Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Kafeterianko, co zrobisz gdy już 500 plus zostanie wycofane ?

Polecane posty

Gość gość
taaaaaa, zaraz po milionie na koncie będziecie miały. Ja nie odkładam, wszystko rozp...... i cudownie mi z tym. Jak zabiorą to trudno, miałam troje przed 500, mam troje z 500 i będę miała troje po 500. Kiecki sobie nie kupię za 300. Tańszej będę musiała szukać.

Gość gość
Zwiększyła sie ilość urodzonych dzieci, bo wyż demograficzny wszedł w wiek reprodukcyjny. Już dużo więcej dzieci urodziło się w pierwszym półroczu, kiedy nie było żadnego 500+. Ale oczywiście rząd uprawia propagandę dla ciemnych ludzi. Programu nie zlikwidują, bo głównie dzięki temu sa u władzy. Za bardzo spodobały im się pełne koryta, limuzyny i latanie samolotami. Są zbyt cwani, aby z tego dobrowolnie zrezygnować.

Gość gość
Widze,ze wiekszosc z was ma 500+ juz na pierwsze dziecko. Widac, ze w wiekszosci siedzi tu bezrobotna biedota...

Gość gość
Biorę 500+ na pierwsze dziecko. Od czerwca razem z mężem nie pracujemy. Postanowiliśmy obydwoje zrobić sobie rok przerwy od pracy. Dziecko ma teraz niecałe 2 lata. Mamy dobre zawody. Od wakacji wracamy do pracy. Bierzemy 500+ pomimo tego, że mamy sporo kasy, własne mieszkanie itd. Na co wydajemy? Szczerze cała kasa idzie na wyjścia typu teatr dziecięcy, zajęcia w klubie malucha, basen itd. Bo chcemy teraz siedzieć w domu, ale spędzamy ten czas bardzo aktywnie i szczerze ten okres jest moim najpiękniejszym okresem w życiu.

Gość gość
14.04 dopowiem tylko, że nasza decyzja o rezygnacji na rok z pracy nie miała nic wspólnego z 500+. Na ten okres zarejestrowaliśmy się w urzędzie pracy, żeby mieć ubezpieczenie. I dopiero tam kobieta zapytała czy biorę 500+ i inne zasiłki. Odpowiedziałam, że nie. A babka, że mi się należy. Teraz obydwoje opłacamy sobie sami składki ubezpieczeniowe. W sumie można powiedzieć, że 500+ idzie na taką składkę:).

Gość gość
Znam rodzinę, która bierze 500+ na pierwsze dziecko plus standardowo na drugie dziecko. Obydwoje mają wolne zawody. Robią papiery plus jakieś inne zlecenia na czarno .Nie płacą składek i wszystko odkładają. Mają zamiar robić tak jeszcze przez 2-3 lata. I naprawdę mnóstwo kasy oszczędzają nie płacąc podatków.

Gość gość
ja tam nie rozumiem jakoś miałam piątkę dzieci przed 500 plus i nikt nie pytał mnie co ? na co ? po co ? czy mam ? czy daję sobie radę ? czy mam na chleb ? Napierdoliłaś to se zarób i se wychowaj wasze odwieczna śpiewka . To czemu teraz jek jest 500 to was raptem kują dzieci ???? i milion pytań do ??? Nie rozumiem broni wam ktoś rodzić i ja tu nie piszę do staraczek tylko do szczekaczek z jednym które z lenistwa nie chcą więcej a żal dupsko ściska :-)

Gość gość
gość dziś masz 5 dzieci głupia jesteś jak but :( nic nie rozumiesz . Jak widac pis zrobił wam w głowie sieczkę . Program jest niesprawiedliwy i wielu ludzi czuje sie pokrzywdzonych . Ja akurat dostaje 500 zł ale rozumiem zal tych co pracują i nie dostają bo dochód przekroczył im o 2 zł . TO tak jakby 4 dzieci dala po 1000 zł a pierwszemu nie . Jak sie ono będzie czuło ?

