Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Moje prawie 8 miesięczne nie siedzi,nie raczkuje

Polecane posty

Gość gość

Witam martwię się otóż moje dziecko za tydzień będzie miało 8 miesiecy, lubi leżeć na brzuszku kręci się wokół własnej osi,przewraca się z brzuszka na plecy i odwrotnie,nie raczkuje jeszcze,niby próbuje podnosić czasami brzuszek do góry ale szybko się złości ,nie chce podciągać się do siadania,złapany lekko za rączki zamiast główki podnosi cały tułów,posadzony pleckami do mnie potrafi bawić się w tej pozycji i utrzymać,powiedzcie mamusię jak to było z waszymi maluszkami?

Gość gość
W temacie zapomniałam dopisać że chodzi o dziecko

Gość gość
Mój synek za tydzień skończy 9 miesięcy. Od tygodnia siedzi, nie raczkuje, ale pełza w szybkim tempie i przyjmuje pozycje do czworakowania. Urodził się miesiąc przed terminem, jest pod kontrolą neurologa, od drugiego miesiąca życia chodzimy na rehabilitację metodą bobath. Byłaś u neurologa? Co mówi pediatra?

Gość gość
Pediatra to już jak miał 5 miesięcy to już mu sprawdzała czy podnosi głowę do siadu z pozycji leżącej ,więc jej nie słucham bo takie dziecko według niej powinno już chodzic ,a uneurologa nie byliśmy

Gość gość
To znowu ja, moja pediatra też z tych co straszą. Dziecko długo nie robiło trakcji tj ciągnięte za rączki z pozycji na plecach nie ciągnęło główki za sobą, leciała mu do tyłu. Mówiła, że może trzeba rehabilitować brutalniejszą metodą Vojty (nasza neurolog, bardzo znana w mieście ,powiedziała, że pod vojtą się nie podpisze) Ja się słucham neurologa, który twierdzi, że mały rozwija się zgodnie ze wzorcem i należy kontynuować rehabilitację (chodzimy na nfz). Radziłabym ci jednak wizytę neurologiczną. Ramy tego co dziecko powinno na danym etapie są bardzo szerokie, ale idź do neurologa. Nie zaszkodzi, a może pomóc. Moje dziecko jest pod stałą kontrolą.

Gość gość
Moja córka zaczęła siadać stabilnie mając 5 miesięcy a mając 8 miesięcy stała na nogach podpierając się wszystkiego co stoi , dodam że raczkowała już, niezgrabnie ale jednak. Mój syn mając 6 miesięcy siedział samodzielnie posadzony ale nie potrafił się sam podnieść ani przekręcić z pleców na bok czy brzuch i wtedy dostałam od lekarza upomnienie i zalecenie by ćwiczyć bo uznał że syn rozwija się za wolno. Przez dwa tygodnie ćwiczyłam z synem na dmuchanym walcu (rolce) i pomogło bo zaczął się sam obracać. Uważam że powinnaś pójść do lekarza i zapytać o zdanie . Według mojego prostego doświadczenia , twoje dziecko jest ruchowo opóźnione i powinnaś zacząć z nim ćwiczyć bo ma spore zaległości. Życzę szybkiego rozwoju dla malucha i powodzenia :).

Gość gość
Mojej koleżanki syn w wieku 9 miesięcy już zaczynał stawiać pierwsze kroki . Moje dzieci jeszcze nie chodziły jasna rzecz ale już pełzały po podłodze i same siadały a z siadu obracały się na kolana . Mojej innej koleżanki syn skończył właśnie 8 miesięcy i nie potrafi sam utrzymać się w pozycji siedzącej, tułów ciąży mu i opada do przodu, dodam że ta koleżanka nie robi nic z dzieckiem, ono tylko leży w wózku albo siedzi w foteliku, jest według mnie zaniedbane. Lekarz powiedział jej że siedzieć w tym wieku to już żaden wyczyn i powinno to potrafić. Nie wiem co ci doradzić. Ćwiczysz z malcem?

Gość gość
Raczkować jeszcze nie musi choć dzieci z reguły wtedy właśnie już zaczynają ale siedzieć już powinno dawno bez wspomagania i podpory. Mój synek nie pełzał, nie raczkował ale potrafił z pozycji leżącej obrócić się na bok i usiąść i tak cały czas się bawić a jak chciał to kładł się i obracał na brzuch. Podnosił brzuch i stał na kolanach i bujał się ;) ale nie zmieniał położenia. Czasem jak mu się udało to podciągnął się mnie kiedy siedziałam obok i stał na kolanach trzymając się mnie rękami. Często się przewracał i okręcał jakoś tak śmiesznie. Mój spędzał dużo czasu na macie na podłodze, fotelik służył nam tylko do jedzenia do ok 7 miesiąca a potem już normalny stojący przy stole stolik.

