nie wiem czy jest sens starać się o zasiłek okresowy, bo niby nie przekraczamy dochodów do tego zasiłku (tylko 1 tys zł jest brane pod uwage do dochodów, reszta to 500 +) ale wiem, że do tego zasiłku przeprowadzają wywiad w domu a prócz tego, że mamy mało miejsca w domu, to mamy dobre warunki.

Gość gość
okresowy to grosze. Szkoda skladac papiery.Lepiej cos dodatkowego znalesc. nawet zwykle ulotki.

Gość gość
koniec macierzynskiego(1460) alimenty 600 co dalej moge zrobic?szans na prace brak pomocy i szans na zlobek tez nie

Gość gość
a jakies prywatny złobek dac dziecko na pare h dziennie.

Gość gość
22.58 Z tego co liczyłam to dostawalibyśmy około 400 zł okresowego, więc nie takie grosze. Boje się, że jak pani z mopsu do nas przyjdzie to nas wyśmieje i powie, że mamy wszystko. A to się idzie do mopsu i mówi, że chce złożyć papiery o zasiłek okresowy czy jak? Podpowiedzcie mi, bo ja nigdy z mopsu nie korzystałam i nie znam się.

Gość gość
tak idziesz po wniosek .wypelniasz skladasz i czekasz na decyzje. ewentulanie bedzie wywiad srodowiskowy.

Gość gość
czytałam w jakims artykule, ze do zasiłku okresowego jednak te 500 plus licza...

Gość gość
Patologia sie zleciala :-( 500+

Gość gość
A z jakiego powodu chcesz dostawac okresowy ? Z powodu przewleklej choroby ? Dlugotrwalego bezrobocia ? Czy z powodu, ze sie "nalezy" ?

Gość gość
23.31 Nie wiem w jakich sytuacjach jest przyznawany ten zasiłek ale jeśli nasza sytuacja do nich należy, to wiadomo, że chciałabym dostać taką pomoc. Jeśli chodzi o to czy patrzą na 500 + to zależy od mopsu ale dowiedziałam się, że w naszym mopsie akurat tego nie liczą.

Gość gość
Kazdy OPS liczy tak samo, jest jedna ustawa o pomocy spolecznej.