Gość gość
a jaką składkę ty opłacisz za 500zł? Chyba sobie jaja robisz :D

Gość gość
mowa o zwykłym ubezpieczeniu opłacanym co miesiąc jeżeli ktoś opłaca sobie prywatnie, żeby mógł korzystać z opieki zdrowotnej w przypadku gdy np. nie pracuje i nie jest zarejestrowany w urzędzie pracy

Gość gość
odetchne z ulgą ze patola przestanie mnie okradać.

Gość gość
do 19:01-dobrowolne ubezpieczenie to ok 396zl od osoby, więc co oplacasz za tę 500zl? poza tym twierdzilas ze o 500plus dowiedzialas się w up gdy się rejestrowalas więc po co masz opłacać skoro już urząd opłaca i masz ubezp zdrowotne? oj chciałaś sciemnic tylko nie wyszło... to tak jak moja sąsiadka bierze pincet na troje, ona bezrobotna on robi na czarno. ale gada ze ona jest....DYREKTOREM , taaa z wykształceniem podstawowym gdy 90% czasu spędza w domu a home Office to dla niej abstrakcja, bo z neta korzysta pewnie tylko żeby kafe poczytać :D Kasiu już wkrótce ci zabiorą kasę....

Gość gość
Bosze, znów jakaś szczęśliwa założyła temat o pinet plusie. :D

Gość gość
do 19.10 przeczytaj ze zrozumieniem co napisałam powyżej. Że z mężem opłacamy składki ubezpieczeniową teraz. I w sumie te 500 zł idzie na ubezpieczenie. Naprawdę uważasz, że po takim opłacaniu w sumie 400 zł to ile zostanie? 100 zł to dużo? W sumie prawie nic. Co do ubezpieczenia to musieliśmy się z mężem sami ubezpieczyć ponieważ nie przyjęliśmy oferty pracy z urzędu. Dokładnie raz mój mąż wymigał się ale drugim razem musiał się wyrejestrować. Potem ja nie przyjęłam (ale miałam powód) to co zrobili na początku roku?:) chcieli mnie wysłać na staż. I skończyło się tym, że ubezpieczamy się sami w nfz. I tak uważam, że długo nam się udało. Robię to co jest dla nas i dziecka najlepsze.

Gość gość
W sumie to oplacacie 800więc to Ty nie umiesz liczyć bo jakby z tego pincet braknie...

Gość gość
Polak zawsze będzie się cieszył, że auto sąsiadów ukradli, mieszkanie się spaliło, a sąsiad stracił pracę. Boże, co za naród debili. :( Piszę to jako mama jedynaka, bez 500 plus.

Gość gość
Mam 4 dzieci ktire urodzilam przed programem 500 plus. Otrzymujemy 1500 zl. Jesli nie bedzie tego programu to vez obawy autorze topiku nie umrzemy bo bedziemy zyli tak jak przed programem. A swoja droga jak mozna byc tak zawistnym czlowiwkiem. Co cie interesuje kto ma ile dzieci i jak zyje. Nie zazdrosc rodzinom wielodzietnym bo skuppiasz sie tylko na tych pieniadzach co panstwo daje. A przeciez wychowanie dziecka to nie tylko pieniadz. Licza sie inne rzeczy no ale ty pewnie nie wiesz jakie. Dla ciebie tylko pieniadz sie liczy.

Gość gość
Nic autorze nie zrobie. Dalej bede miala tyle dzieci ile mam i one beda na twoja emeryture pracowaly. Lepiej?

Gość gość
19.32 płacimy niecałe 400 zł. pomyśl jak to jest możliwe albo jak nie wierzysz w nfz. jak najbardziej jest to możliwe, tylko trzeba trochę poczytać:).

Gość gość
NA RAZIE JEST ZA WCZESNIE NA JAKIES ZMIANY smiech.gif x Ale bredzisz autorko, jeslii pisza, ze na razie za wcześnie, to równie dobrze może oznaczac, ze za wcześnie na np. objęcie jeszcze większej grupy ludzi tym dodatkiem, np. dzieci do 21 roku zycia, a nie 18, itp. Zmiany na pewno będą kiedyś, bo w każdym zasiłku sa zmiany...