Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

dlaczego jest aż tyle poronien

Polecane posty

Gość gość

Jak w temacie. Przeciez teraz jest wieksza wiedza dostępność do lekarzy i badań a kobiety bardziej dbają o siebie. Kiedyś poronien nie było wcale jak już do śmiertelność noworodków ale to też dlatego ze nie było usg i porody posladkowe albo dużo zgonów na proste choroby w stylu zapalenie płuc. Co się teraz dzieje

Gość gość
Z powodu coraz gorszej jakości spermy używanej do zapłodnienia.

Gość gość
Zawsze były poronienia tylko kiedyś żadna przed miesiączką nie leciała na betę. Jak zaczęła krwawic to dostała okres a nie poroniła.

Gość gość
a od ilu lat prowadzisz statystyki? skąd wiedza że więcej ?

Gość gość
Oczywiscie, ze zawsze byly poronienia, tylko ze zawsze to byl temat tabu. Teraz wiecej kobiet o tym mowi. Byly martwe porody. I jak ktos wyzej napisal wczesne poronienia traktowane jak spozniona miesiaczka.

Gość gość
Dokładnie, kiedyś po prostu nie było ogólnie dostępnych testów w aptekach, nie mówiąc już o słabej edukacji, część kobiet nawet nie wiedziała kiedy ma dni płodne, jak długie cykle czy nawet na czym dokładnie polega miesiączka. Nieraz orientowały się że są w ciąży czując pierwsze ruchy, jeżeli nie miały wyraźnych obawow typu poranne wymioty. Moja mama w żadnej ciąży nie miała robionego usg. Poronienia najczęściej zdarzają się we wczesnych tygodniach, i zdarzały tak samo. Kobiety też nie mówiły o niepłodności czy porodach przedwczesnych, poronieniach, bo takie były "wybrakowane". Sporo osób w naszym otoczeniu, które poznały mnie czy męża w ciągu kilku ostatnich lat, nie wie też o tym że straciliśmy jedno dziecko, o ciązy nie wiedziała nawet dalsza rodzina czy rzadziej widywani znajomi i dalej ciężko mi o tym mówić. Przypuszczam że takich przypadków jest dużo więcej, nieraz jak zebrało mi się na zwierzenia przy jakiejś kobiecie, okazywało się że mają za sobą podobne doświadczenia.