Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kiaq

Chrzest w niedziele palmowa

Polecane posty

Gość Kiaq

Czy sa jakies przeciwskazania do chrztu w niedziele palmowa ? Jest tu ktos kto chrzcil w tym terminie ?

Gość gość
Jeśli nie robi się imprezy, to chyba tak. Ja wychodziłam za mąż 3 tyg przed Wielkanocą, ale warunek był taki, żeby nie robić imprezy, bo to był Wielki Post. Mieliśmy tylko obiad na 16 osób.

Gość Kiaq
Wiadomo jak jest w poscie ale niedziela palmowa pomijajac ze nadl post to jest dniem meki panskiej , tak sie zastanawiam czy to ma jakies znaczenie?

Gość gość
skoro kościol udziela chrztu w niedzielę palmową to nie wiem w czym masz problem. Ponadto impreza z okazji chrztu to nie huczne weselicho płynące alkoholem, tylko spotkanie rodzinne, gdzie wszyscy siedzą i jedzą nikt nie tańczy i alkoholu nie wypada postawić

Gość gość
zawsze mi się wydawało, że w święta kościelne nie udziela się ani ślubów ani nie chrzci dzieci. A już w Wielkim poście tym bardziej. Ale może teraz jest inaczej i zalezy jak gruba koperta :)

Gość Kiaq
No wlasnie mam podobne zdanie. Ale rodzina juz snuje jakies swoje teorie . A co do alkoholu , jesli postawie to bedzie to bardzo nie na miejscu? ( wiadomo , ze w umiarkoeanych ilosciach, nie mowie o jakims chlaniu)

Gość gość
ty lepiej spytaj w swojej parafii, bo pewnie każdy kościół inaczej. Z tego co wiem, wiele parafii nie udziela chrztu w tym dniu

Gość gość
byłam na kilku takich imprezach i nigdy nie było żadnego alkoholu

Gość gość
gość dziś zawsze mi się wydawało, że w święta kościelne nie udziela się ani ślubów ani nie chrzci dzieci. A już w Wielkim poście tym bardziej. Ale może teraz jest inaczej i zalezy jak gruba koperta x x my chrzest mieliśmy w Boże Narodzenie, nie zapłaciliśmy nawet złotówki. co za różnicą czy to świąteczny dzień czy zwykły, sakramentu udzielają zawsze, przynajmniej u nas ale wydaje mi się ze nie jesteśmy wyjątkiem

Gość gość
22.10 w Boże Narodzenie czy w drugi dzień świąt? U nas tylko umierające, chore dzieci chrzczą w takich dniach

Gość gość
22.10 a gdzie ty mieszkasz że ksiądz nie bierze za chrzciny??? Chyba nie w Polsce?

Gość gość
u nas też chrzty są w drugi dzień świąt Bożego Narodzenia, co parafia to inne zwyczaje.

Gość gość
22.13 25. grudnia 22.14 Dolny Śląsk, takie nieduże miasteczko

Gość gość
22:14 unie też nie biorą za chrzest. Mieszkam w Polsce. PS. My chrzcilismy w niedziele wielkanocną.

Gość gość
ja chyba tez za chrzest nie płaciłam- mazowieckie