Gość gość
Po co zadajesz takie pytania na tym forum :-) Za chwilę dowiesz się, że w tym wieku dzieci już biegają, robią na nocnik i same gotują sobie zupki ;-) Moja córka raczkowała w wieku 9 miesięcy, a ja w ogóle nie raczkowałam tylko od razu zaczęłam chodzić. Są dzieci, które poprostu nie raczkują. Ja masz jakieś obawy co do rozwoju twojego dziecka to idź do neurologa albo do dobrego pediatry.

Gość gość
Po co zadaje pytania na tym forum? Po to żeby usłyszeć że ty robiłaś to samo a nawet więcej w tym wieku niż dzieci poprzedniczek :D. Śmieszna kobieta z ciebie. A tak do tematu to wydaje mi się że dziecko autorki powinno umieć więcej bo moje dzieci super rozwojowe nie były ale siedziały i pełzały już dobrze w tym wieku.

Gość gość
Ośmiomiesięczne niemowlę nie próżnuje – doskonali nie tylko rozwój fizyczny, ale i psychiczny. Świetnie operuje rączkami, ładnie siedzi, ale nie panuje jeszcze nad nóżkami. Dlatego trening dolnych partii ciała to zadanie na najbliższe tygodnie. Dowiedz się, co powinno umieć ośmiomiesięczne niemowlę i jak przebiega rozwój dziecka w 8 miesiącu życia. Ośmiomiesięczne dziecko siedzi wygodnie w krzesełku, z zainteresowaniem ogląda zabawki i radośnie pokrzykuje, wydając dźwięki przypominające słowa. Położone na macie, wykonuje spektakularne przewrotki, podpiera się na rączkach i pełza lub raczkuje. Czeka na każdą sposobność, by stanąć na nóżkach i wtedy zaczyna przezabawną walkę z grawitacją. To wszystko czeka cię w 8 miesiącu życia dziecka. Ośmiomiesięczne niemowlę nie próżnuje. Doskonali nie tylko rozwój fizyczny, ale i psychiczny. Nic dziwnego, że szkoda mu czasu na spanie i często wystarczy mu jedna dłuższa drzemka w ciągu dnia, a noc zwykle przesypia bez pobudek (ale to nie jest reguła, zwłaszcza gdy dziecko nadal ssie pierś mamy). Jeśli zaś zmieni zdanie i zapragnie dodatkowej porcji odpoczynku w ciągu dnia, zaobserwujesz rozczulające, nowe u dziecka ruchy mimiczne – ziewnięcia. Oprócz nich na małej twarzy może zagościć również gniew, wstyd, zaskoczenie i duma z własnych osiągnięć. Jak wygląda rozwój fizyczny niemowlęcia w 8 miesiącu życia? Zobacz również: Jak przyspieszyć naukę mówienia? Rozwój niemowlęcia – rozwój fizyczny Czas na doskonalenie siły nóżek i stóp – wkrótce poniosą one malca na podbój świata. Ośmiomiesięczne niemowlę jakby to przeczuwało, bo nie traci ani chwili i dzielnie stara się stanąć przy meblach. Udało się? Mocno więc trzyma się mebla, nóżki jeszcze balansują, ale już pod większą kontrolą. Teraz każdą chwilę dziecko będzie starało się wykorzystać na to, by być w pozycji stojącej. Jeszcze nie jest gotowe, by samo podciągnąć się do stania? Spokojnie, niektórym malcom przychodzi to z trudem i potrzebują nieco więcej treningu.

Gość gość
Moja córka mając 8 miesięcy nie potrafiła sama siadać, raczkować, ani nawet stabilnie siedzieć. O wstawaniu w ogóle nie było mowy. Potrafiła jedynie obracać się na wszystkie strony i pełzać do tyłu. Jak ją próbowałam posadzić, to leciała do tyłu, więc zaprzestałam prób. Po raz pierwszy samodzielnie usiadła z czworaków tydzień przed ukończeniem 9 miesięcy. Ale nadal nie potrafiła się w tej pozycji utrzymać. Siadała sama i od razu się przewracała na plecy albo na brzuch. Po tygodniu nauczyła się utrzymywać siedzącą pozycję. Czyli guzik prawda, że wszystkie dzieci najpierw potrafią siedzieć, a dopiero potem siadać. Miała 10 miesięcy, kiedy podjęła pierwsze próby raczkowania. Początkowo nie za bardzo jej to wychodziło, po dwóch tygodniach załapała i zaczęła zapierdzielać na czworakach po całym domu. Żadne rehabilitacje nie były potrzebne.Teraz ma 13 miesięcy i próbuje chodzić, chociaż dosyć niezdarnie.